Ja fa unes setmanes (enllaç) el COPLEFC presentava a Lleida el pla pilot sobre el cercador de programes d'exercici físic per a la salut (PEFS). Un acte al qual també va assistir, entre altres càrrecs públics, el regidor d'Esports i Salut de l'Ajuntament de Lleida, Jackson Quiñónez. Després d'aquella trobada, el dia 8 de juliol se'n va produir una altra, en aquest cas ja directament entre les dues institucions, la Paeria i el COPLEFC, per trobar un marc de col·laboració i treball conjunt que sigui beneficiós per a la ciutadania lleidatana i per al col·lectiu professional EFE a les terres de ponent.
Per la Paeria, Jackson Quiñónez va tenir la companyia de Rafa Carpi, cap de la Secció de Promoció de la Salut i Esports de l'Ajuntament de Lleida, mentre que al costat de Pere Manuel i Gutiérrez (col. 8570) van ser presents tant el delegat territorial, Eduard Serrano Giménez (col. 52524), com el coordinador de la Delegació, Jordi Cortès Cava (col. 10006), juntament amb Alèxia Pérez García (col. 10230), gerent del Col·legi.
Els àmbits que es van plantejar a la reunió van ser fonamentalment tres: la formalització de la col·laboració entre les institucions mitjançant la signatura d'un conveni marc, així com també d'un acord específic sobre promoció de La Salut S'Entrena i el seu cercador de PEFS. En aquesta qüestió la voluntat és la identificació i incorporació a l'esmentat cercador d'aquells programes públics que ofereix l'Ajuntament o bé els privats d'entitats del teixit associatiu o d'empreses que tenen com a finalitat la salut. Des del COPLEFC es va manifestar ben clarament, però, que aquests programes al cercador han de tenir en la seva direcció tècnica un EFE col·legiat. Una feina, precisament col·laborativa, gràcies a l'ajuda d'un tècnic del COPLEFC per a la coordinació directa amb el consistori. En aquesta tasca, també es va proposar a l'Ajuntament la necessària divulgació, per desvetllar l'interès a sumar-se al cercador.
La qualitat com a centre
Un altre àmbit que pot tenir un gran potencial a les terres de Lleida fa referència al Distintiu QSport de què disposa el Col·legi per a professionals qualificats. Es tracta precisament d'un distintiu que reconeix entitats i empreses que duen a terme una activitat professionalitzada i alineada amb la normativa vigent. Una dimensió que, com es va manifestar de part del COPLEFC, pot ser útil a l'hora, per exemple, de valorar la concessió d'ajuts públics, i que en qualsevol cas pot contribuir a reduir la responsabilitat civil subsidiària per a l'Administració local, en aquest cas de Lleida. La significació de la proposta pot implicar, a més de la Paeria, la Diputació i fins i tot la Delegació Territorial del Departament d'Esports. Un plantejament comprensible tenint en compte que els destinataris finals són la ciutadania usuària d'aquests serveis d'activitat física i esportiva, és a dir, que afecta totes aquestes corporacions públiques.
I encara, un altre tema de què van tractar Pere Manuel i Jackson Quiñónez, va ser el Segell de Qualitat del Sistema Esportiu, en aquest cas aplicat a les instal·lacions municipals. A partir de l'experiència de Tarragona, el COPLEFC va proposar als responsables lleidatans l'anàlisi de les necessitats específiques, i va recordar les implicacions del procés d'obtenció del Segell de Qualitat, un veritable exercici de millora continuada que permet detectar punts febles en la prestació dels serveis, així com les oportunitats existents en la gestió dels equipaments esportius, precisament per donar servei al conjunt dels usuaris que permetin que aquests els percebin i els reconeguin amb la màxima satisfacció.