Logo COPLEFC INTRANET

LA HIPÒXIA EN LA PREPARACIÓ DE L’ESPORTISTA

IMATGE CURS HIPOXIA.jpg (107 KB)

LA HIPÒXIA EN LA PREPARACIÓ DE L’ESPORTISTA

 

Organitza:

Col·legi de Professionals de l’Activitat Física i de l’Esport de Catalunya

 

Lloc:

  • Divendres 1 de desembre, de 16 a 20 h, a Biopol l’Hospitalet (complex de l’Hospital de Bellvitge). Av. Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat
  • Dissabte 2 de desembre, de 9 a 14 h i de 15 a 20 h, a l’INEFC de Barcelona, Aula 4.

 

Durada:

Curs presencial de 15 hores.

 

 Import del curs i inscripció:

120 € col·legiats i alumnes de CAFiE de l’INEFC de Catalunya.

150 € no col·legiats.

Tenen prioritat de plaça els col·legiats inscrits abans del 20 de novembre de 2017.

Per fer la inscripció, clica aquí.

 

Nombre màxim de participants:

50 persones
En fer la inscripció s’accepta la política d’inscripció i devolució.

 

Objectius:

  • Adquirir els coneixements i les competències mínimes necessàries per identificar i conèixer els diversos mètodes d’exposició a hipòxia utilitzats comunament en la millora del rendiment físic.
  • Conèixer bàsicament les respostes i els canvis fisiològics durant l’exposició i exercici en condicions d’hipòxia.
  • Conèixer les necessitats dels esportistes i la seva pròpia resposta individual a les condicions d’hipòxia per valorar-ne la prescripció o per no fer-ho.
  • Adquirir el coneixement bàsic per poder orientar els esportistes en l’ús i/o seguiment durant programes de preparació en hipòxia.
  • Conèixer els riscos en la salut per l’exposició i/o l’exercici intermitent o crònic en hipòxia, incloent-hi alimentació, hidratació i ajudes ergogèniques.

 

Destinataris:

Llicenciats/Graduats en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.


Direcció del curs:

Dr. Jesús Álvarez-Herms (col. 10385). Doctor en Fisiologia (Universitat de Barcelona), llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (INEFC-Barcelona. Universitat de Barcelona), màster en Alt Rendiment Esportiu (COES-UA Madrid). Entrenador nacional d’atletisme (RFEA) i de ciclisme (RFEC), preparador físic d’esportistes professionals. Investigador col·laborador del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Biologia (Universitat de Barcelona).

 

Professors col·laboradors:

Dr. Francesc Corbi Soler (col. 11188). Doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport (Universitat de Barcelona). Professor titular de l’INEFC-Lleida. Especialista en Biomecànica. Màster en Alt rendiment esportiu (COES-UA Madrid). Preparador físic de la selecció espanyola d’hípica.

 

Dra. Sonia Julià-Sánchez. Doctora en Fisiologia (Universitat de Barcelona), màster en Fisiologia Integrativa i màster en Nutrició Clínica (Universitat de Barcelona). Llicenciada en Odontologia. Esportista d’alt rendiment. Esportista internacional amb la selecció espanyola en ciclisme i duatló. Investigadora col·laboradora del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Biologia (Universitat de Barcelona).


Dr. Adrián Odriozola Martínez. Doctor en Genètica (Universitat del País Basc), llicenciat en Bioquímica (Universitat del País Basc) i acreditat per Unibasq com a professor agregat universitari en Ciències Mèdiques. Assessor Científic de Baigene® SL “Genetics and New Technologies in Sport Performance”. Professor del Departament de Genètica, Antropologia Física i Fisiologia Animal de la UPV/EHU.


Dr. Ginés Viscor Carrasco. Doctor en Ciències Biològiques (Universitat de Barcelona). Catedràtic de Fisiologia del Departament de Biologia Cel·lular, Fisiologia i Immunologia de la Facultat de Biologia (Universitat de Barcelona).


Ponents col·laboradors:

Sr. David Arroyo Durán. Ciclista professional. Caja Rural-Assegurances RGA. Segon classificat al Giro d’Itàlia 2010.

Sr. Roger Roca Dalmau. Exduatleta i corredor professional. Campió del món de duatló 2011.

 

PROGRAMA:

 

Divendres 1 de desembre de 2017

Biopol l’Hospitalet (Complex de l’Hospital de Bellvitge)

Carrer de la Feixa Llarga, s/n. L’Hospitalet de Llobregat

 

Pràctica en condicions d’hipòxia hipobàrica. L’objectiu principal és experimentar i mesurar les variables fisiològiques simples en la resposta individual del subjecte. Experimentació en condicions d’hipòxia hipobàrica a Biopol l’Hospitalet.

 

De 16 a 20 h. Pràctica en condicions d’hipòxia hipobàrica en grups reduïts.

Dr. Ginés Viscor i Dr. Jesús Álvarez-Herms

  

Dissabte 2 de desembre de 2017

INEFC de Barcelona. Aula 4

Av. de l’Estadi, s/n. Barcelona

 

Fisiologia de la hipòxia (nutrició, genètica, biologia, biomecànica). L’objectiu principal és impartir els coneixements bàsics sobre les respostes fisiològiques induïdes per l’estímul de la hipòxia sobre l’organisme, com valorar la resposta individual i conèixer els riscos de l’exposició i l’entrenament en condicions d’hipòxia sobre la salut de l’esportista, la nutrició i els canvis mecànics.

 

De 9 a 10.30 h. Presentació. Què experimentem quan el cos està en condicions d’hipòxia en repòs i durant exercici?

- Respostes fisiològiques a l’exposició aguda-crònica d’hipòxia. Canvis mesurables sobre la saturació arterial d’oxigen, freqüència cardíaca...

- Pràctica a la cambra hipobàrica monitoritzant resposta adaptativa individual.

Ponent: Dr. Jesús Álvarez-Herms / Dr. Ginés Viscor Carrasco

 

De 10.45 a 11.45 h. Quins riscos estem assumint quan ens exposem a la hipòxia sense la supervisió d’un professional amb experiència? Respostes adaptatives a la hipòxia.

- Riscos de l’exposició i/o entrenament en hipòxia aguda i crònica. Mal de muntanya, mala adaptació individual, fatiga, manca de recuperació...

Ponent: Dr. Jesús Álvarez-Herms / Dr. Ginés Viscor Carrasco

 

De 11.45 a 12.45 h. Quins mètodes d’exposició podem utilitzar naturalment o artificialment, de manera intermitent o crònica?

  • Models d’entrenament utilitzant hipòxia.
  • Estades de llarga durada en altitud natural (stages en centres especialitzats d’altitud).
  • Mètodes en hipòxia natural o simulada (living high-training low) en hipòxia natural o simulada (exposició el màxim de temps possible en condicions d’hipòxia: >16 h/dia, >000 m en repòs) i realitzar els entrenaments en condicions d’hipòxia moderada (1.000-1.200 m) amb alta intensitat. Temps >3 setmanes.
  • Entrenament o exposició a hipòxia intermitent. Viure en condicions de nivell del mar però fent estades periòdiques de màxim 2-16 hores al dia en condicions d’hipòxia (en exercici o repòs).
  • Models experimentals.

Ponent: Dr. Jesús Álvarez-Herms

 

De 12.45 a 14.15 h. Què he de tenir en consideració quan realitzo entrenament i/o exposició a hipòxia per mantenir la meva salut? Pautes i condicionants nutricionals.

- Factors nutricionals per tenir presents en l’entrenament en alçada en ciclisme.

Ponent: Dra. Sonia Julià-Sánchez

 

De 14.15 a 15.30 h. Dinar

 

De 15.30 a 18.30 h. Qui i en quin moment de la maduració esportiva i per què podem planificar cicles de preparació amb hipòxia? Resposta gènica en no adaptats.

- Introducció de mètodes d’hipòxia en l’evolució física de l’esportista atenent a respostes gèniques i al·lostàtiques.

Ponent: Dr. Adrián Odriozola Martínez

 

18.30 a 20 h. Com incloure dins d’una temporada els cicles d’entrenament en hipòxia? Casos pràctics. Experiències personals i tradicionals de l’entrenament en altitud/hipòxia en esportistes professionals.

- Models de periodització d’entrenament amb mètodes d’hipòxia. Aclimatació. Aspectes fisiològics que cal tenir en compte durant el control de la càrrega física (consum d’oxigen, saturació arterial, nivells hematològics...).

- ¿Pot influir l’entrenament en hipòxia sobre la tècnica específica (patró motor) i/o l’economia energètica?

- Canvis mesurables en el rendiment físic específic (tècnica biomecànica i economia energètica).

- ¿Podem millorar el rendiment anaeròbic i la força muscular amb l’entrenament en hipòxia?

-  Models experimentals d’entrenament de la força en condicions d’hipòxia.

Ponent: Dr. Jesús Alvarez-Herms / Dr. Francesc Corbi Soler

 

Taula rodona

Amb Roger Roca i David Arroyo. Esportistes professionals amb experiència d’entrenament en hipòxia.

Descripció de temporalització en la temporada, resposta individual i rendiment posterior a aquests stages.

Sr. David Arroyo Durán i Sr. Roger Roca Dalmau.

 

Preguntes obertes al públic.

 14.11.2017

 

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.