activitat-fisica-i-salut-4
El saló Healthio va acollir un taller, organitzat pel COPLEFC, sobre la significació de l'empresa activa com a oportunitat per als professionals de CAFiE
El taller va tenir lloc el dia 18 d'octubre en el si del Healthio 2018 de Fira de Barcelona, saló que aplega en un mateix espai ciutadans, pacients, innovacions mèdiques, professionals i empreses del sector de la salut. Un àmbit en què els educadors físics en salut, professionals de CAFiE, també hi han de tenir un paper significatiu.
Durant els tres dies de la cita, el COPLEFC, des del seu estand va viure una gran activitat amb dos objectius: fer visible la importància de l'activitat física en la salut individual i de la societat, i reflexionar sobre l'empresa activa, amb el paper que hi han de tenir els educadors físics. Per això el COPLEFC va disposar d'un estand on es facilitava informació a tots els assistents interessats a conèixer la realitat professional del Col·legi. També es van efectuar diverses marxes nòrdiques per tot l'espai del pavelló, activitat oberta a qualsevol assistent, en col·laboració amb l'Associació Esportiva Nordic Walking Catalunya. Marc Moreno (col. 5765) va protagonitzar un espai Àgora en el qual va pronunciar "Salut i molta marxa (nòrdica)", una exposició d'introducció a la disciplina. I des de l'espai de dinamització de l'esdeveniment, Víctor Joan Villena (col. 58291) va exposar el mètode postural integral VicFit; el reconegut professor Néstor Serra (col. 13107) va ser l'encarregat d'una sessió d'hipopressius; Anita Macedo (col. 54657) va liderar un moment de meditació per ajudar a millorar el nostre benestar; Letizia Falzone (col. 13824) com a fundadora de MamiFit va centrar-se en l'activitat per a mares i embarassades, mentre que els assistents interessats van poder tenir un tast de FlowPilates per a principiants, amb Lluís Camprubí (col. 52325) i Montse Ascensión (col. 8974), professors de l'Escola Pia Sarrià, centre de formació de tècnics esportius. En un altre moment del saló, Maria Molina (col. 57849) va dirigir una pausa activa en una ponència de les moltes que es van dur a terme al Healthio, mentre que Enric Bonilla (col. 5817) dinamitzava una zona equipada amb una sèrie de bicicletes el·líptiques, coordinades mitjançant una app.
D'altra banda, la reflexió sobre un nou futur professional per al col·lectiu de CAFiE es va presentar amb el debat "Empresa activa: el paper dels educadors físics, una oportunitat laboral per conquerir", amb les veus d'Anna Puig (col. 8989), coordinadora del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) i professora del Grau CAFiE a la Universitat de Vic; Dolors Solé, representant de l'Institut Nacional de Seguretat i Salut a la Feina (INSST), dependent del Ministeri de Treball; Raquel Fuentes, infermera especialista en medicina del treball del Servei de Prevenció de l'empresa Henkel; Juan Carlos Santamaría i Gonzalo López, director tècnic i director de desenvolupament, respectivament, i cofundadors d'InitHealth, plataforma digital basca per a les empreses actives pertanyent al grup Init, i Jordi Costa (col. 59254), membre de la Comissió d'Activitat Física i Salut del COPLEFC expert en activitat física en l'àmbit laboral. La trobada va ser moderada pel consultor Daniel Lara (col. 11699).
En els primers torns successius, Anna Puig va exposar, des del repàs acadèmic i científic, que no tot s'hi val per disposar d'empreses actives. L'activitat ha de ser l'adequada i amb una tendència a aprofundir en la personalització. Va apuntar que els canvis han de ser a llarg termini, perquè del que es tracta és pròpiament de canviar estils de vida, la qual cosa no resulta tan senzilla, ja que s'hi veuen implicats aspectes psicològics i l'adequació a l'entorn laboral on s'han d'incorporar aquests estils; però sempre, com a afegit final, va insistir en la supervisió del professional de l'activitat física, que haurà d'assumir l'aplicació pròpiament del programa, i serà qui en faci l'avaluació i el manteniment en el temps. Evidentment, l'aplicació d'un programa per esdevenir empresa saludable afecta el rendiment laboral, simplement per la davallada en l'absentisme, per esmentar només un efecte positiu.
Raquel Fuentes va posar l'accent en l'exemple de la seva empresa, on des de fa 15 anys existeix el Servei de Prevenció. Henkel és una gran empresa, ja que a Catalunya té dos centres de treball amb uns 330 treballadors, respectivament. L'empresa multinacional va assumir un repte estratègic mundial: esdevenir una empresa no solament activa, sinó saludable. Amb aquest fi fa campanyes sobre alimentació, sobre reducció de l'estrès i sobre activitat física. Això s'ha traduït en formació per a la promoció de l'activitat física, alhora que es facilita la participació dels treballadors en competicions intra i extralaborals i fins i tot la possibilitat de sumar punts convertibles en diners destinats a entitats socials mitjançant el programa de responsabilitat social corporativa de la companyia. I aquest 2018, la seva campanya és Four for Life, en què s'ha posat l'accent en la lluita contra les malalties cròniques, centrada en els 4 factors cardiovasculars de risc principals: hipertensió, diabetis, colesterol i tabaquisme.
Per la seva part, Juan Carlos Santamaría i Gonzalo López van referir-se al paper de la tecnologia, amb la implantació dels diversos dispositius mòbils (wearables) i les múltiples aplicacions digitals. Santamaría va advertir que per si sola la tecnologia no serveix, ja que la mitjana de vida de les app als aparells mòbils és de només tres dies. Alhora, va voler posar en relleu la importància per a les empreses d'esdevenir actives i, doncs, saludables: segons l'OMS el 5% del PIB mundial s'esvaeix per culpa de l'absentisme laboral, afectat per les deficiències en la salut dels treballadors. A partir d'aquí, va presentar el seu portal, que es basa en tres pilars: alimentació, activitat física i benestar. Santamaría va afegir que aquest portal es fonamenta en estratègies de gamificació, element que aporta un extra lúdic i alhora atractivitat, amb capacitat de captació d'usuaris.
Tot seguit, Gonzalo López, com a director de desenvolupament, va recordar que la tecnologia té potencialitats, però que per si sola no fa res, per això el que calen són partners, empreses en definitiva que utilitzin els serveis que el portal posa a la seva disposició d'una manera personalitzada. Uns productes que a més a més han de seguir diverses fases per disposar d'un sistema de gestió d'empresa saludable exitós: des de l'avaluació de la cultura empresarial de l'organització, l'elaboració del diagnòstic, del pla d'acció i l'execució corresponent, juntament amb el control i seguiment, a fi de poder iniciar un nou pla d'acció.
Per la seva part, Dolors Solé, metgessa i representant de l'INSST, va afirmar amb contundència que l'activitat física a les empreses ha vingut per quedar-s'hi. Les dades més actualitzades indiquen que al voltant d'un 50% els accidents laborals són de caire no traumàtic. Va destacar que pot semblar que aquesta implantació afecta només empreses grans i prou, com la mateixa Henkel, present a l'acte, però va considerar que igualment les mitjanes i petites empreses no s'han d'excloure d'aquesta matèria, mitjançant fórmules imaginatives d'acord amb els professionals de l'activitat física o educadors físics. Va compartir amb altres participants que, efectivament, l'etiqueta d'"empresa saludable" és un resultat multifactorial, amb actuacions con poden ser: competicions, xerrades i tallers per als treballadors, efectuar activitat física pagada fora/dins l'horari laboral, acords amb gimnasos, incorporació de professionals al centre de treball o la presència de l'entrenador personal, entre d'altres. Per acabar va donar una parell de dades rellevants: a més de l'ètica de les empreses, va destacar l'obligació de complir la normativa existent sobre riscos laborals. I la seva fórmula: prevenir, millorar la salut dels treballadors i restaurar o reincorporar els treballadors al sistema laboral.
L'educador físic és el responsable d'assumir la millora de la condició física amb planificació estructurada buscant la motivació dels destinataris.
Jordi Costa, com a expert de la Comissió d'Activitat Física i Salut del COPLEFC, va donar pistes d'activitats possibles, simples, adaptables a qualsevol empresa independentment de la dimensió. Per exemple, col·locar la fotocopiadora al fons de la sala, fet que obliga a desplaçar-se, o la decisió de no agafar l'ascensor. Avui que tots anem amb el temps tan controlat, va recordar que 7 minuts de pujar escales equivalen a 30 minuts d'activitat. Ara bé, va distingir entre activitat física i exercici físic; va dir que si el segon és el punt final, el primer pot ser el punt inicial del procés saludable. En aquest sentit, va explicitar la funció de l'educador físic com el responsable d'assumir la millora de la condició física amb planificació estructurada buscant la motivació dels destinataris.
Ja al debat, entre altres qüestions es va plantejar la possibilitat d'acostament del professional als CAP. En aquest punt, Alèxia Pérez (col. 10230), com a gerent del Col·legi, va esmentar el nou pas aconseguit amb la recent publicació al BOE de les competències de la professió, situació fins ara inexistent, i la necessitat d'avançar en la tasca perquè els educadors físics siguin inclosos com a professió regulada, fet que donaria plena acceptació i claredat sobre qüestions com la incorporació als centres d'atenció primària.
Amb tot, Anna Puig va posar l'exemple de Vic, on els professionals CAFiE ja són tinguts en compte. Dolors Solé també va recordar la necessitat d'equips multidisciplinaris. També es va demanar que les universitats analitzin si s'ofereix la formació escaient per disposar de promotors d'exercici físic. Una altra consideració va ser la possibilitat que hi hagi una llista d'empreses saludables amb CAFiE. I es va acabar reclamant l'existència de protocols i centres que siguin promotors d'activitat física com a element de "salut pública", concepte de valor social, no solament individual.
(Fotografies: diversos moments del saló, amb activitats a l'espai de dinamització i el workshop "Empresa activa: el paper dels educadors físics, una oportunitat aboral per conquerir".)