Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

DEFC 2024 de rècord

17/04/2024

Educació Catalunya

Manresa acull l'acte central del DEFC, que a tot Catalunya aplega més de 63.000 alumnes

Avui ha tingut lloc una nova edició del Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC), amb la presentació institucional i l'acte central a Manresa tot alhora. Així, la ciutat de Manresa, que aquest 2024 és Ciutat Europea de l'Esport, ha acollit a l'Ajuntament la presentació oficial del DEFC, amb representants del Departament d'Educació i la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física (SGEAF), juntament amb el COPLEFC. Després dels breus parlaments dels càrrecs respectius, que han acabat amb la lectura del Manifest del DEFC, tots junts han sortit a la plaça Major, on han aprofitat per comprovar en directe alguna de les activitats que avui dia constitueixen una sessió d'Educació Física al conjunt dels centres educatius del país i s'han fet la foto institucional de suport al significat del Dia de l'Educació Física al Carrer, enguany amb el lema "+Educació Física, +salut mental".

Pel que fa a participació, el DEFC ha superat un nou rècord amb més de 63.000 alumnes implicats a tot Catalunya, i s'ha quedat ben a prop del de centres que es va assolir l'any passat (358), amb un total de 329 escampats per tot el territori. Amb les dades provisionals, a Manresa han sortit al carrer prop de 700 alumnes, pertanyents a 7 centres educatius: Cal Gravat, UEC La Clau, Escola Bages, Escola Puigberenguer, La Salle Manresa, Institut Escola Manresa i FEDAC Manresa. Unes dades que pel que fa al Bages signifiquen 1.475 alumnes i un total de 12 centres educatius. I respecte de la Catalunya Central, a més de la capital del Bages, també Igualada, Berga, Vic i Moià, com a caps de comarca, han fet seu el DEFC i s'han sumat al conjunt de Catalunya, des d'Alcanar i Ulldecona, fins a Figueres, la Seu d'Urgell i Viella, així com Lleida, Almacelles, Alcarràs i Batea a les terres de ponent i nombroses ciutats de tota la costa, juntament amb la capital, Barcelona.

En les intervencions, Pol Huguet, regidor d'Educació de Manresa, ha destacat la voluntat de l'Ajuntament de promoure l'activitat física i l'esport amb programes diversos, entre els quals Esport a la Carta, de caràcter multiesportiu i amb la col·laboració dels clubs de la ciutat, i així mateix ha remarcat que "a Manresa, entenem que educació i Educació Física van de bracet, per això hem volgut ser Ciutat Europea de l'Esport". En representació del Departament d'Educació, Rita Ossó, subdirectora general d'Ordenació Curricular, ha posat en valor "el significat de l'augment de les dades en la trajectòria del DEFC, d'acord amb els beneficis físics, mentals i emocionals que comporta", i s'ha referit a l'autonomia dels centres a l'hora de determinar la dedicació a l'Educació Física. Per la seva part, Oriol Marcé, subdirector general de Programes i Infraestructures de la SGEAF, ha recordat l'interès "a declarar l'esport i l'activitat física com un bé essencial el 2022 i el fet que el Dia Mundial de l'Activitat Física i del DEFC comparteixen els principals objectius"; igualment, referint-se a l'èxit any rere any del DEFC, ha volgut significar el gran teixit esportiu que té Catalunya, així com l'existència de professionals conscienciats com a fonaments d'un país esportiu com som. Finalment, Pere Manuel, com a president del COPLEFC, s'ha felicitat per les dades que es van assolint en cada edició, la qual cosa situa Catalunya com a capdavantera a l'Estat, però ha lamentat que, en canvi, "som a la cua pel que fa a dedicació horària, que ha situat en 1,83 hores al sistema educatiu". Per això ha desitjat que "les idees compartides dels beneficis de l'Educació Física es converteixen en una política efectiva de millora", una petició que en un altre context, el de les eleccions catalanes, també queda recollit com un dels punts traslladats als partits polítics (i el document sencer: enllaç). Tot seguit s'ha llegit el manifest del Dia de l'Educació Física al Carrer i s'han pogut comprovar les evolucions d'activitats al cor de Manresa, on davant de l'Ajuntament les institucions presents a l'acte s'han fet la foto institucional del DEFC.

Una mica d'història
El DEFC va arrencar a la localitat asturiana de Laviana l'any 2011, on el professor d'Educació Física, Fran Flórez de la Sierra (col·legiat 11243), coincidint amb el Dia Mundial de l'Activitat Física, va decidir sortir a fer la seva classe al carrer per donar-la a conèixer als veïns de la població. Catalunya s'hi va sumar el 2016 i cada any hi ha anat augmentant la participació i busca també vincular-lo, en col·laboració amb l'Administració local, amb el municipi que
gaudeixi de la qualificació de Ciutat Europea de l'Esport, com han estat en edicions passades Mollet del Vallès, Sant Cugat de Vallès, Igualada o Martorell, i enguany Manresa. Si la iniciativa buscava originalment trencar concepcions antiquades que socialment havien menystingut la matèria, actualment serveix per recordar que l'Educació Física és una assignatura integral i integradora, per a tothom i per a tota la vida, com a base per instaurar uns hàbits saludables i un estil de vida actiu. Es tracta d'una matèria educativa que no s'oblida mai, una matèria que reporta beneficis físics, mentals i emocionals, tant individualment com col·lectivament, motiu que en recomana la reivindicació i la dedicació.

DEFC2024, concurs i xarxes
Per ampliar la incidència i l'abast del DEFC, també s'ha previst la presència a les xarxes socials mitjançant l'etiqueta #DEFC2024, que encara està activa i ha permès anar exposant les activitats prèvies i de preparació, i també les vivències d'aquest dia arreu del territori. I així mateix amb la voluntat de recollir l'esperit de l'organització dels centenars de classes d'Educació Física al Carrer arreu, el DEFC incorpora proposa un Concurs Fotogràfic que valorarà un jurat específic i que atorgarà un premi en material esportiu per al centre que sigui considerat "exemplar" en la celebració d'acord amb les imatges presentades.


Diverses imatges de la presentació institucional i de l'acte central del DEFC a Manresa.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.