La Borsa de Treball del COPLEFC reflecteix la intermitència del sector
Les ofertes del quart trimestre no superen les del tercer trimestre del 2021. Encara queda lluny el rècord de demandes del 2019. Una vegada finalitzat el quart trimestre del 2021, l'anàlisi de les ofertes laborals registrades a la Borsa de Treball del COPLEFC es pot determinar amb una mirada de l'evolució respecte del tercer trimestre, però també del conjunt de l'any. Així, si després del tercer trimestre les projeccions previstes eren d'enfilar-se a unes 270-280 ofertes en el quart, la realitat s'ha limitat a un volum de 205, la qual cosa, ja amb la mirada posada a l'any sencer, permet acabar el 2021 amb un total de 888 demandes. Aquesta dada supera àmpliament el registre del 2020, però no la xifra del 2019, que mantindrà el seu rècord de 1.134 ofertes laborals, i tampoc s'assoleix la dada de l'any 2018, que es va tancar amb 959 ofertes.
Per tant, la valoració que se n'ha de fer, d'una manera realista, és que el sector continua avançant, però que ho fa amb un ritme intermitent o poc previsible. Una dada que s'adiu plenament amb les indicacions dels experts, que ens recorden que la recuperació del sector és un fet, però amb un ritme no tan accelerat com es podia preveure fa un temps, ja que es considera que encara no s'ha recuperat un 25% de socis ni d'ingressos als centres de fitnes especialment. Pel que fa a les raons d'aquesta situació, no s'hauria de passar per alt un mes de desembre erràtic, especialment en les condicions d'ús de les instal·lacions esportives i el mes viscut en l'àmbit educatiu i les seves derivacions, la qual cosa sens dubte comporta un trasllat a la contractació laboral i la confiança de les empreses.
Previsions?
La sisena onada, que encara no s'ha superat, planteja una sèrie d'ombres inevitables que només a mesura que es vagin esvaint caldrà veure com es traslladen al mercat laboral i el conjunt de demandes de professionals, perquè si bé en l'anàlisi precedent afirmàvem que "el conjunt de la societat està superant la impossibilitat d'activitat social i de socialització en general a què ens havíem vist obligats per les restriccions sanitàries", la incidència de la variant òmicron del virus SARS-CoV-2 ho pot capgirar o si més no generar incerteses. Tanmateix, si les autoritats sanitàries van incorporant la idea de "gripalització", una vegada més l'activitat física i esportiva n'ha de sortir enfortida, pel seu caràcter de model de vida saludable, evidentment sempre que es practiqui amb l'assessorament adequat de les i els educadors físics esportius (EFE), com a garantia qualitativa en la prestació de serveis professionals.
Els àmbits laborals
Per àmbits laborals, en primer lloc cal esmentar que des de la Borsa de Treball del COPLEFC es constata que el percentatge entre empresa privada/sector públic s'ha incrementat en benefici de la demanda provinent d'empreses privades, que se situa en el 87,3%, una dada mai vista els darrers cinc anys. En concret, el conjunt del sector públic ha reclamat 113 professionals, xifra que ha estat de 775 persones des de l'empresa privada.
Territorialment, la demarcació de Barcelona agrupa la immensa majoria de demandes (657), mentre que en segon lloc Girona recupera dades del 2019 (69) i Lleida i Tarragona es mantenen pràcticament igualades, però també amb dades superiors a les vistes fa dos anys (48 i 46, respectivament). Per últim, cal incloure a la Borsa de Treball del COPLEFC, peticions formulades des de l'Estat espanyol (27) i també d'àmbit internacional (8).
Pel que fa als subsectors, les demandes laborals que han arribat han quedat repartides de la manera següent: feines dedicades a activitats físiques vinculades amb la salut, 317 ofertes; les activitats d'esport i rendiment han sumat 291 peticions; la docència ha suposat 82 ofertes; pel que fa a gestió esportiva i economia de l'esport, les dades indiquen 71 ofertes, i les demandes de socorristes s'han situat en les 54 ofertes, mentre que les activitats físiques i turisme al medi natural n'han tingut 13, d'ofertes; en el ventall d'ofertes laborals també cal incloure la recerca, una vegada més amb dades gairebé testimonials, amb 2 demandes. D'altra banda, un total de 58 ofertes han estat per cobrir llocs de treball que no es poden englobar en les categories previstes.
La Borsa de Treball del COPLEFC
La BT del COPLEFC és la font ocupacional especialitzada més important d'àmbit català, a la qual poden accedir les empreses de manera automatitzada i proposar la seva oferta laboral, sempre, això sí, respectant la legalitat en matèria professional.
El COPLEFC, amb voluntat d'aportar valor al coneixement de la realitat econòmica i professional pel que fa al sector de l'activitat física i esportiva, ofereix aquesta nova via de seguiment puntual de la situació, que gràcies a la continuïtat dels trimestres permet veure el funcionament del sector amb una imatge molt més nítida també en aquest aspecte de consideració. Una informació que posa a l'abast dels mitjans de comunicació i la societat general a fi de facilitar el coneixement de la realitat professional.
La Borsa de Treball és un servei de què gaudeixen exclusivament tots els membres del col·lectiu del COPLEFC, ja ho siguin com a col·legiats o bé com a associats, per a la seva inserció al món laboral, per la qual cosa reben cada dia les diverses ofertes que hi incorporen les empreses.