El proper dimarts, 3 de juny, a les 18.00 hores, hi ha prevista una visita cultural a una nova finestra oberta del panorama museístic català com és el Museu de l'Art Prohibit. Tots els membres del Col·legi que hi estiguin interessats, com el seu cercle més proper de familiars i amics, gaudiran d'una visita guiada exclusiva, proposada pel mateix Museu, que obrirà expressament les portes al COPLEFC, i a més a més amb un preu especial de 12 euros. Les places són limitades i per prendre-hi part cal inscriure-s'hi en aquest enllaç.
La voluntat del Col·legi, en iniciar aquestes sortides de caràcter cultural, és proposar serveis complementaris als que ja s'ofereixen, així com també la possibilitat de facilitar la relació entre el col·lectiu de col·legiats i associats que tinguin interessos afins, en aquest cas culturals, i promoure cercles i xarxa entre el nostre col·lectiu, que molt sovint costa de reunir només per interessos merament de dimensió estrictament professional.
Després d'aquesta primera experiència, ja s'ha previst una altra activitat cultural i especialment festiva, amb motiu d'una exposició fotogràfica al Museu Olímpic de l'Esport, en què a més es farà el lliurament dels diversos premis de l'any, com ara el del Concurs Fotogràfic i el del Reconeixement a la Trajectòria Professional, però també el corresponent als jubilats, així com als col·legiats amb més de vint-i-cinc anys com a membres del COPLEFC i dels millors expedients acadèmics de les noves generacions, treballs de final de grau i, pel que fa al màxim nivell acadèmic, de les tesis llegides l'any passat, i fins i tot a les empreses que hagin assolit el Distintiu Q (de qualitat). D'aquesta nova cita ja se'n farà la convocatòria corresponent i es donarà a conèixer.
I també durant l'any, per bé que sense cap mena de periodicitat establerta, s'està treballant al voltant de final de novembre per oferir alguna altra activitat que ja s'anunciarà en cas que es pugui dur a terme.
Sobre el Museu i el seu creador
La col·lecció del Museu de l'Art Prohibit reuneix més de 200 obres que han estat censurades, prohibides o denunciades per motius polítics, socials o religiosos. Entre les peces que formen part de la col·lecció hi ha pintures, escultures, gravats, fotografies, instal·lacions i obres audiovisuals que formen una mostra àmplia de casos que sovint han transcendit als mitjans i a les xarxes socials, creades en bona part durant la segona meitat del segle XX i durant el segle XXI.
La col·lecció inclou obres d'artistes de prestigi internacional actuals, com el xinès Ai Weiwei, Robert Mapplethorpe o Tania Bruguera. També compta amb peces icòniques de la història de l'art contemporani, com La civilització occidental i cristiana de León Ferrari o el Piss Christ d'Andrés Serrano, associades durant molt de temps a debats aferrissats. Altres noms com Pablo Picasso, Francisco de Goya i Gustav Klimt tampoc van quedar exempts de la censura i formen part d'aquesta col·lecció singular. Tot plegat, les nombroses obres que integren la col·lecció tracen un arc temporal que va des del període de la Il·lustració fins a les societats neoliberals del nostre present, del segle XVIII al segle XXI.
El periodista i empresari Tatxo Benet (Lleida, 1957) va començar a iniciar aquesta col·lecció, que té una missió específica i única al món, amb l'obra Presos polítics a l'Espanya contemporània de Santiago Sierra. L'obra va ser retirada d'ARCO el 2018, i actualment es troba cedida al Museu de Lleida, on s'exposa. Des d'aleshores, Tatxo Benet ha continuat ampliant la col·lecció i l'ha consolidada per fer-la accessible als visitants. Soci fundador del grup audiovisual Mediapro, Tatxo Benet també és impulsor de diversos projectes culturals com ara la llibreria Ona, de Pau Claris, o el grup editorial Suma Llibres.
Apunta't a la visita exclusiva al Museu de l'Art Prohibit: enllaç.