Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

INEFC Pirineus, ben aviat

04/05/2021

Educació Catalunya

L'oferta universitària de CAFiE s'amplia amb aquest nou centre que entrarà en funcionament el curs 2021-22

Una sèrie de factors favorables han fet possible la creació d'un nou centre per formar educadors físics esportius al nostre país, gràcies al Grau en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport. L'esperat nou centre, INEFC Pirineus, que es va presentar ahir, 3 de maig, al Parc del Segre, un dels emplaçaments que incorporarà, començarà a acollir alumnes el proper curs 2021-22 i permetrà avançar, des del coneixement científic i amb professionals de màxim nivell, cap a una societat més activa i esportiva, capdavantera internacionalment. La importància del que representa aquest nou centre es manifesta clarament amb la presència institucional, ja que la portaveu en funcions del Govern, Meritxell Budó, com a consellera de la Presidència, d'on encara depèn la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, va estar acompanyada de Ramon Tremosa, conseller d'Empresa i Coneixement, i del director de l'organisme autònom INEF de Catalunya, el company Eduard Inglés Yuba (col. 13224), màxim responsable dels tres centres que tindrà a partir del setembre l'organisme que dirigeix, després del de Barcelona i el de Lleida. També hi van ser presents els màxims representants institucionals de la Diputació de Lleida, de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i de la Universitat de Lleida.

Tal com ja vam informar fa pràcticament un any (enllaç), ara s'ha acomplert una passa més del conveni signat per les parts implicades, que a més del Govern, són l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i la Diputació de Lleida i, per la part acadèmica, la Universitat de Lleida, a la qual estarà adscrit el nou centre, en mantenir la vinculació i dependència amb l'INEFC de Lleida.

Els factors favorables

L'horitzó d'uns possibles Jocs Olímpics d'Hivern, en la candidatura dels quals s'està treballant, reforça la necessitat d'aquest centre com un element de primer ordre. Així mateix, cal valorar la possibilitat de disposar d'un espai acadèmic potent de generació de coneixement i evidència científica al voltant del medi natural, acollit pels Pirineus com a escenari ideal, a més d'instal·lacions de primer nivell mundial com el mateix Parc del Segre en el conjunt d'activitats i competicions fluvials. I un tercer element, aquest de caràcter socioeconòmic, ha ajudat notablement a fer créixer i materialitzar la sintonia entre els actors implicats per concretar el nou centre: disposar d'un centre que generi riquesa al territori, però no solament econòmica, sinó també social, pel que pot suposar d'arrelament a la zona, amb la incorporació de nova població, d'una banda passatgera, com serà el nombre d'alumnes que progressivament s'hi vagin incorporant, però també estable, amb habitants que decideixin de fincar-se a la mateixa Seu d'Urgell o rodalia.

D'acord amb aquestes consideracions s'han manifestat els membres del Govern. Per la seva part, la consellera Budó ha recordat "l'aposta per l'excel·lència formativa, el manteniment de l'alt nivell de l'esport català de muntanya" i el "compromís de fer del conjunt de Catalunya un país viu", alhora que el projecte permetrà dinamitzar i projectar "al món un dels entorns naturals més bells que tenim, els Pirineus".

En el seu torn, el conseller Tremosa s'ha referit a l'essencialitat de l'activitat física i l'esport, perquè "la pandèmia ha evidenciat la importància de l'esport per a la salut" i, per tant, que "tant els estudis com la recerca en aquest àmbit aniran guanyant pes i erigiran la Seu d'Urgell com a capital catalana i internacional dels esports de medi natural", alhora que n'ha valorat "un impacte econòmic molt important en aquest territori gràcies al desplegament de la universitat de Lleida i del centre INEFC Pirineus".

I Gerard Figueras, com a secretari general de l'Esport i l'Activitat Física, ha concretat el significat actual de la Seu d'Urgell en el marc de l'esport català actual, que "ja és llar de molts esportistes del país, ja acull un gran nombre de competicions esportives", però també amb la significació de futur que comporta l'INEFC Pirineus, és a dir, "la formació universitària és la cirereta que reforça l'olimpisme de la capital de l'Alt Urgell" i "ja és el llegat d'uns jocs olímpics que avui són un projecte".

PresentacioINEFCPirineus(210503).jpg (365 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.