Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

STOP intrusisme

El COPLEFC, mitjançant la Delegació a Tarragona, participa en la iniciativa

La campanya pretén lluitar contra l'intrusisme en l'àmbit de la salut i promoure la garantia de comptar amb professionals que pertanyen a un col·legi professional. Alhora, constitueix una crida als professionals que promouen la salut a col·legiar-se com una de les primeres actuacions de bona praxi professional i de servei a la ciutadania.

La campanya és el resultat d'haver-se detectat un increment important d'aquesta mena de pràctica no professional, cosa que preocupa els col·legis que promouen la salut, per l'afectació que pot tenir sobre la ciutadania i així mateix entre els col·lectius dels diversos professionals en aquest àmbit.

Els col·legis que s'han coordinat per desplegar aquesta campanya són: 

Col·legi Oficial de Metges de Tarragona

Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona

Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona

Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya

Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de Tarragona

Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya

Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i l'Esport de Catalunya (COPLEFC)

Per donar-ho a conèixer a la societat, s'ha preparat una píndola audiovisual que denuncia pràctiques d'intrusisme i que vol animar els professionals a col·legiar-se. El vídeo es difondrà pels principals canals comunicatius dels vuit col·legis, i així mateix per les xarxes socials buscant el màxim d'impacte possible.

El ciutadà, el gran afectat d'aquesta pràctica

Les persones que cometen intrusisme professional no poden acreditar coneixements acadèmics regulats que habilitin les seves pràctiques o mètodes.

Per tant, els clients són víctimes d'aquestes actuacions i poden patir riscos físics i mentals, lesions o malalties derivades de males praxis que al capdavall posin en risc la seva salut.

En cas d'accident o d'una mala actuació per una persona no titulada i no col·legiada, la víctima es pot trobar en una situació d'indefensió, ja que no tindrà cap cobertura ni assegurança de responsabilitat pels riscos que se'n derivin, de les actuacions de la persona que comet l'intrusisme.

En canvi, si malauradament es produeix un accident o mala actuació per  un professional titulat, el ciutadà quedarà cobert per l'assegurança de riscos de responsabilitat civil, la qual és compulsatòria en la col·legiació.

La col·legiació és garantia dels professionals que promouen la salut

Les actuacions d'intrusisme i les seves conseqüències en la salut de les persones generen una percepció negativa de la professió, tot repercutint en la imatge que la societat pot tenir d'un determinat rol professional. A més, la divulgació de falses creences perjudica la salut de les persones i actua en detriment de la bona praxi professional.

Cal tenir molt present que els col·legis professionals són òrgans reguladors per a l'exercici de les professions, els quals tenen assignat legalment la garantia que es compleixin certes maneres de procedir i que es reuneixen els requisits essencials i bàsics per poder exercir la professió.

En allò que afecta la salut, cal demanar sempre professionals col·legiats.


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.