Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El DEFC reivindica els hàbits saludables en un món saludable

04/05/2022

Educació Catalunya

El Dia de l'Educació Física al Carrer, més conegut entre la comunitat educativa com el DEFC, enguany s'ha pogut viure amb plena normalitat, després que les autoritats sanitàries han relaxat les mesures per combatre el coronavirus i la pandèmia i fins i tot les mascaretes ja són cosa del passat en la represa de l'activitat escolar després de Setmana Santa. El DEFC, doncs, ja només depenia de les ganes de participar dels mestres i professors d'Educació Física, veritables agents impulsors als centres educatius, i de la meteorologia de primavera, sempre un imponderable, però aquest 27 d'abril, diada a més a més de la patrona de Catalunya, no ha posat inconvenients.

Un any més, a Catalunya les xifres són realment espectaculars, amb un total de 211 centres que s'han sumat a la celebració, tot donant protagonisme a 38.364 alumnes, distribuïts per un conjunt de 37 de les 42 comarques del país, des del Montsià fins a l'Alt Empordà i del Barcelonès al Segrià o la Val d'Aran.

En el marc del sistema educatiu, el Dia de l'Educació Física al Carrer té com a objectiu fer prendre consciència a la ciutadania, però igualment als agents socials i també als responsables administratius i polítics, amb el seu poder legislador, que l'Educació Física actual és: saludable, integradora, cooperadora, divertida i transmissora de grans valors. Uns trets que s'expressen en el manifest del DEFC que s'ofereix per llegir en la cloenda dels actes que es duen a terme.

Una lectura que vol fer reflexionar a tots els implicats en una direcció lògica, que ha de ser la presència de l'assignatura a tots els cursos dels diversos nivells de l'educació primària i secundària, si més no, juntament amb un augment de les hores d'Educació Física que s'hi imparteixen.  

L'evidència científica sobre els beneficis que reporten a l'alumnat els hàbits saludables, que és el que proporciona l'Educació Física, estan fora de tota mena de dubte; i a més a més, aquests beneficis generadors de salut també signifiquen estalvi en despesa sanitària per al conjunt de la societat. Consideracions suficients, com a conclusió, perquè des de l'Administració s'aposti més clarament en favor de l'Educació Física, és a dir d'una societat saludable.

Algunes dades

A Catalunya és el setè any que s'ha celebrat el DEFC, i les dades indiquen que ja és una iniciativa consolidada, amb un volum mantingut durant els anys per sobre dels dos-cents centres educatius involucrats i així mateix amb una participació molt quantiosa d'alumnat:

Any

Centres

Alumnes participants

2016

16

1.483

2017

91

9.290

2018

132

13.693

2019

236

23.364

2020*

253

48.114

2021*

240

42.428

2022

211

38.364

 * Aquestes edicions es van celebrar amb restriccions per la pandèmia


Després que tot va començar a
Astúries l'any 2011, els diversos col·legis professionals que integren el Consejo COLEF  s'hi han anat incorporant per tot l'Estat, fins a una participació registrada aquest 2022 de 728 centres i 144.577 alumnes, una dada que situa Catalunya primera en el rànquing i duplicant el nombre de centres respecte de la segona comunitat en participació, que ha estat Castella-laManxa.

Un petit tast

Donant cos a tot l'entramat del DEFC, és a dir, la seva finalitat i la capacitat de mobilització i implicació, hi ha els missatges que s'han anat fent públics mitjançant l'etiqueta #DEFC2022, on els mestres especialistes de la matèria a primària i els educadors físics esportius a secundària concreten com s'ha viscut el Dia, ja sigui amb textos, fotografies i vídeos. Entre les nombroses col·laboracions desinteressades a les xarxes, cal posar en relleu el suport des de la Gasol Foundation, que s'ha sumat a la iniciativa amb aquestes paraules: "Compromesos en la prevenció de l'obesitat infantil, des de la #GasolFoundation, tot el nostre suport a l'Educació Física i el #DEFC2022!".

I el DEFC també té premi

Un altre vessant que té present el DEFC és el de deixar constància de la diversitat de l'Educació Física i de moltes de les seves possibilitats, per això edició rere edició s'organitza el Concurs Fotogràfic del DEFC, en què la fotografia premiada entre les imatges dels col·legiats que s'hi presenten, es veu recompensada amb un xec per un import de 300 euros en material esportiu per al centre educatiu.

D'altra banda, també s'ha animat els centres a fer difusió dels seus vídeos, els quals facilitaran la producció per fer promoció de l'edició del DEFC 2023, amb nous reptes, amb més implicats, en definitiva: més DEFC.

{{galeria}}
Diverses imatges del territori, recollides de l'eqtiqueta #DEFC2022.

Aquesta notícia també es pot llegir a:
GymFactory
CMD Sport, mitjà col·laborador del COPLEFC
CMD-Sport-PostDEFC2022.png (337 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.