Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Premis COPLEFC, la festa dels professionals

03/07/2025

Catalunya

Primera edició dels guardons del Col·legi, amb Berni Álvarez nomenat col·legiat d'honor

Amb voluntat d'obrir-se a la societat i divulgar la feina dels professionals de l'activitat física i de l'esport, el COPLEFC va organitzar el dia 2 de juliol al Museu Olímpic de l'Esport una vetllada festiva corresponent al lliurament reconeixements que es fa cada any, però en un nou format: la primera edició dels Premis COPLEFC. Es tracta de reunir els reconeixements i lliuraments de premis previstos habitualment, però amb la voluntat de donar-hi més visibilitat, una tasca necessària perquè la societat conegui i pugui reconèixer el col·lectiu professional dedicat a l'activitat física i l'esport.

El preàmbul, "Valors i emocions"

La cita es va iniciar amb la inauguració de l'exposició "Valors i emocions. Concurs Fotogràfic del COPLEFC", resultat de la col·laboració del Col·legi amb la Fundació Barcelona Olímpica (FBO) i que recull un conjunt de fotografies que han estat premiades en la trajectòria d'aquest certamen que ja ha superat el quart de segle i que reflecteix, com indica el títol, valors i emocions que generen l'activitat física i l'esport des de qualsevol mirada possible. La visita va començar amb les paraules de Francesc Terrón Cusí, director de l'FBO, que es va mostrar satisfet per la col·laboració amb el COPLEFC que l'ha feta possible, ja que "aquesta exposició complementa encara més aquest espai del Museu que dediquem a l'esport en imatges, per la seva àmplia mirada i diversitat a un mateix punt d'interès, com és l'activitat física i l'esport". L'exposició es podrà visitar fins al 31 de gener de 2026, en la qual, en virtut del conveni entre la Fundació Barcelona Olímpica i el COPLEFC, el col·lectiu col·legial té un 50% de descompte en l'entrada.

Els Premis, amb els seus protagonistes

Agustí Boixeda de Miquel (col. 54472), representant del COPLEFC a Barcelona, va introduir l'acte en un auditori del Museu ple mitjançant un repàs breu sobre com s'ha arribat fins a aquesta primera edició dels Premis COPLEFC.

Tot seguit van començar els lliuraments. El primer va ser el de la darrera fotografia guardonada al Concurs Fotogràfic, Sense límits autoimposats, de Jordi Pons Caldés (col. 64741), que va rebre la seva fotografia emmarcada i un xec de 400 euros. L'altre concurs fotogràfic, el del Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC), va fer pujar a l'escenari Sílvia Pozo Ramírez, pel seu Racó de joc cooperatiu, amb protagonisme d'alumnat de l'Escola Puigberenguer, i va rebre la imatge emmarcada i un xec, en aquest cas de 300 euros, per a material esportiu, gràcies a la col·laboració de PG Equipament Esportiu.

En el bloc de l'acte centrat en l'excel·lència acadèmica, es va fer un reconeixement als millors treballs de final de grau (TFG) i els millors expedients de les diverses facultats i centres universitaris que imparteixen el grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFiE). La recompensa rebuda del Col·legi a aquests recents professionals, és precisament la col·legiació gratuïta i un segon any amb el 50% de l'import de la quota. Van lliurar els diplomes corresponents, el delegat territorial del COPLEFC a Lleida, Eduard Serrano Giménez (col. 52524), i Òscar Durán Gutiérrez (col. 8423), tresorer del Col·legi.

Cada any els col·legiats que ja tenen una trajectòria de recerca destacada, corroborada amb la seva lectura de tesi, reben una ajuda econòmica assignada per l'Assemblea General del COPLEFC, per l'esforç que suposa l'estudi respectiu i els tràmits necessaris. Del lliurament del diploma acreditatiu, se'n va encarregar Carmen Ercilla González (col. 20263), delegada territorial a Lleida Pirineus. I successivament, els nous doctors en CAFiE presents van exposar als assistents el motiu de la seva tesi, abans de la fotografia de grup.

Fidelitat i jubilació

L'altre gran bloc de reconeixements va fer referència a les i els col·legiats amb més de vint-i-cinc anys de col·legiació, en aquesta primera edició un total de 68 professionals del COPLEFC, que van rebre la distinció d'un pin de plata i l'agraïment de diversos membres de la Junta.

El col·lectiu del COPLEFC té una piràmide d'edats jove, amb una mitjana d'edat encara no de 42 anys, però el Col·legi, amb més de quaranta anys d'existència, ja té els seus propis jubilats, enguany 21 en total, als quals fa un reconeixement amb pin amb bany d'or. En la resposta d'agraïment dels quatre jubilats presents a l'acte, van anar posant èmfasi en aspectes diversos de la professió, tots docents: com és la passió per la feina feta, la trajectòria passada amb rapidesa, el Col·legi com a suport, i a la qual cosa Pere Manuel va insistir que passen a ser "jubilats, però no pas descol·legiats, perquè col·legiats ho continueu sent".

Els reconeixements especials

Tot seguit van arribar una sèrie de reconeixements fonamentats en raons diverses. Era el cas del que es va oferir a Lea López Blanco (col. 70111), com a guanyadora del programa New Leaders de la FIEP Catalunya 2025, i també per haver obtingut el primer premi del 19th FIEP European Congress, gràcies al seu treball sobre estratègies metacognitives aplicades a l'Educació Física, del qual va fer un apunt i va prometre ampliar al blog digital del COPLEFC Docusport.cat.

Per la transcendència i la significació de la col·laboració establerta amb el Col·legi de Metges de Tarragona, el COPLEFC va atorgar el reconeixement especial a la visibilització del paper dels educadors físics esportius en l'àmbit sanitari, al seu president, el Dr. Sergi Boada Pié, que va mostrar-se defensor declarat que "l'activitat física no quedi relegada només a l'oci, sinó que s'ha de veure incorporada a l'àmbit de la salut". En aquesta mateixa línia va declarar que "una societat més esportiva serà una societat més saludable i sana".

I un premi també especial del Col·legi és el Reconeixement a la Trajectòria Professional, que en l'edició 2024 va recaure en Albert Ramírez Sunyer (col. 4528), per una vida dedicada a la docència i especialment a la inspecció educativa. Adreçant-se als assistents, el guardonat va manifestar un sentiment contraposat, "d'una banda d'agraïment i orgull personal, però per l'altra, perquè només sigui jo i, per això, el vull fer extensiu a tot el col·lectiu, amb grans professionals en l'àmbit educatiu".

El moment de la reflexió

La vetllada va passar a una altra fase. Així, els Premis COPLEFC van servir per insistir, també entre el col·lectiu d'EFEs presents, sobre la importància de La Salut S'Entrena que impulsa el COPLEFC, amb uns aliats imprescindibles com són els metges, i des del primer moment amb els metges de l'Esport del COMT. Per això va prendre la paraula i va oferir tota una lliçó magistral el Dr. Manel González amb la salut i l'exercici física com a motiu. Va exposar com, des del reconeixement del disseny dels humans com a "éssers pensats per moure'ns", hi ha la necessitat d'incorporar l'exercici físic per mantenir la salut, i això el portava a afirmar que "l'exercici físic és també un fàrmac que es pot prescriure", i que "l'exercici físic ha de formar part del vademècum dels facultatius". Entre altres elements d'evidència científica, va acabar posant en valor la disponibilitat del cercador de programes d'exercici per a la salut (PEFS) i com s'han posat d'acord aquests dos col·lectius, metges i EFEs, per poder avançar en un coneixement cada vegada més ampli d'aquestes eines per superar tot un conjunt de malalties, no solament la pandèmia silenciosa que constitueix l'obesitat.

Una presentació que va ser la introducció perquè el conseller Berni Álvarez, Sergi Boada com a president del COMT i Pere Manuel en qualitat de president del COPLEFC poguessin parlar sobre "La prescripció d'exercici físic per a la salut a Catalunya". Pere Manuel va centrar la qüestió sobre la manera com el plantejament acabat d'oferir pel Dr. Manel González, podia posar-se en pràctica, arribar a la ciutadania.

El Dr. Boada va afirmar que "els astres s'estan alineant, i això ja és molt". Amb tot, va reconèixer que el camí no serà fàcil, que cal fer-ne difusió i que hi caldrà la implicació del Departament de Salut. Per la seva part, el conseller Berni Álvarez va referir-se al seu projecte "Esport 360, amb la salut al centre". En aquest sentit, va anunciar que "cal conèixer tota la informació existent, i cal també ordenar-la. Després parlarem amb Salut". Pere Manuel va demanar-li si hi ha algun calendari previst. Sobre això, no es va voler imposar cap data, però sí va manifestar que des d'Esports "tenim voluntat de tirar-ho endavant i tenim la inquietud que es faci". Tanmateix, va anunciar que al setembre ja es posaran en marxa una sèrie de contactes continuats amb tothom, tal com es va demostrar amb la recuperació recent de la Taula Sectorial de l'Esport i l'Activitat Física de Catalunya.

Sergi Boada també va voler deixar clar que aquest plantejament de l'exercici físic en l'àmbit de la salut, no s'ha de limitar a l'atenció primària, sinó que els especialistes també han de tenir-lo en compte.

Finalment, Pere Manuel, que va introduir la paraula "intrusisme", va oferir un missatge social tranquil·litzador, i així, va recordar i assumir que els "educadors físics esportius no som sanitaris, sinó que treballem, això sí, amb sanitaris", una qüestió que queda ben palesa precisament amb la doble validació que han de passar tots els programes inclosos al cercador PEFS de La Salut S'Entrena, és a dir, la dels professionals EFEs, però l'imprescindible vistiplau dels metges.

Abans del punt final del col·loqui, Berni Álvarez va sintetitzar el debat considerant que "Esport 360 ha de ser un objectiu de país".

Berni Álvarez, col·legiat d'honor

En el darrer tram dels Premis i com un dels punts culminants de la trobada, Pere Manuel va lliurar el diploma de reconeixement i la insígnia d'or corresponent al conseller Berni Álvarez que l'avala com a col·legiat d'honor. Des del COPLEFC, el president va recordar que el Col·legi feia anys que reclamava l'existència d'una conselleria específica i va destacar el significat de la distinció, "que s'atorga a aquelles persones que no tenint la formació corresponent, ens agradaria que formessin part del nostre col·lectiu", i la va justificar plenament en "el compromís i una contribució significativa al reconeixement dels professionals de l'activitat física i de l'esport".

Mentre que Berni Álvarez va agrair profundament el reconeixement. Així, va destacar "els reptes comuns i la voluntat de col·laboració" entre les dues institucions, que "hi poden haver qüestions en què hi hagi més coincidència, però sempre amb voluntat d'entesa i cordialitat" i també sempre "amb moltes ganes de dur-los a terme".

Com a cloenda, Pere Manuel es va felicitar de l'organització de la primera edició dels Premis COPLEFC i va agrair la feina a tothom que els ha fet possibles, tot convocant no solament el col·lectiu, sinó la societat sencera als de l'any 2026.

Tots els reconeixements i premis en aquest enllaç.

Reportatge fotogràfic: enllaç (fotografies: Rosa Bedmar)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.