Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

La recepta mèdica esportiva ja arriba

El Govern impulsa la prescripció d'exercici físic en plena sintonia amb el COPLEFC

El Govern ha aprovat la creació d'un nou programa temporal per a la promoció de l'activitat física i la prescripció d'exercici físic i esport: l'objectiu és revertir la situació actual de sedentarisme i que l'exercici sigui una eina terapèutica per a la millora de la salut de la població en totes les etapes de la vida.

El programa, liderat pel Departament d'Esports, amb la coordinació del Departament de Salut, consistirà en el disseny de mesures per a la promoció de la prescripció d'exercici físic i esport pels professionals de l'atenció primària de salut i d'altres nivells assistencials (recepta mèdica esportiva). Un equip tècnic de deu persones, contractat pel mateix Departament, s'encarregarà de coordinar-lo i posar-lo en marxa a l'àmbit comunitari, amb el suport d'una plataforma tecnològica.

Aquest Acord de Govern deixa sense efecte el de 14 de maig de 2024, sobre la mateixa implementació de la recepta mèdica esportiva, i dota el Consell Català de l'Esport dels recursos humans necessaris per desplegar-la. Com a novetat, indica la mateixa informació  del Departament, s'afegeix en els perfils professionals que es contractaran del cos de titulació superior, escala d'educació física. Amb aquest canvi es garanteix que la pràctica d'exercici físic inclosa en el programa es desenvolupi amb la màxima seguretat i amb les persones més adequades gràcies a un perfil més específic.

El punt de vista del COPLEFC, validat

SalutSEntrena-Directori.png (119 KB)El Col·legi se sent molt satisfet de l'enfocament anunciat pel Departament d'Esports en aquest nou Acord de Govern pel que fa a la recepta mèdica esportiva. Una valoració que Pere Manuel i Gutiérrez (col. 8570), com a president, resumeix en el fet que inclou "els dos aspectes  que com a COPLEFC considerem fonamentals. En primer lloc, no ajornar més la implantació d'aquesta recepta, una prestació molt i molt necessària en la nostra societat. I en segon lloc, perquè atribueix les tasques professionals que pertoquen, als professionals que corresponen, és a dir, els educadors físics esportius".

Cal recordar que l'antic Acord de Govern va ser impugnat pel COPLEFC, precisament per la manca d'especificitat prevista aleshores respecte del cos específic d'educació física en les escales de funcionariat (enllaç). I que d'aquesta manera es passa pàgina, fet que ha estat possible gràcies a la bona sintonia existent entre les dues parts, Departament d'Esports i COPLEFC, que comparteixen l'objectiu comú de servir la població que necessita gaudir de la recepta mèdica esportiva.

Complementàriament, el Col·legi també està duent a terme en l'àmbit de la recepta mèdica esportiva, en aquest cas amb la col·laboració del Col·legi de Metges de Tarragona (COMT), el desplegament del cercador de programes d'exercici físic per a la salut (PEFS), que facilita el vincle metge-pacients amb aquestes necessitats, gràcies a la figura d'un directori professional especialitzat, en tots els casos amb la validació del COMT (enllaç).

I finalment, des del COPLEFC es valora positivament la decisió adoptada, perquè la reserva d'activitat d'educadors físics esportius en aquest nou equip està alineada amb la regulació de la professió que està treballant  el Consejo COLEF per a tot l'Estat.

Les tasques i el ressò del projecte

L'equip humà contractat pel Departament d'Esports identificarà els programes d'exercici físic per a la salut i les unitats actives d'exercici físic (UAEF), tant en equipaments esportius com en activitats a l'aire lliure o entorn de natura; coordinarà amb l'àmbit comunitari on es pot dur a terme l'exercici físic; identificarà els educadors físics esportius del municipi implicats en les UAEFs i acompanyarà els pacients en el procés cap a la UAEF.

Un nombre de 400 educadors físics i esportius (titulats universitaris en ciències de l'activitat física i l'esport) s'han format seguint els cursos del Departament d'Esports, a través de l'Escola Catalana de l'Esport, i han d'haver seguit aquesta formació per poder dur a terme l'activitat.

L'execució del programa temporal es valorarà anualment tenint en compte els indicadors següents:

  • Nombre de receptes esportives prescrites.
  • Nombre d'unitats d'activitat física que hi participen.
  • Percentatge de la població que ha participat en activitats de les unitats actives d'exercici físic.
  • Nombre d'educadors físics esportius formats específicament en programes d'activitat i exercici físic saludable.
  • Nombre de professionals sanitaris que han rebut un curs de formació específica de prescripció d'exercici físic.

Amb el pla pilot, el Govern vol incorporar l'expertesa i l'experiència de la prescripció d'exercici físic que ja estan fent diversos municipis de Catalunya per integrar-les en el projecte de la recepta esportiva, sota el lideratge del Govern. També es vol dotar de més eines aquestes iniciatives que han reeixit gràcies al teixit associatiu (comunitari), a la voluntat de professionals sanitaris i educadors físics esportius, i als recursos existents, com les 900 rutes saludables PAFES. Així, la prescripció d'exercici físic es passaria a fer de manera integrada amb els centres d'atenció primària. Es proposa un pla pilot tenint en compte factors com l'equitat territorial, les desigualtats socioeconòmiques, la població en risc d'exclusió i la densitat de població.

Una iniciativa clau dins l'objectiu Esport 360

Aquest programa temporal per a la implementació de la recepta mèdica esportiva a Catalunya s'emmarca en un dels eixos prioritaris del Departament d'Esports, conegut com Esport 360, una aposta per disposar de polítiques inclusives que fomentin l'accés a l'esport al llarg de tot el cicle de vida. Això preveu programes per a infants, joves i adolescents, adults i persones grans, així com iniciatives que facilitin la pràctica esportiva per a persones amb diversitat funcional o altres capacitats. L'objectiu és que l'esport sigui una eina social transformadora i tothom hi tingui accés, a fi de gaudir d'un estil de vida actiu. D'aquesta manera, es vol dotar l'activitat física d'una transversalitat que fins ara no tenia.

Catalunya, mitjançant iniciatives en diversos municipis, ha estat pionera a dissenyar i planificar estratègies de promoció d'estil de vida actiu i impulsar la prescripció d'exercici físic des de l'àmbit de salut. Fa 14 anys que a Catalunya es va aprovar l'Acord de Govern per implementar el Pla Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), que comptava també amb la participació dels ens locals.

El PAFES estava inclòs dins del PAAS (Pla integral per la promoció de la salut a través de l'Activitat Física i l'Alimentació Saludable) del Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, i la seva implementació ha mostrat resultats de franca millora dels nivells d'activitat física en adults.

Reduir el sedentarisme

Les estadístiques actuals mostren una incidència preocupant del sedentarisme, el sobrepès i l'obesitat, factors associats a moltes malalties cròniques. Aquests problemes s'han accentuat després de la pandèmia de la COVID-19. La xifra del 24% de persones sedentàries a Catalunya davant el 47% a Espanya és un bon indicador, però cal treballar per reduir la manca d'activitat física en la ciutadania.

Diversos estudis científics han demostrat de manera concloent la connexió directa entre l'activitat física i la salut, tant pel que fa a la prevenció de malalties no transmissibles com a part fonamental en el tractament de patologies diagnosticades. Així mateix, l'exercici físic juga un paper essencial en la millora del benestar físic i mental de la població. En persones amb malalties com la hipertensió, l'obesitat, etc., una vida activa o la prescripció d'exercici físic suposa menys despesa i medicació i, per tant, més qualitat de vida. Es calcula que un euro invertit en promoció d'un estil de vida actiu permet un estalvi de tres euros al sistema sanitari.

Més enllà del camp de la salut i la prevenció, fomentar l'activitat física i l'esport és crucial per complir els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides. Segons la Declaració de Bangkok del 2016, l'activitat física pot contribuir a assolir diversos Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

D'acord amb les recomanacions de l'ONU i de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) del 2018, és prioritari avançar cap a una societat més activa, amb entorns que facilitin l'exercici físic i sistemes que incentivin la participació en activitats esportives. L'objectiu global és reduir el sedentarisme un 15% per al 2030.
ReceptaEsportiva-Generalitat.jpg (404 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.