Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Fase 1, consells professionals

22/05/2020

Catalunya

El COPLEFC recorda el ventall d'afectacions en la reactivació dels serveis professionals posteriors al confinament

Encara no, però ben aviat tot el territori català entrarà a la fase 1 del desconfinament, amb tot el que comportarà de mesures necessàries pel que fa a la higiene i la protecció, és a dir, un seguit normes imprescindibles per a una represa de l'activitat dels serveis professionals amb el màxim de seguretat per a tothom. Així, continuant tota la tasca informativa que es du a terme des de l'Àrea Tècnica del COPLEFC pel que fa a l'assessorament i la canalització de les consultes formulades pel col·lectiu, ara s'han analitzat les normes dictades per l'autoritat sanitària de cara a la denominada fase 1 i s'estableixen quines són les afectacions, que es presenten a partir d'una sèrie de situacions que recullen el conjunt de l'activitat de professional. Concretament es resumeixen criteris d'aplicació obligatòria adreçades, en primer lloc, als professionals com a tals, i tot seguit en la relació d'aquests amb els clients-usuaris i en activitats individuals amb cita prèvia, com també en activitats de turisme actiu i de natura, en centres esportius amb instal·lacions a l'aire lliure, o en establiments i locals, per acabar (o bé al mateix temps) en un resum proposat des del COPLEFC.

En el cas dels professionals, tots han de tenir ben clar que cal anar ben protegits (mascaretes, guants), tenir a mà gel hidroalcohòlic i tenir coneixement sobre l'ús correcte del material, juntament amb el distanciament imprescindible de 2 metres de seguretat.

Una vegada els professionals hagin d'interactuar amb els clients-usuaris, el temps d'aquesta relació ha de ser l'indispensable, sempre amb la distància de seguretat ben clara per a totes dues parts, amb disponibilitat del gel hidroalcohòlic i oferint atenció unipersonal.

En el cas de relació professional amb cita prèvia en centres esportius, aquesta ha de ser igualment d'un a un, és a dir, professional-client, en cap moment en grup.  Evidentment, s'ha d'evitar qualsevol contacte físic.

Quan l'activitat s'hagi de dur a terme com a turisme actiu i de natura, en primer lloc cal tenir en compte que només la poden fer aquelles empreses registrades pròpiament de turisme actiu, i hi són igualment aplicables principis generals: cita prèvia, però els grups poden arribar a ser de 10 persones; el material ha d'estar desinfectat després de cada torn, no hi poden haver zones comunes, i s'ha de complir la distància de seguretat de 2 metres o, si no és possible, amb equips de protecció adients.

Les instal·lacions a l'aire lliure de centres esportius, no poden tenir piscines, i hauran de seguir-hi la cita prèvia, amb pràctica esportiva individual o com a màxim dues persones, amb distància física entre elles de 2 metres. Amb un entrenador/a per esportista. I com a molt amb el 30% de l'aforament ocupat.

Els establiments i locals tenen establert, com a protocol: la neteja com a mínim de l'espai dues vegades al dia (una ha de ser al final de la jornada), sota la garantia del responsable de l'activitat. L'espai s'ha de ventilar periòdicament, com a mínim durant 5 minuts. Això també afecta zones privades del personal. Si hi ha ascensor, se n'ha de limitar l'ús a una sola persona (o almenys amb 2 metres de distància dels usuaris). Els lavabos han d'estar inhabilitats per als clients (llevat d'urgència; p. ex. persones que necessitin assistència). Els estris de neteja i els EPI utilitzats en la neteja, s'han de llençar de manera segura a papereres de pedal. Els productes de neteja han de contenir dilucions de lleixiu 1:50 i altres productes viricides homologats. I en cas d'ús d'uniformes i roba de treball, caldrà rentar-ho amb programes de 60º a 90º de temperatura.

Finalment, des del COPLEFC es recorden diverses recomanacions de conducta per a tots els professionals: la previsió de fer ús del certificat de mobilitat professional (si és el cas que cal desplaçar-se), el mesurament de la temperatura al client abans de prestar el servei, efectuar un ràpid qüestionari de simptomatologia, demanar la signatura del consentiment informat de riscos, facilitar solució hidroalcohòlica prèvia a l'inici de l'activitat, traslladar totes les activitats que es puguin a l'aire lliure, i sobretot mantenir sempre el distanciament físic mínim de 2 metres. Si es té una instal·lació, cal afegir-hi disposar a l'entrada d'estora desinfectant per al calçat, no fer ús de dispensadors d'aigua comunitaris, i disposar d'un pla de coordinació intern per avaluar i seguir les mesures aplicades, així com un "certificat d'instal·lació segura", si fos possible, com a darrer element de garantia sanitària.

Es poden veure totes les infografies de la fase 1 de la desescalada a la FAQS COVID-19. Posteriorment, a les fases següents, s'aniran actualitzant.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.