El COPLEFC ha fet un gran esforç informatiu i continua treballant per explicar com els professionals han de tornar a treballar segons les fases
Com ja vam informar recentment, el COPLEFC ha volgut i vol estar al costat del col·lectiu de col·legiats i associats, per això des del primer moment, el 13 de març, va centrar els esforços a atendre tots els dubtes plantejats i mirar de resoldre necessitats específiques, i a fer-ho de la manera més directa possible, amb els intermediaris informatius indispensables. Una vegada superada tota la necessitat de conèixer les ajudes i la realitat laboral arran del coronavirus que va provocar la intervenció estatal com a autoritat sanitària única, per sobre de les comunitats autònomes, ara mateix el que interessa primordialment a tothom és el procés de desescalada que es va dictant, les conegudes fases 0, 1, 2 i 3, fins a entrar en la "nova normalitat", que s'haurà d'ajustar en termini en funció de la realitat existent a cada regió sanitària a Catalunya.
Un altre element que el Col·legi sempre ha posat en coneixement de col·legiats i associats ha estat informació de fonts oficials, és a dir: Ministerio de Sanidad, Consejo Superior de Deportes, Generalitat de Catalunya (amb els seus departaments de Sanitat, d'Interior, i de la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física), a partir dels quals s'ha intentat fer al més comprensible possible l'allau de requisits en funció de molt diversos paràmetres. Una voluntat clarificadora exemplificada en les infografies treballades com a Recomanacions i mesures d'higiene i protecció per a la reactivació dels serveis professionals de l'activitat física i de l'esport de Catalunya, que es poden consultar aquí.
En aquest apartat es recullen tots els aspectes aplicables en espais: piscines d'ús esportiu i d'altres de caire recreatiu, l'ús de les platges i les condicions per a la navegació de lleure o esportiva i també aeronàutiques de lleure, les activitats de turisme actiu i de natura, així com també allò que afecta les instal·lacions esportives cobertes i centres de esportius, juntament amb les instal·lacions esportives a l'aire lliure. Punts on, evidentment, treballen col·legiats i associats.
En un altre nivell, ateses les característiques ben peculiars, també es dona informació del que pertoca a l'esport professional i federat, i el que afecta els centres d'alt rendiment.
I el tercer bloc, tots al mateix nivell d'importància, se centra pròpiament en els professionals: com han de ser les seves relacions amb les persones usuàries/clients, l'actuació del personal treballador, i les normes que cal seguir en la prestació de serveis d'activitat física i esport no professional a l'aire lliure.
Per últim, un altre aspecte que el COPLEFC no ha volgut passar per alt, ha estat les possibles interpretacions de normes poc clares, contradictòries o confuses. Unes qüestions que si bé inicialment es van traslladar als interlocutors naturals del Col·legi, com són a Catalunya la SGEAF i a l'Estat el Consejo COLEF, finalment van obligar a una queixa formal al Síndic de Catalunya, perquè el Col·legi entenia que des de la mateixa fase 0 s'hauria hagut de facilitar la tornada a la feina d'alguns professionals.