Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

L'EF i el DEFC 2021 interpel·len a tothom per a una societat saludable

28/04/2021

Educació Catalunya
El DEFC sintetiza una jornada educativa, esportiva i reivindicativa

Perquè l'Educació Física té una incidència favorable en el manteniment del benestar físic, psíquic i social de cadascun dels alumnes, futurs ciutadans. Aquest 28 d'abril de 2021, a Catalunya s'han mobilitzat 240 centres i un total de 42.428 alumnes. Però també s'ha obert encara més a la societat, amb pauses actives als centres i amb rutines per fer a casa en família. Aquesta edició va començar amb la presentació institucional, en companyia del Departament d'Educació i la Secretaria General de l'Esport i l'Activitat Física, que donen suport a la iniciativa del COPLEFC

 

El Dia de l'Educació Física al Carrer, el DEFC, encara no s'ha pogut viure amb plena normalitat perquè no s'ha superat la pandèmia i la COVID continua ben present. Però això no ha aturat el COPLEFC per proposar-ne una edició renovada, perquè el DEFC s'ha triplicat. Aquest 2021el DEFC s'ha pogut viure sense sortir del centre educatiu, des de casa i, evidentment, al carrer sempre que s'ha pogut, també comptant amb el factor meteorològic. Aquestes propostes són excloents, sinó que busquen precisament de traslladar el missatge d'una manera més directa al conjunt de la societat.

I val a dir que s'ha fet amb unes xifres realment importants, ja que a Catalunya un total de 240 centres s'han sumat a la participació, tot donant protagonisme a 42.428 alumnes, distribuïts per un conjunt de 33 comarques de tot el país, des del Montsià fins a l'Alt Empordà i del Barcelonès al Segrià o la Val d'Aran.

Volem recordar que en el marc del sistema escolar i educatiu, el DEFC té com a objectiu fer prendre consciència a la ciutadania, però igualment als agents socials i també als responsables administratius i polítics, legisladors en última instància, que l'Educació Física actual és: integradora, variada, cooperadora, divertida i transmissora de grans valors. Uns trets que resten identificats en el manifest del DEFC que s'ofereix per llegir en la cloenda dels actes pròpiament i que alhora serveix de reivindicació de més hores d'Educació Física al currículum o, dit d'una altra manera, d'un nou enfocament que situï les seves possibilitats al nucli de l'educació de la nostra societat futura, que és el que constitueixen el conjunt d'alumnes actuals, perquè ells seran els futurs ciutadans.

Algunes dades

A Catalunya és el sisè any que s'ha celebrat el DEFC, una iniciativa que ha anat augmentant substancialment pel que fa a alumnes participants, però també amb un increment de centres que es distribueixen per tot el país, especialment l'edició actual i la passada:

Any... Centres...  Alumnes participants
2016...   16  .........       1.483
2017...   91  .........      9.290
2018... 132 ..........     13.693
2019... 236 ..........     23.364
2020*.253 ..........    48.114 (aquesta edició es va celebrar en confinament)

Després que tot va començar a Astúries l'any 2011, els diversos col·legis professionals que integren el Consejo COLEF  s'hi han anat incorporant per tot l'Estat, fins a una participació registrada aquest 2021 de 1.032 centres i 209.273 alumnes.

Un petit tast

Donant cos a tot l'entramat del DEFC, la seva finalitat i la capacitat de mobilització i implicació, hi ha l'activitat física i els missatges que es van llançant, com aquests pocs exemples que recollim des de l'etiqueta de Twitter #DEFC2021, on els mestres especialistes dedicats a primària i els educadors físics esportius a secundària concreten com s'ha viscut el Dia.

https://twitter.com/colsantpau/status/1387359089886474244

https://www.youtube.com/watch?v=jWvVnzje7qs

https://twitter.com/INScalgravat/status/1387295471711014913

I el DEFC també té premi

Un altre vessant que té present el DEFC és el deixar constància de la diversitat de l'Educació Física, per això sempre s'ha organitzat el Concurs Fotogràfic DEFC, en què la fotografia premiada entre les imatges dels col·legiats que s'hi presenten, es veuen recompensades amb un xec per un import de 300 euros en material esportiu per al centre educatiu.

D'altra banda, també s'ha animat els centres a fer difusió dels seus vídeos, els quals facilitaran la producció per fer promoció de l'edició del DEFC 2022, amb nous reptes, amb més implicats, en definitiva més DEFC.


Imatges publicades a les xarxes socials.


Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.