Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Eleccions 14-F, les demandes del COPLEFC

29/01/2021

Catalunya

El Col·legi trasllada als principals partits polítics un conjunt de mesures per redreçar la situació

Aprofitant l'inici de la campanya electoral que ha de culminar el dia 14 de febrer en les eleccions al Parlament de Catalunya, el COPLEFC ha fet arribar als partits que fins ara han integrat l'arc parlamentari un seguit de reclamacions per fer de Catalunya un país esportiu, és a dir, saludable, ordenat legislativament, de qualitat, adaptat als temps del segle XXI, sostenible i especialment sensible envers les necessitats de la seva gent, els seus professionals i les empreses, tot destinant-hi els recursos necessaris i amb l'organització administrativa més adequada. En conjunt, es tracta de tretze peticions en defensa del sector i de les professions de l'esport i l'activitat física de Catalunya, que Pere Manuel (col. 8570), com a president del COPLEFC, explica en primer lloc al conjunt de membres del COPLEFC i la ciutadania en general.

PereManuel-MigCos.jpg (186 KB)La primera demanda té a veure amb l'existència de la Conselleria de l'Esport i l'Activitat Física, com a òrgan polític amb veu d'igual a igual davant la resta de departaments del Govern. Des del Col·legi "aquest organisme es considera absolutament necessari per tenir un interlocutor del màxim nivell i responsabilitat i que discuteixi i busqui el màxim de pressupost".

Amb l'experiència que s'està vivint des de fa prop d'un any, arran de la pandèmia provocada pel coronavirus, "resulta imprescindible declarar l'esport i l'activitat física com a servei essencial, perquè ens hauríem estalviat molts maldecaps i, fins i tot, no resulta forassenyat considerar que també morts". L'activitat física i l'esport són vectors de salut, tal com l'evidència científica ha destacat en multitud d'estudis.

Després d'aquest any nefast per al conjunt del país en molts sentits, i amb un relleu significatiu en el vessant econòmic, després de quatre tancaments del sector és, continua Pere Manuel, "de justícia rescatar les entitats, les empreses i els professionals, això en dues direccions, sobretot: alleujant càrregues com l'IVA, que hauria de ser reduït al 4% o fins i tot eliminat per al sector, i en una rebaixa de l'IRPF per les activitats físiques i esportives, a més d'oferir uns ajuts directes més quantiosos, en la mesura de la pèrdua viscuda en tots els moments de tancament". 

D'altra banda, com que políticament sempre són recordades les bondats de l'Educació Física, és hora de no ajornar més "un pla d'intervenció educativa que comporti un mínim de tres hores setmanals als diversos nivells educatius, i hi insisteixo, com a mínim, perquè es podrien convertir en cinc hores, especialment a l'educació primària i secundària obligatòria, a fi de lluitar amb més fermesa contra una altra pandèmia silenciada: l'obesitat".

"La legislació actual ha quedat desfasada, perquè el nostre país, tot i ser pioner amb la implantació de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport a Catalunya, hi ha professions no recollides, com és la del preparador físic per al rendiment i la salut, així com un nombrós voluntariat esportiu funciona en uns llimbs legals que resulten perjudicials per al conjunt professional". I també ho té clar, "s'ha d'acarar definitivament una nova Llei de l'esport i l'activitat física, aturada i desemparada d'un debat obert a tots els actors que no s'hauria hagut de negligir mai, raó per la qual també està amagada al calaix", referint-se a un dels punts del document presentat.

En el repàs d'aquest document de demandes als partits i coalicions que concorren a les properes eleccions al Parlament de Catalunya, Pere Manuel recorda que "tenim com a país, i els professionals volem posar-hi el nostre gra de sorra, el repte de frenar la precarietat laboral i salarial dels professionals; per això hauríem d'exigir que les instal·lacions en funcionament es regeixin per uns estàndards de qualitat imprescindibles, com també tendir cap a la professionalització de les entitats que s'adrecen a la ciutadania oferint serveis d'activitat física i esportiva. I per últim, però no pas com a darrer element, el sector ha de contribuir als objectius de desenvolupament sostenible. Tots hem de sumar-nos a fer un món més humà, més social, més saludable".

Des del Col·legi esperem que els partits destinataris es facin ressò de les reclamacions i ho assumeixin als programes electorals respectius, amb una inclusió (o no) respecte de la qual el COPLEFC mantindrà el focus d'atenció.

Llegeix el document íntegre aquí.

PeticionsPolitics-14F2021.jpg (96 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.