Quan es tanca l'any, és moment de recompte. El COPLEFC i el Consejo COLEF enllesteixen la seva memòria 2022
En l'elaboració de la memòria, el COPLEFC cada any recull una dada significativa. Es fa amb la voluntat de fer entendre la significació de la professió i de les i els professionals no solament en el nostre context català, sinó també espanyol. Per això, ara que el Consejo COLEF ha donat a conèixer l'estadística del conjunt de col·legis a l'Estat, s'hi pot veure quina és la situació, un any més. Concretament, en data 31 de desembre de 2022, hi havia a Catalunya 5.693 col·legiats i col·legiades, mentre que a l'Estat espanyol el total era de 18.902 educadors físics esportius. Són, sens dubte, unes dades reveladores. El COPLEFC suposa més del 30% de la col·legiació existent. En aquest aspecte, cal recordar que el pes de població de Catalunya respecte d'Espanya és del 16,3%.
També es podria considerar quin és el rànquing de col·legis des d'aquesta perspectiva estatal: després del COPLEFC, que és el primer, el que el segueix és el COLEF de Madrid, amb 2.639 membres, i el d'Andalusia, amb 2.067. És a dir, en tots dos casos el COPLEFC duplica el conjunt de col·legiats de cadascun d'aquests col·legis, i també en suma més que tots dos junts. De fet, en aquesta anàlisi numèrica, el COPLEFC suma tants companys com nou col·legis, al marge dels dos esmentats.
I aquesta diversitat de situacions professionals als territoris de l'Estat explica la disposició de més vots del COPLEFC en el si del Ple del Consejo COLEF, tal com mostra l'Anuari 2022 que ha elaborat el mateix Consejo. Un document altament interessant per conèixer quina és la composició no solament territorial del conjunt de les i els educadors físics esportius a Espanya. Per exemple, també s'hi mostren dades referents a gènere, i sobre la piràmide d'edats que hi ha a hores d'ara, així com segons les diverses categories de col·legiació, juntament amb l'evolució corresponent en els diversos epígrafs i tot el detall de cadascun dels col·legis professionals territorials.
Per acabar amb aquesta visió territorial, la suma entre Catalunya, Comunitat Valenciana i Illes Balears, la dada ens situa prop del 50% de col·legiació.
Val a dir que en cadascun d'aquests territoris i en l'entramat estatal, les circumstàncies formatives són diverses, i en aquest sentit, a Catalunya cal destacar el nombre de facultats i centres formatius existent d'on cada any surten nous professionals: INEFC (Barcelona, Lleida i Pirineus), UVic-UCC, Blanquerna-Universitat Ramon Llull, EUSES (Salt i Terres de l'Ebre) i Tecnocampus.
Llegeix l'Anuari del Consejo COLEF: enllaç.