Del 23 al 30 de setembre el COPLEFC també promou la celebració de la Setmana Europea de l'Esport (SEE), amb el suport de la Unió Europea (UE), una iniciativa que encoratja la ciutadania a ser activa (#BeActive), però no solament durant aquests dies, sinó durant tot l'any i sempre. Des de la Unió Europea es recorda, en sintonia amb els missatges que llança contínuament el COPLEFC, que l'activitat física contribueix al benestar físic i mental. Així, mateix la UE considera el caràcter inclusiu que incorpora l'activitat física fins a esdevenir un element necessari per afrontar els reptes actuals de la nostra societat. Finalment, com s'insisteix des dels més alts estaments europeus, aquesta Setmana com a esperonador d'un canvi d'actitud, és una proposta que s'adreça a tothom, independentment de l'edat, la formació o el nivell de condició física.
El COPLEFC comparteix tots aquests principis i valors i s'adreça a la societat en general i específicament al col·lectiu professional perquè cadascú individualment també esdevingui un agent de canvi en benefici del conjunt de la societat. El COPLEFC és #BeActive, el COPLEFC té la ciutadania al seu centre i en promou la salut física, mental i emocional, mitjançant estils de vida saludables.
Raons i història de la Setmana
L'any 2018 l'Enquesta de l'Eurobaròmetre va revelar que el 59% dels europeus rarament o mai fan exercici o practiquen esport. Com demostra l'evidència científica, es tracta d'una actitud perjudicial per a la salut i el benestar de les persones, i de retruc també per a l'economia, per l'augment indispensable de la despesa en atenció sanitària, a més de la pèrdua de productivitat a la feina per raon de baixes laborals.
Davant aquest panorama, el Parlament Europeu va proposar inicialment el Dia Europeu de l'Esport (Resolució sobre la dimensió europea en l'esport) per fomentar la funció social i cultural de l'esport i els beneficis que comporta per a la salut.
La proposta, tres anys després, es va convertir el 2015 en la Setmana Europea de l'Esport, amb l'objectiu d'animar la ciutadania europea a adoptar un estil de vida actiu i més saludable per combatre el sedentarisme. Així, la Setmana Europea de Esport, que es proposa simultàniament a tot Europa entre el 23 i el 30 de setembre, dona suport a una àmplia gamma d'activitats i actes organitzats que es vulguin dur a terme des de tots els nivells d'organització de la Unió Europea (estats membres, comunitats regionals i locals, entitats esportives, centres educatius, universitats, empreses i centres de treball).
Des de Catalunya, mitjançant la SGEAF, també es promou la Setmana Europea de l'Esport, i el COPLEFC s'afegeix una vegada més a la campanya #BeActive i hi promou la participació, primerament amb l'adhesió a la Setmana i així mateix amb la conscienciació a través de les xarxes socials, i recorda la multiplicitat d'activitats que es poden dur a terme: activitats fisicoesportives, esdeveniments, competicions, trobades, xerrades o seminaris; organitzar sortides a l'aire lliure que promoguin la pràctica en espais oberts urbans i/o naturals; abordar la qüestió de la necessitat dels hàbits de consum saludables i la vida activa amb l'alumnat des de l'assignatura d'Educació Física o bé amb transversalitat amb altres matèries; nomenar persones ambaixadores destacades de la comunitat com a persones referents de bons hàbits esportius, vida activa i saludable, etc.
Participar a la Setmana Europea de l'Esport suposa rebre un diploma acreditatiu, i també és possible participar als diversos premis #BeActive de la Comissió Europea (enllaç) i al Concurs-reconeixement del Consejo Superior de Deportes (enllaç).
Informació de la SGEAF sobre la SEE: enllaç.
Informació de la Unió Europea sobre la SEE: enllaç.