esport-i-rendiment-1 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

SONAR Injuries tanca la 5a edició

El COPLEFC impulsa, en col·laboració amb la UVic-UCC, la recerca i la prevenció esportiva

El projecte SONAR Injuries, impulsat pel Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC i pel COPLEFC, gràcies a una col·laboració que es va iniciar el 2020 amb la signatura d'un conveni entre les dues entitats i que s'ha anat desenvolupant i donant a conèixer a diverses administracions, especialment la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, va fer un nou acte públic informatiu al Museu i Centre d'Estudis de l'Esport Dr. Melcior Colet. La sessió va servir per presentar els resultats d'un primer estudi amb dades epidemiològiques, i per debatre sobre els objectius i reptes de futur en l'àmbit de la prevenció de lesions entre els infants i joves que practiquen esport de manera regular, les dues raons bàsiques d'existència del projecte.

El projecte SONAR Injuries té com a objectiu principal contribuir a fer les pràctiques esportives en edats infantils i juvenils desenvolupades a Catalunya més segures i saludables tot proporcionant als agents implicats en aquesta pràctica, tant  formació com informació per adoptar les millors estratègies que ajudin a prevenir lesions esportives. L'estudi constitueix una contribució estratègica per disposar d'un perfil epidemiològic de les joves de Catalunya, en aquest cas concret, que practiquen algun esport d'equip, com és el cas de futbol, bàsquet o voleibol. Com ja vam avançar des del nostre web col·legial, entre altres conclusions l'estudi posa en relleu que el 41% de les noies que practiquen esports d'equip pateixen algun tipus de lesió que requereix atenció mèdica.

Tots els detalls significatius de l'estudi els va presentar Aitor Piedra González (col. 59330), gestor del SONAR Injuries a Catalunya i membre del CEEAF, que va posar en valor la recollida de dades de 1.234 noies de 17 entitats esportives de Catalunya, i que va apostar pel SONAR com a intervenció necessària per fer minvar el nombre de lesions mitjançant una triple actuació: "Establir protocols de prevenció, implementar preparació física a tots els nivells de pràctica i controlar les càrregues d'entrenament". En aquesta mateixa línia, el director del Centre de Recerca (CEEAF) i coordinador del grup Sport, Exercise and Human Movement (SEaHM), el Dr. Javier Peña López (col. 9840), afirmava que "hem d'aconseguir ajudar les entitats i agents del sector esportiu a generar entorns esportius encara més segurs i saludables".

L'acte va incloure una taula rodona moderada per Àlex López, cap de comunicació de Sant Cugat Creix i a la qual van participar Lídia Foix Fortuny (col. 11385), membre de l'Àrea Tècnica del COPLEFC; Albert Juncà i Vilà (col. 59249), vicerector de Professorat de la UVic-UCC; Aleix Villatoro, director del Consell Català de l'Esport, i el mateix Dr. Javier Peña. Els participants van abordar diversos temes relacionats amb el projecte i van compartir experiències i perspectives.

Des del COPLEFC es va posar l'accent en la necessitat que el sector reflexioni sobre com incorporar educadors físics esportius als entorns d'esport de formació. Juncà va emfasitzar la importància de la generació i transferència del coneixement per millorar les polítiques i normatives que regeixen l'esport de formació. Javier Peña va voler destacar la importància de tenir un esport saludable per a tothom: "L'única manera de prevenir lesions esportives de forma efectiva és entenent la realitat de cadascuna de les nostres entitats i millorant l'accés al coneixement expert d'aquestes", va dir. En aquesta línia, i Aleix Villatoro va remarcar que els objectius del projecte s'alineen amb les polítiques del Govern de la Generalitat de Catalunya per al sector de l'esport a Catalunya.

Val a dir que Sonar Injuries no és un projecte que es tanca amb aquest estudi, sinó que amb les eines que s'han elaborat i el contacte amb les entitats i clubs interessats, es reprendran les seves activitats d'observatori i de recerca després de l'estiu.

Històric d'informació del COPLEFC sobre el Sonar Injuries: enllaç 1, enllaç 2, enllaç 3, enllaç 4 i enllaç 5.
Sonar-MuseuColet-23-06-29-01.jpg (568 KB)


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.