activitat-fisica-i-salut-4 Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Sonar Injuries continua i hi suma la SGEAF

El COPLEFC acompanya des del primer dia aquesta recerca, en la qual la SGEAF també vol col·laborar

Després de la signatura del conveni entre la UVic-UCC i el COPLEFC (enllaç) just abans de les restriccions per la pandèmia el 2020, el Col·legi ha col·laborat a donar continuïtat a l'equip de recerca del projecte Sonar Injuries (enllaç) i aquest 2023 figura també entre els projectes previstos (enllaç) que rebrà suport. Una tasca que així mateix tindrà el reconeixement de la SGEAF, tal com es va acordar en una trobada de totes les parts, en una reunió el mes de febrer passat.

De fet, Anna Caula Paretas, com a secretària general de l'Esport i  l'Activitat Física, després de la presentació que en van fer Javier Peña López (col. 9840), com a director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF), va valorar el caràcter d'eina pública del projecte i el seu gran valor com a coneixement científic per determinar quina és la incidència lesional a Catalunya entre els infants i adolescents practicants d'esport.

Aquesta informació va servir per posar damunt la taula una altra qüestió, com és el caràcter preventiu que la generació de coneixement permet aportar i, en definitiva, facilitar i una més bona pràctica esportiva juntament amb un pas endavant cap a l'excel·lència i uns millors resultats esportius. Per tot plegat, aquesta va ser considerada la primera de noves reunions que es puguin anar mantenint, a més a més d'un contacte més estret sobre la qüestió.

Un altre aspecte que destaca del projecte és el seu caràcter obert, ja que els clubs i les entitats interessades a estudiar el fenomen poden incorporar-se a SONAR Injuries i aportar coneixement una vegada posades en contacte les dues parts i una elemental validació formativa per conèixer les eines necessàries d'obtenció d'informació i resultats.

Sobre el SONAR Injuries

El 2022  el SONAR Injuries es va treballar amb sis clubs esportius, de les modalitats següents: bàsquet, gimnàstica, hoquei sobre patins i voleibol. Concretament, s'hi van implicar els clubs Barcelona CBS, Club Voleibol Sant Cugat, Femení Osona, Club Hoquei Palau-Solità i Plegamans, Femení Sant Adrià i Gimnàstic Vic.

Cal recordar que Sonar Injuries ofereix diferents serveis, a partir de l'eina multimèdia dissenyada per monitorar les lesions esportives de forma senzilla per agents de l'àmbit esportiu. Després, l'anàlisi i interpretació de les variables determinades en l'eina es generen informes i es donen resultats finals que ajuden els clubs a entendre la naturalesa de les lesions i a identificar possibles mancances o millores en la pràctica quotidiana.

SONAR Injuries incorpora així mateix un observatori que fa divulgació de nou coneixement científic existent i proporciona informacions consells vàlids per a tot l'entorn relacionat amb els esportistes.

Participa al SONAR Injuries: enllaç.

Sonar-Reunio-20230216-03.jpg (186 KB)
D'esquerra a dreta: Javier Peña, director del CEEAF (col. 9840); Eva Espasa, vicerectora de Recerca de la UVic-UCC; Josep March, representant territorial de la SGEAF a Barcelona; Marti Casals, membre del CEEAF; Anna Caula, secretàtria general de la SGEAF, i Pere Manuel, president del COPLEFC, en la reunió del 16 de febrer de 2023 a Vic.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.