Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Les institucions presenten el DEFC 2021. L'acte

12/04/2021

Educació Barcelona

El Departament d'Educació, la SGEAF i el COPLEFC estan connectats per promoure l'Educació Física

El proper dia 28 d'abril se celebrarà una nova edició del DEFC, un any més amb connotacions especials per la manca de normalitat que provoca la COVID. Però això no és impediment per promoure més Educació Física, la matèria escolar que educa en la pràctica d'activitat física i esportiva i en els hàbits saludables per a tota la vida al conjunt de la nostra comunitat educativa, estils de vida que així mateix es volen traslladar a tota la societat.

Fins a arribar a aquell Dia, un dels moments significatius és la presentació institucional del DEFC, que s'ha dut a terme avui, 12 d'abril, a les 12.00 hores, de manera telemàtica i en què el Departament d'Educació i la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física han acompanyat el COPLEFC per donar visibilitat a una jornada que es presenta amb el lema "El DEFC... es triplica!", ja que les activitats d'Educació Física es podran fer al centre educatiu, a casa i al carrer, és a dir, amb la implicació dels escolars, però també oferint la possibilitat que hi prengui part el conjunt de docents dels centres i, en la modalitat des de casa, tota la família, sempre amb la dinamització dels docents de la matèria d'Educació Física.

A l'acte de presentació, de caràcter telemàtic, ateses les circumstàncies actuals, hi han participat: pel Departament d'Educació, la Sra. Maite Aymerich Boltà, directora general de Currículum i Personalització; per la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, el Sr. Eduard Inglés Yuba, director de l'INEFC (i col·legiat del COPLEFC 13224), mentre que pel mateix COPLEFC, el Sr. Pere Manuel Gutiérrez, com a president i col·legiat 8570, ha donat la benvinguda i ha coordinat les intervencions.

El promotor del DEFC

Precisament un dels convidats ha estat Fran Flórez de la Sierra, professor d'Educació Física a la comunitat d'Astúries, que va encendre l'espurna del Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC) ara fa una dècada, el 2011, concretament al poble de Laviana, amb la voluntat de sumar-se al Dia Mundial de l'Activitat Física. En la seva intervenció ha tingut la companyia dels seus alumnes, ja que estaven fent classe, i ha posat en relleu la raó de la seva proposta: "L'Educació Física va néixer i créixer al carrer i la voluntat era educar «la tribu» (la societat) en hàbits saludables". A més de recordar la necessitat de més Educació Física escolar, ha animat tota la societat a seguir estils de vida actius i saludables i ha desitjat que el 28 d'abril a Catalunya vagi molt bé.

Tot seguit s'ha visualitzat el resum del que va ser el DEFC l'any passat mitjançant un vídeo. I s'ha fet un breu repàs de la trajectòria des que es incorporar la iniciativa a Catalunya, amb augments en tots els aspectes, és a dir, de participants, alumnes i centres, així com d'abast territorial. Unes dades que enguany ja superen els 30.000 alumnes de 175 centres i que encara augmentaran fins al dia del 28 d'abril. Complementàriament, els centres també poden optar al Concurs Fotogràfic i de Vídeo DEFC 2021, en què el guanyador s'emportarà un xec per valor de 300 euros en material per al seu centre. 

Els col·laboradors

En el torn dels representants institucionals, Eduard Inglés, partint de la seva pròpia experiència vital, ha expressat el desig que assumir hàbits saludables no hagi de dependre de la sort, com ara tenir una família que la facilita o d'un professor, sinó d'una proposta estructural que "augmenti el nombre d'hores lectives i la qualitat de l'Educació Física. Això vol dir actualitzar el currículum i que la matèria sigui impartida per especialistes". Ha recordat que el futur de la societat està en mans dels alumnes actuals, i que per això les institucions els han d'ajudar treballant conjuntament per fer possible una comunitat més saludable.

Per la seva part, Maite Aymerich ha volgut destacar la col·laboració amb la SGEAF i amb l'INEFC sobre la qüestió, així com ha recordat que "quan jo anava a l'institut, fèiem Educació Física al carrer, perquè no teníem espai", una situació que ara ja s'ha superat. Amb tot, ha aprofitat la C de la sigla DEFC,per perquè més enllà de carrer, casa i centre, es posa en valor que l'Educació Física sigui Completa o integral, amb Compromís de i per a la Comunitat, és a dir, amb un Currículum adequat especialment basat en Competències, en les quals l'Educació Física ha de ser un bon instrument. Així mateix, ha mostrat la seva satisfacció per l'increment de participació que edició rere edició s'ha anat produint a Catalunya per fer visible i assumir aquesta Educació Física de qualitat en què s'ha implicat per facilitar les sinergies necessàries de les institucions.

Pere Manuel, abans de donar pas a la lectura del Manifest del DEFC 2021, ha agraït novament la presència dels representants institucionals, en un acte que per al Col·legi posa l'accent no solament en l'aspecte motriu, sinó especialment l'educatiu, àmbit que continua suposant el gruix del col·lectiu membre del COPLEFC, que reclama i treballa per fer una societat present i futur educada físicament, és a dir, amb estils de vida saludables al llarg de tota la vida. En això ha manifestat la ferma voluntat de col·laborar amb l'Administració catalana, esportiva i educativa.

Per veure l'acte sencer: enllaç.

Per llegir el dossier del DEFC 2020: enllaç.


Pere Manuel va fer d'amfitrió (1), acompanyat d'Eduard Inglés, director de l'INEFC (2), Maite Aymerich, Departament d'Educació (3),  així com Marc Roset exposant les dades DEFC 2020 (4) i Pablo Robert, que va llegir el Manifest (5).

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.