activitat-fisica-i-salut-4
El Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF), que se celebra cada 6 d'abril, vol sensibilitzar la població sobre la importància de mantenir-se activa i reduir el sedentarisme per millorar la salut i el benestar general, d'acord amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut. El Departament d'Esports i l'Agència de Salut Pública de Catalunya impulsen aquesta iniciativa al nostre país, que obre l'oportunitat de participar-hi des de l'1 d'abril al 5 de maig.
El COPLEFC també se suma als objectius que persegueix el DMAF i recorda la possibilitat als centres escolars de dur a terme activitats d'Educació Física en aquesta data o al voltant inscrits al DEFC, ja que posteriorment el COPLEFC incorporarà tots els participants del Dia de l'Educació Física al Carrer al còmput del DMAF.
Com es pot consultar als objectius del DEFC, també hi figura promoure una ciutadania amb hàbits saludables, en què l'exercici físic resulta una eina imprescindible. El DMAF és complementari del DEFC. Cal recordar que l'origen del projecte del DEFC va néixer a Laviana (Astúries), precisament amb motiu del DMAF.Com pots sumar-te al DMAF?
A més de les activitats pròpies del DEFC, responsabilitat de cada centre educatiu, es pot fer activitat física en diferents entorns i de fer-ho en grup, en comunitat. Per exemple:
A l'escola: pauses actives entre classes, patis actius, inclusius i sostenibles, milla diària, gimcanes, jocs populars i tradicionals, competicions esportives entre cursos, a més de les pròpies del DEFC que organitzis al teu centre, etc.
A la universitat: competicions esportives, classes magistrals, tallers i reptes físics, caminades o sortides en bici.
Al carrer, a les places, als parcs: sessions d'exercici als parcs, marxa nòrdica o ioga, i els circuits saludables.
Als equipaments esportius: masterclasses, activitats dirigides, competicions o reptes col·lectius.
A la feina: pauses actives, escales per als reptes d'AF, gimcanes o activitats per equips.
A casa: exercicis de força i estiraments, balla, practica ioga o inclou tasques domèstiques actives.
Al medi natural: activitats com ara marxa nòrdica, caminades, sessions d'exercici a l'aire lliure, ciclisme o natació (però sempre respectant i no malmetent els entorns naturals).
Participa i difon el DMAF
-A les xarxes socials amb les etiquetes #DMAF202X i #SumaSalut. També pots afegir la imatge del DMAF a la teva signatura de correu electrònic.
-Respon l'enquesta per ajudar a conèixer els teus hàbits i les teves actituds envers l'activitat física.
-Organitza una activitat, calcula el temps o la distància acumulada i registra-ho al web del DMAF per sumar minuts d'activitat física!
Recomanacions de l'OMS
A partir de les guies de l'OMS, cal tenir en compte les recomanacions següents, en funció de l'edat:
Adults i gent gran: cal acumular entre 150 i 300 minuts d'activitat física d'intensitat moderada per setmana.
Infants i adolescents: cal fer com a mínim 60 minuts diaris d'activitat física d'intensitat moderada-vigorosa.
Tothom: cal reduir les activitats sedentàries (especialment el temps davant una pantalla audiovisual) i substituir-les per activitat física de qualsevol intensitat.
Tota la informació sobre el DEFC: enllaç.
Més informació sobre el DMAF: enllaç.