Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Dia Mundial de l'Activitat Física

El COPLEFC també aprofita el mes d'abril per fer més visible l'activitat física i promoure estils de vida saludables

El Dia Mundial de l'Activitat Física es va començar a celebrar el 6 d'abril de 2002 a São Paulo (el Brasil) impulsat per Agita Mundo, una organització independent que rep el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) per lluitar contra el sedentarisme. A casa nostra, el Govern de la Generalitat ja fa dotze anys que hi dona suport, juntament amb altres institucions i entitats, com el COPLEFC, perquè és una bona oportunitat per acomplir un doble objectiu: impulsar un increment de la pràctica d'activitat física entre la població i millorar la qualitat de vida de la ciutadania, perquè cal recordar i insistir que l'activitat física ajuda a viure més i millor.

Enguany, encara amb les dificultats de mobilitat i socialització que genera la COVID-19 i que n'impedeix l'acte central, per exemple, el Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física proposen de fer-ne una celebració col·lectiva durant tot un mes, fins al dia 4 de maig, en què es poden registrar les activitats que es duguin a terme. El lema del Govern d'aquesta edició, "Cada pas compta", té com a referent la campanya promoguda per l'OMS (de la qual ja vam informar) i pretén acumular minuts i quilòmetres amb activitats com ara caminar, anar amb bicicleta, utilitzar les escales, nedar, ballar, entre moltes d'altres que es puguin proposar, que efectuïn tant la canalla com els adults i la gent gran, tot indicant el sumatori de minuts o distàncies acumulats en una setmana. Igualment, els protagonistes poden fer difusió de les seves fotos o vídeos a les xarxes socials amb les etiquetes #gentactiva, #DMAF2021 i #CadaPasCompta.

També cal recordar que en l'àmbit municipal, el país disposa d'entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) i que hi ha més de 800 rutes saludables en uns 300 municipis per tot Catalunya, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.

Finalment, iniciatives com aquestes es veuen afavorides per la capacitació de professionals de la salut i de l'esport sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic.

Tota la informació sobre el DMAF.

El DEFC, la proposta potent del COPLEFC

En el marc de la promoció de l'activitat física, des del COPLEFC també es reivindica el paper de l'Educació Física com a matèria escolar que ha de generar una societat que assumeixi uns hàbits de vida saludable. Cal recordar que l'origen d'aquesta iniciativa va començar precisament per commemorar el Dia Mundial de l'Activitat Física a la població de Laviana (Astúries), gràcies al professor i col·legiat Fran Flórez. Una espurna que ha anat augmentant i que a Catalunya se celebra, promogut pel COPLEFC, des del 2016. Els centres educatius s'hi poden inscriure i participar-hi aquí. Fem més gran el DEFC cada any!
DEFC.-Header-Web.-2021-2.jpg (167 KB)

I sabies que...

Encara un altre organisme mundial, l'ONU, es va fixar en el dia 6 d'abril com una data per ser recordada, ja que el va declarar Dia Internacional de l'Esport per al Desenvolupament i la Pau. Ho va acordar l'any 2013, per commemorar el dia de la inauguració dels primers Jocs Olímpics de l'era moderna, que es va esdevenir a Atenes el 6 d'abril de 1896. Si en vols saber més: enllaç.

I sobre les vuit qüestions de l'activitat física: enllaç.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.