El Dia de l'Educació Física al Carrer es pot dir que també és el Dia de l'Educació Física a Catalunya
Des que es va començar a celebrar a Catalunya el Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC) el 2016, el DEFC ha anat vivint any rere any un procés expansiu, i aquest 2023 ja es pot dir que s'ha convertit en un esdeveniment del país, de tot el país, que aplega més de 50.000 participants i més de 300 centres.
Són unes dades que superen tots els registres anteriors. Pràcticament totes les comarques de Catalunya tenen algun centre que celebrarà l'Educació Física i que reivindicarà els seus trets beneficiosos per als escolars, però també futurs ciutadans, i que, sortint al carrer, vol igualment esdevenir un exercici de conscienciació per a tota la societat, perquè una bona educació física és imprescindible per ser una societat més saludable, més forta psicològicament i emocionalment, més tolerant, inclusiva i cohesionada, amb capacitat de superar reptes immediats i a llarg termini.
El DEFC se celebrarà el proper 26 d'abril per tota la geografia catalana, des d'Ulldecona i la Ràpita fins a Figueres i Cadaqués. Des de les Terres de Ponent, amb Lleida al capdavant, fins al Cap i Casal, Barcelona. Al pla, sigui Tarragona o Sant Feliu de Guíxols, i a la muntanya, a Sort (Pallars Sobirà) o la Seu d'Urgell. A les ciutats grans i mitjanes, i també als pobles, siguin petits o amb més habitants.
Prèviament, el dia 12 d'abril (pendent de confirmació), es farà la presentació institucional del DEFC, enguany a Martorell, com a Ciutat Europea de l'Esport 2023, en què prendran part representants del Departament d'Educació, de la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, i en aquesta edició també de la Direcció General de Trànsit, juntament amb el COPLEFC, en què s'explicarà el valor de l'Educació Física en el marc educatiu i social, així com el contingut i la trajectòria del DEFC, i també un nou element relacionat, en aquest cas vinculat amb els ODS, gràcies a l'impuls de la mobilitat activa de la comunitat educativa i que l'Educació Física també promou. Finalment, l'acte finalitzarà amb la lectura del Manifest del DEFC, com a resum de tota la cultura i significació que aporta l'Educació Física.
Una proposta atractiva
El projecte es basa en un missatge totalment positiu perquè posa en valor el caràcter plenament educatiu de la matèria escolar d'Educació Física i els seus beneficis presents i futurs, tot superant antigues consideracions anacròniques i que menystenien l'assignatura.
Un altre aspecte que explica l'èxit de les successives edicions és que la manera de participar-hi empodera cada centre, així com les i els mestres i el professorat d'educació secundària que decideixen d'adherir-s'hi, ja que en són els promotors directes per mostrar algunes de les activitats que des de l'Educació Física duen a terme i promouen en els infants i adolescents.
El procediment, plenament digitalitzat, autònom, fa coordinar voluntats i trobar sinergies entre els diversos actors implicats, perquè inscriure's al DEFC significa la decisió del professorat, el vistiplau de l'equip directiu, l'acord amb el municipi i altres agents locals col·laboradors per a l'ús de l'espai públic i el desig de mostrar-ho en directe a les persones que vulguin contemplar-ho i posteriorment, o abans, a través dels mitjans. I després tot torna a la normalitat de la vida acadèmica, però amb una mica més de visibilitat, una mica més de conscienciació social i una mica més de reivindicació per disposar de més hores d'Educació Física.
Algunes dades del DEFC a Catalunya
La demostració més palesa que el missatge del Dia de l'Educació Física al Carrer, a Catalunya s'està assumint cada vegada més, és la progressió que demostren les dades quantitatives. Així, si el 2016, primera edició a casa nostra, va aplegar 16 centres i un total de 1.483 participants, el 2017 ja van ser 92 centres i 9.321 alumnes. L'any següent, el 2018, les xifres es van incrementar fins a 132 centres i 13.693 escolars. Mentre el 2019 ja es va assolir un nou salt espectacular, amb un conjunt de 236 centres i 23.364 implicats als carrers. Els anys 2020 i 2021, amb els efectes de la pandèmia, van portar el DEFC en primer lloc a reinventar-se, com tota l'activitat educativa, i es va haver de fer a casa i convidant les famílies a sumar-se davant les pantalles, i el segon any va ser un DEFC "triplicat", amb el desig d'incorporar pauses actives als centres, i encara amb activitats recloses als centres i, quan era possible, al carrer. En qualsevol cas, amb unes dades expressió d'una clara voluntat participativa (2020: 48.114 i 253; 2021: 42.428 alumnes i 253 centres). I passat aquest parèntesi, però, el 2022 ja una altra vegada al carrer plenament, un total de 202 centres van viure el seu propi DEFC, i van aplegar 37.306 alumnes.
Per això, tenint en compte que encara falta un mes pràcticament per al gran DEFC, haver superat els 50.000 participants, haver superat els 300 centres, i esperant que centres de totes les comarques facin el seu projecte individual i alhora se sumin al col·lectiu, suposa tot un rècord històric i és un motiu de celebració.
I a l'Estat...
Tot va arrencar a la localitat asturiana de Laviana, on el professor d'Educació Física, Fran Flórez de la Sierra (col. 11243), coincidint amb el Dia Mundial de l'Activitat Física, l'any 2011 va decidir sortir a fer la seva classe al carrer per donar-la a conèixer als veïns de la població. Una proposta que de seguida va tenir ressò i que actualment, tal com recull el Consejo COLEF, ja aplega més de 110.000 alumnes i prop de 650 centres. Catalunya, doncs, de moment en representa més del 45 % del total en sengles apartats.
Tot esperant el DEFC
Aquesta acollida tan multitudinària també és el resultat de l'adaptació a les possibilitats organitzatives als diversos racons del territori. Així, com a avantsala del que serà el DEFC a tot arreu, el proper dia 30 de març a Mataró, amb la col·laboració del Consell Esportiu del Maresme, sortiran en conjunt 30 centres educatius, amb uns 2.100 alumnes fent Educació Física al carrer. I faran 87 classes simultànies d'Educació Física al Parc Central de Marató. Sens dubte, tot un esdeveniment.
I també a les xarxes socials i amb premi fotogràfic propi
Un altre vessant que té present el DEFC és el de deixar constància de la diversitat de l'Educació Física i de moltes de les seves possibilitats, per això edició rere edició s'activa l'etiqueta a Twitter, enguany #DEFC2023, que recull les propostes i els missatges al voltant de les activitats que s'hi faran.
El COPLEFC, a més a més, organitza el Concurs Fotogràfic del DEFC, en què la fotografia premiada entre les imatges dels col·legiats que s'hi presenten, es veu recompensada amb un xec per un import de 300 euros en material esportiu per al centre educatiu.
ORGANITZA'T AMB ELS CENTRES DE LA TEVA LOCALITAT PER GAUDIR DEL DEFC I CONTINUAR AIXÍ FENT-LO MÉS GRAN!