Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

L'exercici físic en l'àmbit sanitari és competència de les i els EFE

29/05/2023

En la promoció de la salut coexisteixen professionals amb diferents formacions acadèmiques i competències que comparteixen un mateix objectiu

En la promoció de la salut coexisteixen professionals amb diferents formacions acadèmiques i competències que comparteixen un mateix objectiu: millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones. Des d'aquest principi fonamental, el COPLEFC amplia la seva campanya I Tu amb Qui T'Entrenes amb un nou apartat: "Especial Salut", que serveix per reivindicar l'existència d'un terreny exclusiu de les i els educadors físics esportius i titulats de la mateixa família professional, els quals tenen com a centre l'exercici físic, gràcies als seus coneixements i les seves tècniques, característiques que no són compartides amb altres professionals i que no poden envair aquest espai ni emmascarar-lo. Cal evitar confondre la societat sobre els referents que ha de tenir per a cada necessitat. 

Aquest posicionament no és simplement una voluntat del Col·legi, perquè és la mateixa Justícia qui ho deixa ben clar, ja que avala les competències del Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport (CAFiE). I alhora fa èmfasi que les i els educadors físics esportius són els professionals capacitats per graduar l'exercici físic en funció de l'estat de salut de qui l'ha de fer. 

La tècnica de què disposen les i els educadors físics al capdamunt de la família professional habilitada per millorar l'estat i el benestar dels pacients és l'exercici físic i no la cinesiteràpia, que és la tècnica pròpia d'uns altres professionals. I a aquests professionals, els pot agradar més o menys el terme cinesiteràpia o cinesioteràpia, però en qualsevol cas no és sinònim d'"exercici físic terapèutic", que aquest és un terreny que no els pertany i en el qual no poden exercir.

Cal recordar que la campanya I Tu amb Qui T'Entrenes exposa tota la informació damunt la taula: qui són les i els diversos professionals de l'activitat física i de l'esport, les competències respectives dels professionals en l'àmbit de la salut, i denuncia directament els pseudoprofessionals que no tenen cap competència en aquesta matèria tan sensible com és la salut. La campanya també permet identificar els veritables professionals i quina és la regulació per a la pràctica professional. A més, totes les persones que visitin el web de la campanya, poden igualment informar-se del professional que correspon en funció de l'activitat que estiguin duent a terme o que vulguin practicar en el futur.

Pots llegir el Manifest Especial Salut.

Un exemple

Aquesta situació que pot semblar abstrusa, fosca i confusa, queda ben clara amb un exemple.

El metge té davant un pacient que ha tingut un accident i s'ha lesionat; per tant, el deriva a un professional de la fisioteràpia que el tractarà amb cinesiteràpia. El mateix metge té un pacient amb colesterol o nivell de sucre inadequats, li recomana exercici físic, i per a això és derivat a un educador físic esportiu que li programarà l'exercici físic corresponent.

Ara ens entenem?...
La salut i el benestar tenen moltes cares, i en calen professionals diferents, no pas enfrontats, sinó com a equips multidisciplinaris que aportin beneficis a la ciutadania. 
ITuAmbQuiTEntrenes-01.png (142 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.