Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Taula de l'Esport i de l'Activitat Física de Catalunya

El COPLEFC, present a la reactivació de la Taula, a la qual no ha faltat des del primer moment

El conseller d'Esports, Berni Álvarez, va presidir el dia 30 de juny, a l'INEFC Barcelona, la seva primera reunió de la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física de Catalunya. El Govern reactiva d'aquesta manera l'òrgan transversal i punt de trobada de la Generalitat i els diferents agents del sector esportiu amb l'objectiu de reforçar "l'esport com el bé essencial que és", segons que ha apuntat el conseller, i amb la finalitat que respongui de manera eficaç a l'objectiu inicial de potenciar la importància del sector en el teixit econòmic i social del país.

La reunió constitutiva, amb Esports amb rang de Departament, ha comptat amb representants d'altres departaments, del món local, associatiu esportiu, empresarial i professional. "La política esportiva catalana s'ha de fer des de la participació i la governança compartida de tot el sector esportiu. Volem impulsar-la també des de l'experiència i el coneixement", ha destacat Berni Álvarez.

La importància del Taula va més enllà de ser un òrgan consultiu, ja que tal com destaca el conseller: "Posem les bases d'un espai estable, participatiu, plural i viu, que vol escoltar i construir", alhora que subratlla un principi que el COPLEFC comparteix al cent per cent,  que "l'esport és molt més que competició", d'acord amb l'eix estratègic Esport360.

La Taula ha de posar en comú que l'esport "concebut com un dret universal que els poders públics han de garantir, és una eina col·lectiva, de salut i educació, de cohesió social, d'igualtat d'oportunitats; de territori, perquè vertebra municipis i crea arrelament; i d'economia, perquè genera ocupació, activitat i innovació".

El Govern va aprovar el març passat reactivar la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física de Catalunya, creada fa dos anys, i celebrarà dues reunions l'any, amb tres grans objectius:

  1. Assessorar el Govern amb visió experta i de base.
  2. Acompanyar el desplegament de polítiques públiques, per fer que siguin aplicables, útils i arrelades.
  3. Impulsar propostes des del territori, des de la realitat dels clubs, les entitats, les federacions, els consells esportius, les universitats i la resta d'agents que configuren els sistema esportiu català.

Per fer-ho possible i obtenir-hi la millor operativitat, s'estructura en quatre grups de treball, que donin resposta a totes les necessitats del sector:

  1. Pla de Xoc d'equipaments esportius
  2. Salut
  3. Programes esportius
  4. Nova Llei de l'esport

Atesa la nova realitat del Departament d'Esports, aquest n'ocupa la presidència i la vicepresidència primera, i s'hi incorporen representants dels departaments de Drets Socials; Igualtat i Feminisme; Territori, Habitatge i Transició Ecològica, i Educació i Formació Professional, així com de la Secretaria de Governs Locals i Relacions amb Aran. S'hi mantenen els departaments d'Empresa i Treball i de Salut, amb la segona i tercera vicepresidència, respectivament, mentre que augmenta la presència de membres en les vocalies, que quedaran integrades per persones adscrites al Departament d'Esports, del món associatiu esportiu, del món empresarial i professional del camp de l'esport i l'activitat física, entre els quals el COPLEFC, i dels governs locals de Catalunya.

Per començar, radiografia bàsica

El conseller d'Esports va exposar dades clau de la situació actual del sistema esportiu, "la base per prendre decisions", i va detallar el suport del Govern mitjançant el Departament d'Esports.

Es preveu destinar més de 41 milions d'euros aquest 2025 en ajuts, xifra que beneficiarà l'esport federat (26,6 milions per a clubs, federacions i activitats d'impacte) i l'esport escolar (6 milions per a consells esportius i consells comarcals), mitjançant convocatòries. Cal afegir-hi transferències i ajuts directes per valor de 7,89 milions per a centres de tecnificació esportiva, entitats públiques organitzadores de competicions esportives internacionals i altres entitats i institucions.

Un dels eixos prioritaris del Departament serà la millora de les instal·lacions esportives, a través de l'impuls del Pla de Xoc per donar suport a la millora i condicionament de la Xarxa Bàsica dels equipaments esportius municipals (pistes, sales, pavellons, camps i piscines), en col·laboració amb les diputacions i els ajuntaments, que es durà a terme mitjançant una convocatòria pluriennal de 120 milions d'euros per als ens locals. L'objectiu és l'adequació a la normativa d'aquests espais quant a seguretat, accessibilitat, sostenibilitat i funcionalitat.

Finalment, el conseller va referir-se, en aquesta primera reunió que va presidir, a altres actuacions del Departament d'Esports, com el pla de xoc per modernitzar i digitalitzar el Registre d'Entitats Esportives de Catalunya, en el marc de l'aposta per simplificar els tràmits al teixit esportiu català, una actuació que ha permès reduir sensiblement l'endarreriment per fer tràmits diversos.

Si vols resseguir les notícies del COPLEFC a la Taula:

Som a la Taula

La Taula de l'Esport i l'Activitat Física passa a l'acció

Torna la Taula de l'Esport i l'Activitat Física de Catalunya

Si vols conèixer la realitat de la Taula i del sector: enllaç.

Fotografia Taula de l'Esport(25-06-30).jpeg (333 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.