A final del mes de maig totes les parts implicades van signar el conveni per impulsar un nou centre de l'INEFC a la Seu d'Urgell
El dia 27 de maig, la consellera de la Presidència, el president de la Diputació de Lleida, l'alcalde de la Seu d'Urgell, el rector de la Universitat de Lleida i el director de l'INEFC van posar damunt del paper, mitjançant la seva signatura, la voluntat de fer realitat el tercer centre de l'INEFC, en aquest cas per aprofitar les virtuts del territori pirinenc, per bé que vinculat al campus de Lleida.
Més concretament, tal com estableix el conveni marc signat, s'hi utilitzarà "la fórmula acadèmica [...] d'un Grup Desplaçat del Grau en CAFE de l'INEFC-Lleida, centre adscrit a la UdL". Amb això, els estudiants que hi siguin acollits, pertanyeran a l'INEFC-Lleida, per bé que duran a terme tota la docència al campus de la Seu d'Urgell, on, més enllà de les matèries pròpies del pla d'estudis del Grau, mitjançant assignatures optatives, pràctiques acadèmiques i els corresponents TFG i d'altra mena que es puguin produir s'enfocaran especialment cap als esports i les activitats relacionades amb els espais de muntanya, tan presents a la Seu d'Urgell i tot el Pirineu lleidatà.
Altres aspectes que posa en relleu el conveni són la voluntat de garantir la qualitat de l'oferta formativa, segons els estàndards universitaris i d'innovació que es puguin desenvolupar, la disponibilitat d'espais i equipaments escaients per fer efectiva la formació, per a la qual cosa l'Ajuntament de la Seu, amb el suport de la Diputació de Lleida, construirà l'edifici i els equipaments necessaris. Així mateix, per dotar de vida universitària aquests espais, des de l'INEFC-Lleida es proveiran les places del professorat necessari, i tota la resta per al funcionament d'un entorn acadèmic com aquest. Per la banda dels estudiants, la previsió és que progressivament vagi acollint-ne fins a un nombre de 400 universitaris.
Una vegada expressades les característiques que tindrà el projecte, el calendari d'implantació de l'INEFC-Pirineus situa l'inici de l'activitat acadèmica el curs 2021-22, és a dir, més concretament, el setembre del 2021.
En un futur, el projecte també vol assolir dimensió internacional, gràcies a acords de col·laboració acadèmica amb altres centres universitaris i institucions, així com amb empreses públiques i privades d'arreu, però especialment de França i Andorra, en àmbits concrets no solament docents, sinó també d'investigació, transferència i innovació.
Satisfacció de totes les parts
En l'acte de signatura, de caràcter virtual, atesa la situació, que encara no permet desplaçaments entre diverses regions sanitàries, totes les parts es van mostrar satisfetes del significat del conveni i de poder concretar un nou centre que aporta valor en tots els sentits: universitari i acadèmic, territorial, econòmic, i també com a mostra clara de la col·laboració institucional.
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, va destacar que el Grau CAFiE a la Seu és "una oportunitat per al territori", que es convertirà en "epicentre de formació dels Pirineus i de professionals relacionats amb el món de la muntanya", trets que el situen com a "projecte de país". Així mateix, no va passar per alt que la crisi sanitària ha estat la causant de l'endarreriment d'un curs en aquesta voluntat compartida de l'INEFC-Pirineus, ja que les previsions de tots els implicats era posar-lo en marxa aquest mateix curs 2020-21. La consellera encara va remarcar que el centre ha de tenir capacitat de ser un element d'ancoratge i atracció poblacional.
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, va posar l'èmfasi en la capacitat institucional de col·laborar en un projecte compartit, així com el "reconeixement a la capacitat de la capital de l'Alt Urgell i de la seva experiència en benefici de tot el país, ja que no es tracta de fer un petit INEFC pirinenc, sinó de transformar aquest futur campus en el centre nacional el sobre el qual pivoti la formació en excel·lència especialitzada en els esports de natura".
L'alcalde de la Seu d'Urgell, Jordi Fàbrega, com a beneficiari del nou centre, va destacar la magnífica localització de la seva ciutat com "la millor ubicació per realitzar la formació tècnica i universitària d'esports al medi natural" i va palesar una evidència objectiva en el sentit que "la millor manera d'assolir l'aprenentatge sobre els esports al medi natural és realitzar-ho directament al medi natural, i la Seu d'Urgell i l'Alt Urgell disposem de tot el necessari". I amb la vista en el futur immediat, no es va estar de manifestar la transformació que viurà la Seu d'Urgell, que "és una Ciutat d'Esport, ara" però que "serem una Ciutat Universitària d'Esport".
El rector de la Universitat de Lleida (UdL), Jaume Puy, ja en el vessant acadèmic, va recordar que "el sistema universitari català fa avui un pas més per a la seva descentralització". Un projecte que constitueix "una estructura que ens ha d'ajudar molt per crear, retenir i atraure talent a les terres del Pirineu". Tampoc no va eludir la feinada que hi ha pel davant, amb tota la posada a punt de caràcter docent i curricular i de divulgació dels estudis.
El director de l'INEFC, Jordi Solà, per la seva banda, va voler ressaltar el caràcter d'avantguarda que comportaran aquest centre i els seus estudis, la qual cosa "situarà l'INEFC-Pirineus a la Seu d'Urgell com un referent en el context mundial dels estudis de l'esport".
A l'acte també hi va assistir el secretari general de l'Esport i de l'Activitat Física, Gerard Figueras, que va aprofitar l'avinentesa per exposar que aquest projecte no apareix com un bolet, sinó que ve de lluny, va insistir en "la suma d'esforços de les institucions", i la generació d'"igualtat d'oportunitats i equilibri territorial per fer de Catalunya un país viu", alhora que encara més situa l'INEFC com a referent internacional.