Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El Govern quantifica les pèrdues i les ajudes

24/03/2021

Aquest és el balanç oficial que van donar a conèixer la consellera Budó i Gerard Figueras, secretari de la SGEAF

El document presentat, Avaluació de l'impacte de la COVID-19 a l'esport de Catalunya, elaborat pel Consell Català de l'Esport, dona a conèixer l'afectació en els aspectes no solament econòmic més general, sinó també en el laboral i social. I en mostra una fotografia (o aproximació al màxim de nítida possible) sobre aspectes quantitatius, però també qualitatius.

Algunes de les dades més rellevants indiquen que la reducció d'ingressos de les entitats esportives ha estat del 73% entre els grups amb més minves respecte de l'any 2019, per bé que la mitjana global se situa en el 27%. La conseqüència directa d'aquesta situació posa al centre de la qüestió la manca  de capacitat d'endeutament de 3/4 parts de les entitats, i amb una dura amenaça de tancament en un 28% d'entitats esportives, xifra que encara augmenta més, un 38% en el cas de les empreses mercantils, alhora que suposa aquesta mateixa amenaça per a uns 4.000 clubs.

Pel que fa a la situació laboral que deixa la COVID-19 i els tancaments, cal esmentar que 3/10 de les entitats han perdut treballadors respecte del 2019, 1/3 han fet ús dels ERTO i en 2/3 ha afectat tota la plantilla.

I en el tercer apartat avaluat, el que fa referència a l'aspecte social, no totes les entitats han perdut massa social (associats), però sí que ha estat el cas majoritari, fins al 61%, amb baixes variades, entre el 25% i més del 75%. En l'anàlisi dels gestors de centres esportius (públics i privats), en cada tancament s'han donat de baixa entre el 10-15% dels abonats, baixes que es van sumant amb cada nou episodi amb les portes tancades. I d'aquestes baixes, el Govern hi identifica la població de gent gran (sigui per motius de percepció de menys seguretat, desconfiança i mesures COVID-19) i també la compresa entre 30-45 anys (afectats per incerteses laborals, ERTO i manca de seguretat econòmiques).

En la presentació de la consellera i el secretari general, aquests també van posar èmfasi en la mirada endavant, en el futur, i les dades indiquen quin són els reptes principals: 1) sobreviure i evitar el tancament, 2) buscar recursos econòmics i 3) millorar la qualitat dels serveis en tota l'organització, és a dir, gestió de l'equip humà, digitalització i comunicació com a mínim, per recuperar els nivells precedents.

I respecte de la subsistència econòmica, gairebé totes les veus posen damunt la taula la necessitat d'un ventall d'ajudes que va des del 65,9% que necessiten fins a 25.000 euros, l'11,1% entre 25.000-50.000 euros, el 6,6% amb necessitats de 50.000-100.000 euros, el 5,2% que consideren les seves peticions entre 100.000-200.000 euros iel 5,2% que reclamen més de 200.000 euros d'ajudes.

En valors absoluts, una de les dades que s'han de conèixer i que va manifestar la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, són els 1.350 milions d'euros que el sector ha perdut des de l'inici de la pandèmia.

A l'altre plat de la balança, el Govern ha posat en total unes aportacions de 81,3 milions d'euros d'ajudes (mitjançant línies recurrents i extraordinàries de subvencions i la línia de crèdits de l'ICF), així com la modificació de diverses normatives per facilitar el funcionament de les entitats, tot i reconèixer que no són tots els que necessita el sector. Amb aquest panorama, la portaveu del Govern va admetre que "calen mesures addicionals per contribuir a la represa de l'activitat física i esportiva amb l'objectiu que cap ciutadà es quedi sense fer esport, que les entitats no tinguin una davallada dels seus ingressos per aquest concepte i que mantinguem una ciutadania activa i saludable, més necessari que mai ara que patim una crisi sanitària", unes consideracions que sembla que hagin de formar part de la carpeta d'actuació immediata per al futur responsable de l'esport i l'activitat física del Govern de la Generalitat que s'haurà de formar properament.

Finalment, cal recordar que durant tot aquest període s'han anat divulgant altres fotografies, de les quals ens hem fet ressò, com el treball impulsat per l'Indescat, en el qual va col·laborar el COPLEFC (enllaç), o bé la reclamació de PIMEC, de la qual també forma part el COPLEFC.
SensePIMES-Autonoms-NoHiHaFutur-PIMEC-02.jpg (47 KB)  Estudi-Covid19.png (239 KB)


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.