Logo COPLEFC INTRANET

Projecte Sonar - Recerca Aplicada per evitar lesions

 

 

 

Estat: FINALITZAT

Participants: 

 

Amb la col·laboració de:

 

El projecte SONAR injuries és un projecte desenvolupat pel Centre d’Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El seu objectiu principal és contribuir a fer les pràctiques esportives desenvolupades a Catalunya en edats infantils i juvenils més segures i saludables.

El SONAR és un projecte d’iniciativa privada, però amb vocació de servei públic, que pretén convertir-se en una eina que permeti conèixer la tipologia i causes de les lesions detectades en l’esport de formació.

Enguany s’ha celebrat la segona edició del SONAR comptant amb sis clubs esportius, entre els quals hi ha les modalitats següents: bàsquet, gimnàstica, hoquei sobre patins i voleibol, mitjançant els club: Barcelona CBS, Club Voleibol Sant Cugat, Femení Osona, Club Hoquei Palau-Solità i Plegamans, Femení Sant Adrià i Gimnàstic Vic.

Dins el projecte s’ofereixen diferents serveis, dels quals destaca l’eina multimèdia dissenyada per monitorar les lesions esportives de forma senzilla per agents de l’àmbit esportiu.

L’anàlisi i interpretació de les variables determinades en l’eina del SONAR permeten generar informes i resultats finals que ajudin els clubs a entendre la naturalesa de les lesions i a identificar possibles mancances o millores en les actuacions que s’estan realitzant des de dins els equips.

D’altra banda, s’ha generat un espai d’observatori en què l’objectiu principal és la divulgació de nou coneixement científic i proporcionar informacions rellevants i consells que puguin ajudar no només entrenadors, sinó també esportistes, mares i pares.

Com a benefici complementari, en aquesta edició les entitats participants rebran una formació sobre prevenció de lesions esportiva. S’hi mostraran els mecanismes i riscs de lesió més freqüents en les corresponents especialitats esportives i com disminuir-ne la incidència a través de la implementació d’estratègies i pràctiques preventives adequades.

El COPLEFC és entitat impulsora del projecte i demana explícitament la col·laboració de les i els col·legiats implicats en esport de formació per ajudar a fer créixer el projecte, tot beneficiant així un nombre més gran d’entitats esportives arreu de Catalunya.

Es va presentar el projecte al juny al Museu Colet. Mireu article al respecte: SONAR Injuries tanca la 5a edició

I també es pot llegir: article revista APUNTS. 2r trimestre 2023: Epidemiologia i factors de risc en noies joves esportistes: bàsquet, futbol i voleibol

(actualització 11.12.2023)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.