Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Recomanació de l'OMS: cada moviment compta

El COPLEFC se suma a la divulgació de les Recomanacions mundials sobre activitat física per a la salut

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) és la màxima autoritat del planeta sobre aquesta matèria i entre les seves línies de treball ja fa anys que segueix la incidència de l'activitat física en els diversos grups de població. En aquest context, al final del 2020 va donar a conèixer unes noves Directrius sobre activitat física i hàbits sedentaris, emmarcades en el Pla d'acció mundial sobre activitat física 2018-2030, que té la finalitat que les persones siguin més actives i sanes.

Des la mateixa OMS es recorden algunes dades que parlen per si soles: cada any es podrien evitar fins a 5 milions de morts amb més activitat física, un de cada quatre adults no té els nivells d'activitat física recomanats, les persones amb un nivell insuficient d'activitat física tenen un risc de mort del 20-30% superior respecte de les que sí el tenen, i el 80% dels adolescents presenten precisament un nivell insuficient d'activitat física.

Aquestes Directrius se centren en diversos grups de població, que són: infants i adolescents (de 5 a 17 anys), adults (de 18 a 64 anys), gent gran (a partir del 65 anys), dones embarassades i en postpart, adults i gent gran amb afeccions cròniques, i persones amb discapacitats (siguin infants i adolescents o siguin adults).

Així mateix, l'OMS, per mitjà del seu director general, el Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, llança aquest missatge: "L'activitat física és fonamental per a la salut i el benestar, ja que ajudar a afegir anys a la vida i vida als anys",  i en segon lloc: "Cada moviment compta, especialment ara que estem afrontant les limitacions derivades de la pandèmia de la COVID-19. Tots hem de moure'ns cada dia, d'una manera segura i creativa". Igualment, la Dra. Fiona Bull, cap de la Unitat d'Activitat Física de l'OMS, directora de les noves directrius recorda que "aquesta noves Directrius ponen en relleu com d'important és per al nostre cor, cos i ment mantenir-se actius, i com els resultats favorables beneficien tothom, al marge de l'edat i les capacitats".

Per tot plegat, el Consejo COLEF va llançar aquesta campanya, a la qual el COPLEFC també se suma, centrada en el lema "Cada moviment compta", amb una seguit d'imatges i consells sintètics, clars i directes aptes i adaptats als grups de població esmentats.

Qui elabora les Directrius

Aquest document és el resultat de la feina d'un comitè internacional d'experts amb 25 investigadors especialitzats en activitat física i salut, entre els quals figura el professor Francisco B. Ortega Porcel (col. 10336 COLEFA), de la Universitat de Granada. Durant un any i mig, aquest comitè es va dedicar a revisar sistemàticament l'evidència científica existent, i una vegada elaborades, estan adreçades als encarregats d'establir polítiques des dels diversos ministeris, departaments o conselleries ja siguin de salut, educació, joventut, esport o benestar social o familiar i a tots aquells encarregats d'elaborar plans nacionals o de qualsevol àmbit inferior de promoció de l'activitat física i la reducció del sedentarisme, així com també són destinataris d'aquestes recomanacions les persones especialment del món educatiu, de recerca i sanitari, a més de suposar una línia que ha de conèixer tota la ciutadania.

Entrevista al professor Francisco B. Ortega: enllaç 1 i enllaç 2.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.