Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

SONAR, recerca aplicada per evitar lesions

El COPLEFC col·labora amb la UVic-UCC promovent aquest projecte en benefici dels esportistes en formació

El projecte SONAR vol contribuir a fer més segures i saludables les pràctiques esportives que es fan a Catalunya en edats infantils i juvenils. I per això s'ofereix una eina multimèdia que de manera senzilla permet monitorar les lesions esportives, acumular coneixement i evidència científica sobre aquestes lesions en edats pediàtriques, infantils i juvenils que esdevingui un repositori de primer nivell, però també constituir un observatori de les lesions esportives que es produeixen en l'esport de formació, amb el qual serà possible elaborar informes periòdics respecte de l'abast de cada problema detectat i, així mateix, convertir-se en un recurs de divulgació de bones pràctiques per preservar la salut del col·lectiu de joves esportistes de Catalunya. Per això el COPLEFC s'ha sumat al projecte, juntament amb la Universitat de Vic-UCC, amb la qual té signat un conveni de cooperació, i demana explícitament la col·laboració de les i els col·legiats implicats en l'esport de formació per ajudar a fer-ho possible.

L'autoria de la iniciativa és del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic-Universitat de la Catalunya Central (UVic-UCC), i té clarament vocació de servei públic, ja que vol esdevenir una eina pràctica per al conjunt de la societat que permeti conèixer la tipologia i les causes de les lesions detectades en l'esport de formació. Es tracta, sens dubte, d'un pas necessari per proporcionarà a tots els agents implicats en la formació esportiva un conjunt d'informació vital per poder establir estratègies a mida en la prevenció de lesions, la qual cosa farà que aquestes estratègies siguin més eficients i exitoses.

Complementàriament, el projecte també vol fer d'altaveu de bones iniciatives en l'àmbit de la prevenció de lesions en joves esportistes, i per això també s'ha marcat com a prioritat divulgar el nou coneixement científic disponible, amb informacions rellevants i consells que puguin ajudar no només els responsables dels entrenaments, sinó també les i els mateixos esportistes, a més de mares i pares.

El web, punt de trobada

Per fer possible el SONAR, punt de trobada indispensable, durant els mesos d'estiu s'han dut a terme les proves de millora necessàries que permeten disposar del web plenament operatiu des del dia 21 d'octubre. El web està concebut en diversos blocs: des del merament explicatiu del projecte, passant per una mostra de coneixement ja existent, amb aportació de una revisió científica bibliogràfica que permet formular recomanacions específiques, i, especialment, el que proposa i preveu la participació i com posar-se en contacte amb SONAR, així com dos apartats més, destinats a les persones en tasques coordinació i pròpiament d'entrenament, amb els manuals corresponents, com a zones de treball en el si del projecte.

La voluntat del  Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física i els responsables directes del projecte Sonar Injuries és dedicar els mesos de novembre i desembre a establir tants contactes com siguin possibles, amb el desig d'oferir la formació més apropiada per fer ús correcte del web destinat als coordinadors i tècnics esportius, amb un horitzó proper de començar a registrar dades a partir del mes de gener del 2022.

Un exemple de voleibol

La realitat és que la incidència lesiva en jugadors de voleibol oscil·la entre 1,7 i 10,7 lesions per cada 1.000 hores de joc, i que aquestes afecten principalment els turmells, els genolls i les espatlles. Unes dades que són el resultat de projectes semblants al que ara es proposa. Davant aquesta realitat, un estudi holandès publicat l'any 2020 va avaluar l'efectivitat d'un escalfament en la reducció del risc de lesions durant una temporada completa. Així, la 2017-18, un total de 672 jugadors de voleibol de 73 equips holandesos van participar en un estudi, desglossats de la manera següent: 348 jugadors van formar part del grup d'intervenció, que feia un escalfament estructurat anomenat Volley Veilig (Vòlei segur) i 324 eren el grup control, que realitzaven el seu escalfament habitual abans dels entrenaments i els partits. I la conclusió va ser que l'ús del protocol esmentat pot evitar 2 de cada 10 lesions. O dit d'una manera més genèrica, que "Un escalfament adequat  ajuda a prevenir lesions en el voleibol". Se'n pot consultar tota la informació sobre el cas aquí.

Projecte Sonar Injuries: informació i participació.
Sonar-Uvic-02.png (188 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.