Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Projecte Convivència als centres educatius

22/09/2023

Educació Catalunya

El Departament d'Educació ha elaborat un seguit de protocols per garantir la convivència als centres

En aquest inici de curs 2023-24, el COPLEFC aprofita per fer-se ressò del Projecte Convivència que recorda i desplega el Departament d'Educació als centres educatius de tot Catalunya. La importància d'aquesta actuació per al nostre col·lectiu s'ajusta a la realitat professional, en què pràcticament la meitat dels col·legiats estableix al seu perfil professional la dedicació a l'àmbit educatiu. Un àmbit tan transcendent en què la convivència hi ha de ser l'element cohesionador per poder gaudir d'una educació en llibertat, base d'una futura ciutadania i societat on arrelin la resta de valors propis de l'educació en general, amb totes les seves matèries i aprenentatges, i també de l'educació física, com a ensenyament per a tota la vida dels infants i joves del país.

Així, als diversos protocols d'actuació als centres educatius existents fins ara, cal sumar-hi a partir del mes setembre d'enguany el que fa referència a qualsevol tipus de violència en l'àmbit educatiu. Concretament, es persegueix com a objectiu "dotar els centres educatius d'eines per a la prevenció, detecció i intervenció davant situacions de violència a l'àmbit educatiu que afecten l'alumnat". Així mateix, tal com s'esmenta a la presentació, les actuacions previstes "s'adrecen a millorar l'atenció als infants i joves i s'aplica a les múltiples formes de violència que puguin estar vivint dins l'àmbit educatiu exercides per alumnat, tant si succeeixen dins com fora del centre educatiu, ja que afecten l'alumnat i les relacions que s'hi estableixen".

Com a element simplificador i aclaridor de tot el protocol, cal destacar una infografia amb les fases de detecció i identificació, la valoració pròpiament, així com la necessària comunicació i, finalment, tot culminant el circuit d'actuació, la intervenció educativa.

La convivència

Al 4t congrés Educació i Entorn, celebrat a la Seu d'Urgell el 2008, la sobre la convivència als centres educatius es considerava que: "En el marc d'una societat tecnològicament complexa, culturalment diversa, socialment líquida i econòmicament desequilibrada amb canvis permanents, importants moviments migratoris i noves i preocupants formes d'exclusió, entenem la convivència, no la simple coexistència, com la necessària relació entre persones basada en xarxes de sentit compartit.

L'escola és el reflex de la societat i, alhora, és un espai privilegiat on tots els ciutadans i ciutadanes adquireixen uns coneixements i uns hàbits de socialització i de relació amb els altres. Un dels seus objectius bàsics ha de ser ensenyar i aprendre a viure i conviure; ha de fomentar i liderar la convivència, tant a l'interior del centre educatiu com al seu entorn immediat".

 

El COPLEFC, compartint el principi d'implicació de tota la "tribu" en l'educació dels infants i joves, vol ser una veu més en aquest Projecte Convivència, la missió del qual és "contribuir a l'èxit personal, acadèmic, social i laboral de tot l'alumnat". Un propòsit que el Col·legi assumeix i que la matèria d'Educació Física possibilita en tota la seva expressió, tal com queden recollits els objectius generals.

-Assegurar i garantir la participació, la implicació i el compromís de tota la comunitat escolar.

-Ajudar cada alumne a relacionar-se amb si mateix, amb els altres i amb el món.

-Potenciar l'equitat i el respecte a la diversitat de l'alumnat en un marc de valors compartits.

-Fomentar la mediació escolar i la cultura del diàleg com a eina bàsica en la gestió del conflicte.

-Fomentar una cultura de la pau i la no-violència, juntament amb els valors que fan possible preservar i enriquir la vida de totes les persones.

Tota la informació del Projecte Convivència: enllaç.

Protocols d'actuació del Projecte Convivència: enllaç.


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.