Orfes del "pare de l'esport català", Josep Lluís Vilaseca
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Orfes del "pare de l'esport català", Josep Lluís Vilaseca

16/11/2020

Catalunya

El COPLEFC s'afegeix al reconeixement i al dol per la mort del forjador de l'esport català actual

Des del COPLEFC poca cosa més es pot afegir al fet inevitable de la mort. Només que com a Col·legi, indirectament li devem molt, per bé que no hi hagués un tracte estret, però és en la mesura que va ser el "pare de l'esport català", com li ha estat reconegut per tots els actors, que va posar també les bases per a un exercici regulat, oficial, és a dir, professional en el món de l'esport al nostre país. Per això no és casualitat que des del COPLEFC li féssim un parell d'entrevistes, especialment la darrera de les quals acabava d'aquesta manera, referint-se al seu llegat, que amb paraules pròpies va explicitar així: "Tenim una Secretaria General, tot i que mi m'hauria agradat que es digués Viceconselleria. L'INEF com a peça  fonamental. I el CAR, que funciona i està molt ben dirigit. Aquests tres pilars són els que s'han de desenvolupar, el que passa és que cal tenir recursos. Jo crec que aquest és el llegat".

I molts més mèrits. Jurídicament, la seva paternitat i signatura en la Llei de l'esport de Catalunya democràtica, del 1988, aprovada per unanimitat. Esportivament, l'engegada amb personalitat pròpia del món federatiu. I territorialment, les infraestructures. I en el terreny de la projecció planetària,  la seva significació en els Jocs Olímpics de Barcelona el 1992 en representació de la Generalitat, un fita que considerava el moment més "màgic", però no el més important. Tornem a paraules seves: "L'important va ser l'any 1980, quan es va decidir que l'esport es desprengués de Madrid, entrés a l'Estatut amb caràcter de matèria exclusiva i depengués de la Presidència". I encara la seva empremta a la UEFA, entre d'altres. Tot ben amanit amb la seva discreció i la capacitat de consens.


Al capdavant de la Secretaria General de l'Esport durant el període 1980-1995, sens dubte va ser el pare de l'esport català, i ara ens en sentim una mica orfes.

Darrera entrevista del Docusport a Josep Lluís Vilaseca: enllaç.