Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

El COPLEFC i tots els col·legiats, al Parlament

Pere Manuel hi exposa alguns projectes del COPLEFC i reptes de país envers el sector i els professionals

Una de les grans novetats de la nova Conselleria d'Esports és l'existència de la comissió corresponent, denominada precisament Comissió d'Esports, on tots els partits polítics i els convidats només parlen exclusivament d'activitat física i esport. És un canvi realment rellevant. Per això al seu dia el COPLEFC va demanar de comparèixer-hi i poder-hi traslladar allò que en reunions individuals el Col·legi ha anat plantejant als partits polítics. Aquesta possibilitat d'adreçar-se a tot l'arc parlamentari globalment és una manera de fer política també necessària, que Pere Manuel Gutiérrez (col. 8570), en qualitat de president,  acompanyat de Meritxell Ibáñez Pellicer (col. 10889) com a secretària, va aprofitar el dia 22 d'abril, en representació de tot el col·lectiu professional d'educadors físics esportius, denominació que va voler posar en relleu per començar.

El primer element formal que cal tenir en compte d'una compareixença parlamentària, és que l'entitat convidada, en aquest cas el COPLEFC i tot l'entorn que representa i significa, centra l'atenció dels que són els responsables legisladors del marc democràtic i de vida pública que tenim al nostre país. En una part de la sessió de la Comissió, doncs, els professionals de l'activitat física i de l'esport van ser el centre i van permetre exposar realitats, necessitats, voluntats i projectes, de les quals tots els partits presents van prendre bona nota. Com també Pere Manuel, com a president, de la col·laboració oferta pels partits en allò que és al seu abast, que ni més ni menys són reptes majúsculs, com ara la futura Llei de l'esport i l'activitat física de Catalunya.

Els continguts. Pere Manuel diu...

Va assabentar els polítics del futur Decret estatal sobre la regulació de la professió, amb tot el que aquest comportarà i va desmentir algunes veus que circulen del sector que hi són contràries. Va assumir que quan es publiqui, des de Catalunya caldrà fer-hi una adaptació lògica, com amb tota norma procedent del Congrés dels Diputats. Va destacar que "serà una bona oportunitat per  reconèixer la professió, donar-li tot el seu pes i contingut, i perquè com a Col·legi ens ajudi a lluitar contra una xacra, que és l'intrusisme, sobretot des de la pandèmia".

També va deixar ben clar als assistents, que el COPLEFC "no som un gremi, no som un sindicat, el nostre focus és el ciutadà". I per això la feina és la defensa dels professionals, que han de ser titulats, i ens en preocupem quant a "la formació, la responsabilitat civil, l'ètica professional i el codi deontològic", i assumeix que n'hi ha que podenser associats, perquè són professionals amb titulació oficial reglada registrats al ROPEC.

Un altre àmbit de la defensa dels professionals i el ciutadà, va esmentar Pere Manuel, és la tasca explicativa al món local amb formació als ajuntaments mitjançant les associacions municipalistes sobre com fer les convocatòries de places, una activitat que no evitat haver d'interposar el 2024 un total de 80 denúncies, amb les quals s'ha creat jurisprudència que permet guanyar cas darrere cas.

I respecte de l'educació, el gran gruix d'activitat dels membres del COPLEFC, va sorprendre alguns polítics en esmentar que a Catalunya no s'arriba a les dues hores setmanals de mitjana al conjunt dels centres escolars.

Per manca de temps, d'una manera molt succinta, Pere Manuel va referir-se a alguns projectes del COPLEFC, com són el ja esmentat de La Salut S'Entrena, el Distintiu Q, per a les entitats que compleixen els mínims de la normativa vigent, o bé el Segell de Qualitat, que promou el camí cap a l'excel·lència en la prestació de serveis i, finalment, un projecte transversal de gran significat com és el Pla d'Escoles Promotores de Salut, que ha de permetre transcendir des de l'Educació Física el currículum per convertir-lo en hàbits saludables i salut dels alumnes.

I els partits assumeixen...

En el torn de diàleg i preguntes dels partits, més enllà de l'agraïment expressat per tots, la portaveu de Junts va assumir que "els professionals són el motor del sector esportiu del nostre país i, per tant, cal vetllar pels seus drets que cal reconèixer i sobretot protegir", va posar en relleu el que ha de ser la nova Llei de l'esport i activitat física de Catalunya i, sobre la realitat del sector, la voluntat de trobar l'equilibri amb les entitats. El diputat del PP, sobre la regulació de la professió, va afirmar que "cal donar marge perquè tots els treballadors del món esportiu puguin transitar i adaptar-se al nou decret i el nou marc que reguli l'activitat física i l'esport". En el torn d'ERC, la seva responsable d'Esports, va admetre que "En la transversalitat, els professionals són claus", respecte de les normes estatals, va confirmar la voluntat que no envaeixi competències, per la qual cosa hi estaran amatents i es va felicitar per l'activació de la Taula de l'Esport i l'Activitat Física, com a espai de reflexió del sector. Així mateix es va interessar pel pla a les escoles i dels convenis amb els col·legis de metges que està impulsant el COPLEFC. El diputat de Vox, per la seva banda, va recordar els beneficis de l'esport, el necessari combat contra l'intrusisme, la potenciació de l'activitat física a totes les edats i, sobretot va posar l'èmfasi en l'afectació de les pantalles. La representant d'Aliança Catalana va dir que "Cal defensar el gruix real del sector esportiu català" i va referir-se a la precarietat que es viu en l'esport de clubs i entitats. Finalment, des del Grup Socialista es va reconèixer que es comparteixen del tot les idees del Col·legi, i que "l'intrusisme està fent molt de mal al sector", així com també que "cal estar atents al decret que es publiqui i mirar que els col·lectius que hi estan en contra, no se'n surten amb la seva", una atenció que el representant socialista també va projectar a la futura llei de l'esport i l'activitat física catalana, i admetent que la coordinació en salut és bona per a l'obtenció dels millors resultats.

Com a resposta, finalment, Pere Manuel va agrair la sintonia i l'oferta de col·laboració de tots els presents, va insistir en el principi de l'accés universal a la pràctica esportiva, en el fet que l'esport de competició no ho és tot, sinó tan sols un 25% del conjunt de l'activitat física, i va esmentar una proposta del COPLEFC perquè els alumnes de primer de CAFiE puguin formar part del ROPEC. Així mateix, amb to acadèmic va recomanar una lectura antiga, però que continua sent vàlida contra la inactivitat, La sociedad del ocio, de José M. Cagigal. Per últim, va afirmar que "som davant d'una oportunitat com no l'havíem tinguda mai, perquè no teníem  Conselleria" i que cal, entre tots, d'omplir-la de contingut, perquè ningú en el futur pugui considerar que no serveix.

Tres idees destacades, si més no

Sobre les hores d'Educació Física: "La Comunitat Autònoma de tot l'Estat espanyol que menys temps dedica a l'Educació Física és Catalunya. Estem en una mitjana d'1,83 hores/setmana, quan n'hi ha que estan per sobre de les 3 hores".

Sobre l'intrusisme: "Qualsevol s'atreveix a recomanar activitat física, tothom en sap. I fins i tot hem descobert que hi ha regidors que es posen a fer de directors esportius, i ho diuen, ho diuen".

Sobre alguns projectes del COPLEFC: "La Salut S'Entrena, amb què volem que l'activitat física sigui de domini públic, amb la participació dels col·legis de metges i el cercador de programes per fer les activitats físiques que ells poden receptar".

Escolta o visualitza la intervenció de Pere Manuel a la Comissió d'Esports del Parlament de Catalunya: enllaç. Minutatge: 19:19-1:09:00

I totes les mesures del COPLEFC en política arran de les eleccions del 2024: enllaç.



Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.