Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Sequera i instal·lacions esportives

El COPLEFC, en representació  dels professionals, se suma a les reflexions i demandes del sector

El sector esportiu de Catalunya va expressar la seva disconformitat amb les mesures adoptades en el pla contra la sequera que afecten directament l'esport català en una trobada que es va dur a terme dijous 1 de febrer, davant el conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, com a màxim representant de la Generalitat.

En el comunicat amb què van arribar a la trobada UFEC, UCEC, Indescat, Aecnc, Adecaff i Gestiona, i al qual també es van unir el COPLEFC, DiR, UBAE i UGT,  es posava en relleu que "les últimes setmanes, davant l'escenari d'emergència que ha provocat la sequera, hem estat testimonis de com de nou es responsabilitzava el sector esportiu acordant mesures que creiem inadequades. Aquestes mesures posen en risc el conjunt del sector esportiu i de forma especial l'esport que té lloc en instal·lacions esportives aquàtiques, que poden derivar en una nova crisi econòmica per a l'esport". I així mateix, que "som plenament conscients que la situació actual és preocupant i ens volem posar a disposició del Govern per treballar conjuntament".

Seguint amb les reflexions prèvies a la trobada amb el conseller, el comunicat indicava que "El compromís del sector esportiu de Catalunya és ferm. Fa temps que treballem per procurar el millor ús de l'aigua en les instal·lacions esportives del país i avui volem refermar-hi el nostre compromís. El tancament de les dutxes no és la solució, que hauria de passar per ser més responsables i fer un esforç més gran".

La reunió, tal com informa CMD Sport va ser plenament positiva i va acabar amb l'acord de creació d'un grup de treball, que serà coordinat per la secretària general de l'Esport i  l'Activitat Física, Anna Caula, amb la finalitat d'estudiar com evitar el tancament de les dutxes en la fase 2 d'emergència per la sequera.

També va ser valorat com altament positiva la voluntat de treballar a mitjà i llarg termini per estalviar aigua, alhora que es va posar damunt la taula la qüestió de les subvencions per fer les inversions corresponents per a les adaptacions i alhora per pal·liar possibles pèrdues d'abonats.

Un decàleg de propostes

El sector de l'esport i l'activitat física té com a proposta inicial un decàleg de mesures consensuades.  

  1. Reducció del 25% del temps dels polsadors de les dutxes i aixetes.
  2. Reducció de 0,5kg de la pressió d'entrada d'aigua destinada a dutxes i aixetes.
  3. Reducció de la temperatura de l'aigua a les dutxes (màxim 35º) i tancament total d'aigua calenta en aixetes.
  4. Eliminació de la doble descàrrega en les cisternes WC.
  5. Instal·lació de sensors en rentamans perquè només surti aigua quan està la mà sota l'aixeta.
  6. Automatització dels processos de neteja de filtres de les piscines per tal de reduir un 50% el consum d'aigua emprat en aquests processos.
  7. Prohibició usos lúdics que tinguin consums d'aigua de boca en instal·lacions esportives.
  8. En l'àmbit de l'esport dels consells esportius, l'esport federat i l'esport universitari, supressió de l'ús de les dutxes posterior a la realització d'activitats esportives d'entrenament i reducció del 50% en les jornades de competició.
  9. Realitzar el reg dels camps esportius de forma prioritària amb aigua regenerada garantint en qualsevol cas la continuïtat de la competició esportiva sempre en condicions de seguretat pels practicants.
  10. Campanya de conscienciació dels usuaris de les instal·lacions esportives.

Més informació a CMD Sport, mitjà col·laborador del COPLEFC: enllaç.
Propostes del sector de l'esport: enllaç.
Informació: RESOLUCIÓ ACC/220/2024, d'1 de febrer, per la qual es declara l'estat d'emergència I per sequera hidrològica a les unitats d'explotació Embassaments del Ter-Llobregat, Embassaments del Ter i Embassaments del Llobregat, es declara la sortida d'alerta de la unitat d'explotació del Consorci d'Aigües de Tarragona i s'actualitzen diversos estats de sequera pluviométrica
Aigua-Sequera-02.png (621 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.