Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Homenatge a Josep Lluís Vilaseca, "pare" de l'esport català

14/12/2018

Barcelona

El COPLEFC es va sumar a l'acte de lliurament del Premi Especial COE-Juan Antonio Samaranch

El dilluns 10 de desembre el sumptuós Palau de Pedralbes va ser l'escenari del lliurament del Premi Especial Juan Antonio Samaranch a Josep Lluís Vilaseca, atorgat pel Comitè Olímpic Espanyol. En aquest acte, presidit pel seu successor en el càrrec, Gerard Figueras, juntament amb Alejandro Blanco, president del COE, Vilaseca va estar acompanyat dels màxims dirigents de la immensa majoria d'organismes i entitats vinculades amb l'esport català, que ell va liderar i ajudar a donar embranzida en arribar la nova etapa democràtica a l'Estat. Per això el COPLEFC tampoc no podia faltar a la cita, amb l'assistència del president del Col·legi, Pere Manuel, a fi de testimoniar l'estimació envers la seva tasca, la d'un home amb la discreció com a principi, el diàleg com a bandera i d'un tarannà amable amb tothom, però d'idees molt clares en benefici de l'esport català; en resum, un personatge entranyable.
JLVilaseca-PremiSamaranch-02.jpg (252 KB)
Qualificat com "el pare del model esportiu català" per Gerard Figueras, des de la revista col·legial Docusport (encara en suport paper), vam tenir la sort d'entrevistar-lo en un parell d'ocasions. En aquella conversa (estiu del 2015) no dubtava a qualificar els Jocs Olímpics de Barcelona com el moment "màgic" de la seva carrera política, per bé que no el més important, que atribuïa al fet que l'any 1980 "es va decidir que [l'esport] es desprengués de Madrid, entrés a l'estatut amb caràcter de matèria exclusiva i depengués del Departament de la Presidència". I sobre el personatge motiu del guardó, va dir: "Samaranch de tracte no captivava gaire, perquè era un home bastant sec i eixut en la feina. Però tenia una gran visió de futur, si no hi hagués estat ell, crec que encara estaríem molt endarrerits". I com qui no diu res, planerament, sobre el futur de l'esport i Catalunya, ja pensava que "amb la independència, l'esport hi guanyaria". Finalment, també sintetitzava la seva trajectòria política així: "Vaig entrar per engegar la nova etapa democràtica del món de l'esport català amb la condició d'estar al càrrec de secretari durant dos anys [...] i n'hi vaig estar quinze". Del 1980 al 1995, uns anys fantàstics per a l'esport català.

Per conèixer una mica més a fons la seva personalitat resulta del tot recomanable la lectura del seu llibre Que consti en acta (Ed. Proa, 2014). I si voleu llegir la nostra darrera entrevista: feu clic aquí.

Entrevista-Vilaseca-13295843253_5add83d8e2_k.jpg (340 KB) Entrevista-Vilaseca-13295643783_969785840b_k.jpg (370 KB)
A dalt, moment del lliurament del guardó Premi Especial COE-Juan Antonio Samaranch. I a sota dues instantànies a l'Ajuntament de Barcelona el 20/03/2014, en l'acte de lliurament de la Medalla d'Or al Mèrit Esportiu: en el discurs d'agraïment (esquerra) i amb els seus amics (d'esquerra a dreta): Pere Miró (alt dirigent del COI), ell mateix, Xavier Trias (aleshores alcalde de Barcelona) i Romà Cuyàs (que a la seva època va ser secretari d'Estat per a l'Esport i també guardonat al mateix acte).