Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El Segell de Qualitat d'Esdeveniments Esportius, en marxa

El COPLEFC vol implantar la qualitat en unes activitats de gran visibilitat social i professional

El dia 25 de gener el COPLEFC va iniciar la feina per oferir, inicialment en el marc del sistema esportiu català, un nou Segell de Qualitat, en aquest cas referent a Esdeveniments Esportius. Un Segell que les organitzacions interessades podran lluir, després de superar el procés d'auditoria corresponent, i així donar seguretat a qui hi participi i a tot l'entorn que hi estigui involucrat. En aquesta primera sessió es va comptar amb persones i membres destacats dels agents més rellevants en l'organització d'aquesta mena d'activitats. Així, s'hi va convidar gestors privats i públics, consultors, federatius, membres de clústers empresarials, ambientalistes i  professors universitaris, que configuren un conjunt d'una vintena d'experts que permetran disposar d'un Segell de Qualitat amb totes les garanties que el projecte del COPLEFC vol assolir.

Aquesta presa de contacte es va centrar a determinar quina ha de ser l'ànima del Segell, i més concretament, a establir-ne l'àmbit estricte d'aplicació i quins són els elements claus que han de permetre qualificar com a excel·lent un esdeveniment esportiu. Una tasca, però, que no va començar de zero, ja que el Col·legi, amb Òscar Garcia Figueras (col. 7781) com a responsable de desenvolupament, va proposar un parell d'aspectes per posar les bases del nou Segell.

Per centrar el debat, es recordava als assistents que el Segell descarta, en principi, la consideració d'aquells esdeveniments d'alta competició o espectacle, així com també els de caràcter federat. En canvi, vol centrar-se en els de participació popular, amb una durada curta (inferior a una setmana), amb predomini del lleure (per bé que no se n'excloguin resultats, classificació...) i d'àmbit limitat territorialment a municipis, entre altres qüestions. Una tipologia que permetria incloure curses com ara maratons, i les seves variants més reduïdes, i triatlons, curses ciclistes..., així com torneigs molt variats, regates nàutiques o també classes multitudinàries de fitnes, per exemple.

L'altre gran àmbit per definir l'ànima del Segell té a veure amb les condicions inherents a un esdeveniment esportiu d'excel·lència, tema que es va proposar d'una manera oberta perquè entre tots es pogués determinar quins han de ser els principis que regeixin aquest Segell i quines han de ser les tasques claus de gestió de l'esdeveniment en els tres moments de qualsevol procés de gestió, com són la preparació, l'execució i el tancament posterior.

I per oferir elements de debat, també es plantejaven qüestions com ara la sostenibilitat (dimensió concebuda especialment per als esdeveniments d'exterior), la digitalització (en tots els passos necessaris de gestió d'inscripcions, pagament i obtenció de resultats, o fins i tot la incorporació d'aquesta dinàmica com a esdeveniment en si mateixa) i una atenció personalitzada (una necessitat que com més va és més necessària per  donar resposta a la relació organitzador-destinataris). Així mateix es van posar damunt la taula dels experts, quines garanties exigeix un esdeveniment de qualitat, com són la seva omniexperiència (més enllà de l'acte en si mateix), la capacitat des de l'organització de monitorització per oferir el màxim retorn als participants, i, òbviament, la seguretat com a element imprescindible per reduir el risc i la capacitat d'actuar davant d'una emergència.

Com no podia ser altrament, la sessió celebrada a l'INEFC de Barcelona va despertar un debat caracteritzat per la implicació i les aportacions de les i els assistents, resposta a una necessitat real percebuda pel sector.

Després d'aquesta primera reunió, una vegada el COPLEFC hagi analitzat les respostes i propostes, es continuaran els treballs per avançar en un procés que la Junta Directiva del Col·legi valora molt positivament, per la resposta obtinguda i les perspectives que significa aquest nou Segell de Qualitat d'Esdeveniments Esportius. Com a cloenda d'aquesta sessió, Pere Manuel va expressar el seu agraïment i van suposar un punt i seguit en la posada en marxa del procés per elaborar els documents normatius, que s'espera tenir enllestits durant el segon semestre de l'any 2023.

Consulta els membres del Grup de Treball de Segell de Qualitat d'Esdeveniments Esportius: enllaç.

Tota la informació dels Segells de Qualitat: enllaç.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.