Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Som a la Taula

26/04/2023

Barcelona

El COPLEFC és un dels integrants de la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física de Catalunya

A final de l'any passat el Govern va declarar l'esport i l'activitat física com a béns essencials, i alhora va crear la Taula de l'Esport i de l'Activitat Física de Catalunya, amb la finalitat de reforçar-ne l'impacte positiu en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones, així com per potenciar la importància del sector esportiu en el teixit econòmic i social del país, juntament amb la seva aportació a la cohesió social. Es tracta, sens dubte, d'una eina del màxim rang, en què parlen de tu a tu els actors representatius del sector, des de l'Administració pública als agents socials en les seves diverses direccions. Doncs bé, el COPLEFC, com no podia ser altrament, també hi és assegut de ple dret, tal com correspon per representativitat.

Ahir, 25 d'abril de 2023, va quedar constituït aquest òrgan transversal i punt de trobada entre la Generalitat i els agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu que, a més de reconèixer la transcendència de l'esport i l'activitat física a la societat, permetrà proposar accions que ajudin a reactivar el sector esportiu i a donar respostes a les seves necessitats.

Pel COPLEFC hi serà present Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570), com a president, el qual  considera que per al Col·legi "la constitució de la Taula és una molt bona notícia, perquè tal com al seu moment es va traslladar a la consellera de la Presidència, és una eina necessària que hem defensat des de fa temps". D'aquesta manera, recorda P. Manuel, "permetrà donar veu a tot el col·lectiu de veritables professionals que treballen en el sector de l'activitat física i de l'esport, que surten d'un entramat educatiu de primer nivell continental, des dels cicles formatius fins a la universitat".

Els impulsors i les raons de la Taula

La Taula ha reunit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, els consellers d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i de Salut, Manel Balcells Díaz, i agents institucionals, socials i econòmics del sector esportiu.

La Taula, ara ja constituïda, ha designat la consellera Vilagrà com a presidenta, la qual ha destacat que la iniciativa pretén "reforçar els beneficis de l'esport en la millora de la qualitat de vida i la salut física i mental de les persones". Un segon objectiu és potenciar la importància del sector esportiu en el teixit econòmic i social del país. Perquè, per a l'executiu, l'esport és una "eina de cohesió territorial i transformació social".

"La connexió entre institucions i món esportiu crea una xarxa que dona solidesa a l'esport català. Una aliança que segellem perquè l'esport i l'activitat física siguin cabdals en la transformació de país i siguin un pilar de país", ha remarcat la consellera de la Presidència. Segons Vilagrà, l'aposta del Govern es demostra amb òrgans transversals i interdepartamentals com la Taula i l'augment pressupostari: "més diners pel sector esportiu per recolzar federacions i clubs i l'esport femení".

Un dels objectius de l'Executiu és consolidar una pràctica esportiva pròxima i adaptada al territori i a les persones. Per a Vilagrà, el camí és "construir plegades el lema Més esport és més país". Darrere aquesta idea, ha recordat que el Govern va presentar el passat mes de març un pla estratègic dotat amb 200 milions d'euros per millorar, actualitzar i modernitzar les instal·lacions i equipaments esportius d'arreu del país., a fi de facilitar "esport per a tothom, visqui on visqui, tingui el nivell que tingui". Finalment, ha fet èmfasi que, amb aquest pla, també es treballa per "reduir les desigualtats de gènere per aconseguir la normalització de l'esport inclusiu i l'esport femení".

Per la seva banda, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha exposat que "la reunió d'avui reprèn una iniciativa de Salut Pública de llarga trajectòria per la qual hem de seguir treballant". "Hem constatat els evidents beneficis de la pràctica de l'activitat física per a la salut de les persones, i com a país hem de vetllar per a la promoció d'un estil de vida físicament actiu", ha expressat.

Així mateix, ha afegit que "cal incrementar el compromís polític i social per potenciar una activitat física saludable per a tothom, arreu. A Catalunya, entre d'altres, el Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física (PAFES), reflecteix aquest esforç".

Per la seva banda, el titular d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que "més enllà del PIB i de l'ocupació que genera, el sector també té un paper molt rellevant en l'àmbit de les ciències de la vida, que serà un dels vectors estratègics de l'economia del futur". Torrent ha afirmat, a més, que "l'ecosistema de l'esport i de l'activitat física de Catalunya té totes les condicions per ajudar a liderar les transformacions econòmiques i socials que el país està afrontant".

I la secretària general de l'Esport i de l'Activitat Física, Anna Caula i Paretas, ha destacat que "amb l'impuls de la Taula volem fer escolta activa per recollir les necessitats i propostes dels agents que fan rutllar el sistema esportiu català en tots els àmbits". "Catalunya té un segell propi que ens defineix i que avui seguim consolidant amb aquesta primera reunió, que enceta futures trobades per vertebrar l'esport català del futur", ha afegit.

Concretament, la Taula treballarà per impulsar la recerca i analitzar la situació actual de l'esport i l'activitat física a Catalunya des de tots els vessants, també per valorar possibles mesures fiscals i econòmiques aplicables al sector esportiu, proposar actuacions per millorar l'eficiència energètica i la sostenibilitat dels equipaments i instal·lacions i, finalment, impulsar iniciatives per conscienciar sobre els beneficis del binomi salut-activitat física i fomentar l'accessibilitat a l'exercici físic i la salut.

Alguns dels reptes del sector són l'adaptació als nous hàbits de consum, la incorporació de noves tecnologies, o bé com acarar les crisis energètiques i climàtiques actuals. Alhora, també treballarà per donar resposta a l'impacte de la crisi econòmica provocada per la covid.

El funcionament de la Taula

Pel que fa al funcionament de l'òrgan, Anna Caula ha explicat la proposta de cinc grups de treball. Més concretament, els cinc grups de treball proposats que comptaran amb la participació de representats dels diversos àmbits són:

  1. RECERCA. Per analitzar i quantificar la situació actual de l'esport i l'activitat física a Catalunya des de totes els vessants implicats.
  2. ECONÒMIC. Per estudiar i valorar possibles mesures fiscals i econòmiques aplicables al sector esportiu.
  3. EQUIPAMENTS i SOSTENIBILITAT. Per estudiar i valorar possibles mesures que millorin l'eficiència energètica i sostenibilitat dels equipaments i instal·lacions esportius.
  4. COMUNICACIÓ. Per estudiar i valorar possibles campanyes comunicatives dirigides a enfortir el sector, incrementar la percepció social de la vinculació de salut i activitat física, i fomentar l'accessibilitat a l'exercici físic i la salut.
  5. MOTOR. Per elaborar un recull de propostes i actuacions segmentades per potenciar el sistema esportiu català, amb una línia d'acció consensuada i amb la implicació de tots els agents.

TaulaEsportActivitatFisica-230425(c-RubenMoreno).jpg (469 KB)Tots els integrants de la Taula en la sessió constitutiva. Al fons, els consellers de Salut i Empresa i Treball i la consellera de la Presidència i la secretària general de l'Esport i l'Activitat Física. Tercer per la dreta a la imatge, el president del COPLEFC. (fotografia: Ruben Moreno)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.