Les violències sexuals existeixen en la nostra societat i, conseqüentment, també en el món de l’esport. A Europa, 1 de cada 5 menors són víctimes d’alguna forma de violència sexual. A Catalunya, els estudis realitzats indiquen la presència d’aquest problemàtica en l’àmbit esportiu i la necessitat de prevenir-la i actuar per crear un esport segur.
Algunes víctimes comenten que:
“Quan ets víctima no tens escapatòria possible. El procés anterior està perfectament planificat, i és molt curós. Abans d’atacar et deixa absolutament aïllat.”
D’altres testimonis descriuen com l’agressor s’aprofita de la confiança de la família: “Els meus pares em deien que no fos antipàtica amb ell. Ell em feia regals”
Però la por de les víctimes a ser qüestionades i revictimitzades en molts casos fa que no es denunciïn els casos “La por en els nostres cossos era evident, però ningú va dir mai res.”
Davant d’aquesta situació es fa necessari sensibilitzar al col·lectiu de professionals de l’àmbit de l’activitat física i l’esport perquè puguin identificar, prevenir i actuar en favor de la creació d’espais segurs (Consell Català de l’Esport, 2019).
Per aquest motiu, l’Institut Nacional d’Educació de Física de Catalunya organitza aquesta acció formativa, amb la col·laboració del Consell Català de l’Esport i el suport del Ministerio de Igualdad.
Què és la violència sexual?
Com podem prevenir les violències sexuals?
Quines actuacions podem fer?
Nivell: Bàsic i introductori
Durada: 5h
El curs està organitzat en tres temes, acompanyats per activitats a realitzar on-line. Aquest curs ofereix una visió teòrica i pràctica bàsica i introductòria sobre la identificació, prevenció, i actuació davant les violències sexuals a l’esport. Així mateix, pretén treballar la visibilització de la problemàtica en l’entorn esportiu.
La formació és durà a terme en format online i de forma autònoma mitjançant la plataforma Moodle. Al llarg de la formació es facilitarà material en diversos formats (documents, vídeos, presentacions...) els quals ajudaran a reflexionar sobre les violències sexuals en l’entorn esportiu. Les activitats promouran la participació de l’alumnat i reforçaran l’aprenentatge.
Dra. Ingrid Hinojosa Alcalde
Professora de l’INEFC de Barcelona i investigadora del grup de recerca GISEAFE.
Especialitzada en gènere, inclusió social i cooperación al desenvolupament mitjançant l’esport.
Sra. Xènia Ríos Sisó
Investigadora del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE) a l’INEFC de Barcelona. Especialista en bullying i prevenció violències a l'esport.
Dra. Pedrona Serra Payeras
Professora de l’INEFC Barcelona i professora associada a la Universitat de les Illes Balears. La seva línia de recerca està enfocada en la perspectiva de gènere a l’educació física i a l’esport.
Dra. Susanna Soler Prat
Professora titular de l’INEFC de Barcelona i coordinadora del grup de recerca GISEAFE. Doctora per la UB i llicenciada en Educació Física i en Història. Especialitzada en gènere, diversitat cultural i valors en l’activitat física i l’esport.
Dra. Anna Vilanova Soler
Professora titular de l’INEFC Barcelona i directora de l’Observatori Català de l’Esport. Especialista en temes de prevenció de violències sexuals en l’esport, gènere i LGTBI i esport.
Una vegada l’alumnat hagi finalitzat el curs amb les tasques realitzades s’atorgarà un certificat de realització del curs.
Gratuït (amb el support de Ministerio de Iguadad, mitjançant la Secretaria de Estado de Igualdad y contra la violència de Género – Pacto de Estado contra la Violencia de Género PEVG 2020).
Opció 1
Inici del curs: 5 de novembre (el curs romandrà obert durant dues setmanes per tal de poder realizar les 5h de curs)
* Places limitades. L'adjudicació de les places es farà per ordre d'inscripció. El període d'inscripció finalitza QUATRE dies abans de l'inici del curs.
Opció 2
Inici del curs: 19 de novembre (el curs romandrà obert durant dues setmanes per tal de poder realizar les 5h de curs)
Més informació, clica aquí