Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Apostem per la recerca per millorar l'educació

23/07/2021

El COPLEFC, compromès amb la millor educació del país, dona suport a l'informe i el manifest de la Fundació Bofill

Reiterant la implicació del COPLEFC amb l'educació, que no ho oblidem, amb les dades disponibles del 2020, aplega el 41% del conjunt de les i els col·legiats, el Col·legi s'ha sumat al manifest Apostem per la recerca per millorar l'educació del país proposat per la prestigiosa Fundació Bofill en l'àmbit educatiu, després de l'informe elaborat per Josep M. Vilalta i Núria Comas, com a autors. Com diuen aquests experts: "Actualment ens enfrontem a reptes socials i educatius de gran envergadura. Després d'una dècada de millora, els indicadors dels darrers anys dibuixen un sistema educatiu estancat i cada cop més desigual. I la crisi provocada per la pandèmia accentuarà aquesta tendència si no es fa una aposta estratègica per revertir-la. Més enllà de la dimensió estrictament educativa, en un context en què totes les necessitats socials s'estan aguditzant, caldrà decidir com s'inverteixen uns recursos forçosament limitats. En aquest context, cal assenyalar la necessitat que el país inverteixi decididament en educació i en unes polítiques educatives efectives, que s'orientin a la qualitat i a l'equitat del sistema. La recerca i el coneixement han de ser una eina fonamental en aquest procés".

És per això que les seves veus, a les quals s'afegeix el COPLEFC, reclamen "una aposta decidida per fer de la recerca i l'avaluació un instrument clau per a la millora educativa", ja que Catalunya a hores d'ara només hi destina l'1,1% de l'R+D, que significa el 0,27% del pressupost del Departament d'Educació. Una situació que només pot menar a la pèrdua d'oportunitats, és a dir, per al benestar social i el desenvolupament econòmic. I malgrat que la pandèmia ha posat de manifest, i en aquest col·lectiu cal incloure evidentment els docents d'Educació Física, hi ha col·lectiu disposat a innovar i promoure la recerca, però s'han de veure acompanyats de l'Administració que superi el voluntarisme.

Els 4 grans objectius que es proposen són els següents:

1.- Assegurar que existeix una recerca educativa que aporta coneixement valuós i útil per als reptes educatius del país.

2.- Garantir que el coneixement generat és transferit i conegut pels actors clau del sistema educatiu.

3.- Avaluar sistemàticament i de manera rigorosa les polítiques educatives.

4.- Garantir que les evidències es tenen en compte de manera sistemàtica en el procés de formulació, disseny i revisió de les polítiques educatives.

I econòmicament, això vol dir que l'any 2024 la despesa anual de la Generalitat de Catalunya i de les universitats públiques dedicada a R+D en educació equivalgui a l'1% del pressupost del Departament d'Educació. Així com 16 mesures clau per a un Pla de Polítiques Fonamentades (2021-2024).

Cal un sistema educatiu de qualitat i equitatiu!

Llegeix l'informe de la Fundació Bofill aquí.

Signa el manifest aquí.


Acte de presentació del manifest el 5 de juliol passat.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.