Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El DEFC 2025, cada any més veus

Tarragona acull la presentació institucional i l'acte central del DEFC, que a tot Catalunya aplega més de 67.000 alumnes i 360 centres educatius


Tarragona va viure el dia 10 d'abril la presentació institucional i l'acte central d'una nova edició del Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC). La ciutat, involucrada de ple en el projecte Tarragona Saludable que omple d'activitat tot el mes d'abril al voltant de l'activitat física i els estils de vida saludables, va ser l'amfitriona del DEFC, amb el conseller d'Esports, Turisme Esportiu i Salut de l'Ajuntament de Tarragona, Mario Soler Santos, al capdavant d'un acte que va permetre mostrar la transversalitat de l'Educació Física, ja que hi van intervenir Abel García Marín, secretari general d'Esports, així com Montserrat Fortuny Lahoz, directora dels Serveis Territorials del Departament d'Educació i Formació Professional a Tarragona, juntament amb Pere Manuel Gutiérrez, president del COPLEFC.

Després de conèixer alguns detalls dels orígens i la història del DEFC, que es va implantar a Catalunya el 2016, així com els objectius del DEFC, els parlaments respectius dels representants institucionals van destacar els valors inherents a l'Educació Física i el DEFC, abans de passar a la lectura del Manifest del DEFC, protagonitzat per diversos alumnes dels centres que van sortir a la rambla Nova, en l'acte central del DEFC. Entre el públic assistent enguany hi havia membres de l'Ajuntament de Tarragona, en qualitat de ciutat amfitriona, així com també d'Esports de la Generalitat, del Consell Esportiu del Tarragonès i de les entitats Special Olympics i de la Federació ACELL, atès que aquest 2025 el lema del DEFC és "Educació Física: una poderosa eina d'inclusió". També hi van assistir un representant de la Universitat Rovira i Virgili i els directors dels centres educatius participants a l'acte central.

Com a cloenda de la presentació es van fer la foto formal de família amb la samarreta corresponent del DEFC, emblema en cadascuna de les darreres edicions, i després tots junts van sortir a la rambla Nova, on van aprofitar per comprovar en directe alguna de les activitats que avui dia constitueixen una sessió d'Educació Física al conjunt dels centres educatius del país.

Pel que fa a participació, el DEFC 2025 ha superat tots els rècords existents fins ara, tant pels més de 67.000 alumnes implicats a tot Catalunya, com pel que fa a centres educatius, amb un total de 360 en el recompte provisional. A la ciutat de Tarragona, on cada edició d'aquesta iniciativa es viu amb un gran dinamisme i un protagonisme destacat, han sortit al carrer un total de 2.030 alumnes, pertanyents a 13 centres. I en concret, a la rambla Nova, van fer les seves classes, els centres: Sant Pau, Lestonnac, Mare Nostrum i Solc. Territorialment, poblacions com Alcanar, Ulldecona, Tortosa, Batea, Móra la Nova, Vandellòs, Cambrils, Reus i Vila-seca, entre d'altres, han acollit la seva pròpia activitat del DEFC. I més enllà de Tarragona, l'activitat té un ampli ressò per tot el país, des de les planes de Lleida fins a Viella, la Seu d'Urgell, Puigcerdà, i a la Catalunya Central amb Manresa (que va acollir l'acte central del 2024) i Igualada com a punts destacats, mentre que a Girona, el DEFC es du a terme, entre altres poblacions, a Roses, Figueres, Banyoles, Sant Feliu de Guíxols, a més de Salt i la capital gironina mateix; finalment, en el cas de Barcelona, a totes les comarques un nombre significatiu de centres han dut a terme les activitats previstes.

Amb aquestes dades, Catalunya se situa com a capdavantera, a gran distància, de les comunitats que celebren el DEFC a l'Estat, on les xifres disponibles reflecteixen una participació de prop de 160.000 alumnes i gairebé un miler de centres educatius.

Les veus institucionals

En les intervencions, Mario Soler, com a conseller de l'Ajuntament de Tarragona, va destacar que "a Tarragona sempre hem defensat el poder de l'Educació Física" i va voler remarcar que no se'n fa solament a l'escola, tot i que "és als centres escolars on s'aprèn". Igualment va acabar recordant "l'aposta de l'Ajuntament per l'educació, l'esport i la inclusió" i que continuaran "fomentant espais on tothom pugui practicar activitat física, se senti inclòs i puguem créixer, en una Tarragona més saludable, amb l'esport i l'educació física".

Montserrat Fortuny, en representació del Departament d'Educació, va posar en valor el lema del DEFC d'enguany, i va afirmar que "la inclusió és necessària per garantir una educació completa". Es va referir a la capacitat de l'Educació Física, que aporta "millora no solament físicament, sinó també psicològicament i emocionalment" i, així mateix, el reconeixement que la pràctica de la inclusió, també amb referència al gènere, no és senzilla, però que "l'esport ho fa de manera natural".

Per la seva part, Abel García, secretari general d'Esports de la Generalitat, es va felicitar que Catalunya sigui la comunitat que lidera el DEFC a l'Estat i va esmentar com a peça cabdal del lideratge en l'àmbit esportiu, "l'existència del nou Departament, basat per les línies que marca el conseller Berni Álvarez, amb la conciliació, el pacte i el treball, com avui, amb el COPLEFC, l'Ajuntament i la comunitat educativa", que ha de permetre treballar en equip i facilitar recursos a la ciutadania. En aquest sentit, "disposar de bons professionals permet garantir una bona pràctica de l'esport".

Mentre que Pere Manuel, com a president del COPLEFC, va agrair l'acompanyament de les institucions, i també es va referir a la nova Conselleria, que esdevé "un fet diferencial a molts nivells, a l'Estat i a casa nostra". D'altra banda, va lamentar la mitjana de dedicació horària escolar a l'Educació Física, que "és d'una hora i escaig, l'última de les comunitats autònomes". I va argumentar que si no hi ha dubte dels beneficis que comporta l'Educació Física, s'ha d'incidir "on es generen els hàbits saludables vàlids per a tota la vida", que és als currículums escolars. Per això va afirmar que "cal arromangar-nos, posar-nos a treballar i generar la promoció de la salut en l'àmbit escolar, com a centres promotors de salut, amb visió 360", gràcies a l'alineació d'Esports, Salut i Educació. Finalment, va afirmar, sobre el DEFC, que "ens satisfà que cada any anem creixent en nombre i en consciència" i va convidar a gaudir d'aquesta nova edició del Dia de l'Educació Física al Carrer.  

DEFC 2025, concurs i xarxes

Per ampliar la incidència i l'abast, el DEFC és present a les xarxes socials mitjançant l'etiqueta #DEFC2025, que ha permès anar exposant les activitats prèvies i de preparació, així com les vivències d'aquest dia arreu del territori.

I així mateix amb la voluntat de recollir l'esperit de l'organització dels centenars de classes d'Educació Física al Carrer arreu, el DEFC proposa un Concurs Fotogràfic que valorarà un jurat específic i que atorgarà un premi en material esportiu per al centre que sigui considerat "exemplar" en la celebració d'acord amb les imatges presentades.

Tota la informació actualitzada del DEFC: enllaç.

Recull d'imatges de la presentació i de l'acte central del DEFC a Tarragona: enllaç.

{{galeria}}



Lectura del manifest: enllaç.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.