Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

14F2021, les demandes del COPLEFC

09/02/2021

Pere Manuel posa veu, des de Girona FM, a les peticions del Col·legi lliurades als partits polítics

El dilluns 8 de febrer, en plena campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya, Pere Manuel va ser el protagonista de la "Secció COPLEFC", l'espai setmanal que el programa Els 4 rius de l'emissora GironaFM dedica a l'activitat física i l'esport, en col·laboració amb la Delegació del Col·legi a Girona. Amb el periodista Sisu Garcia, Pere Manuel va començar explicant què és el COPLEFC i quin són els seus objectius, així com la necessària reivindicació dels EFE o educadors físics esportius, és a dir, els professionals de l'activitat física i de l'esport. Així mateix, en el marc de les eleccions, el document de demandes del COPLEFC formulades als partits polítics va centrar la conversa.

Abans de comentar aquestes tretze mesures que el Col·legi, com a representant dels professionals, considera necessàries,  P. Manuel  va recordar que el COPLEFC no sorgeix d'una voluntat corporativista, sinó que té com a prioritat la ciutadania, la qual cosa fa igualment imprescindible la defensa dels professionals. Precisament perquè la seva intervenció abasta tota la vida de les persones, des de nadons fins a la vellesa.

La raó del document és perquè es constata que la situació no és l'escaient i "perquè la ciutadania pugui accedir lliurement, sense restriccions, a l'activitat física i amb un bon acompanyament professional".

Entre altres qüestions, Sisu Garcia va interessar-se pel que va definir com greuges i reivindicacions històriques, concretament l'ampliació horària en el currículum escolar, una demanda que es vol situar entre les 3 i 5 hores setmanals, ja que precisament en aquesta etapa és quan "es forgen els hàbits de vida saludable". Pere Manuel va afegir que  "tota la inversió escolar és un estalvi en la factura sanitària quan els alumnes arriben a la majoria d'edat". Com també és una manera de combatre una altra pandèmia silenciada: l'obesitat.

Evidentment, una de les demandes estrella, la d'una Conselleria o Departament de l'Activitat Física i l'Esport també va ser comentada, com la necessitat de disposar d'un pressupost més quantiós. "Cal seure a la taula del Govern i vetllar pel pressupost", va recordar el president del Col·legi, cosa que ara mateix no existeix. Perquè té un pressupost, a hores d'ara, del tot insuficient.

Tampoc no es podia passar per alt la salut i la pandèmia. "Les administracions han perdut fins ara una oportunitat en no valer-se de l'activitat física", ja que és millor tenir un cos en forma per enfrontar-se al virus, a més d'ajudar mentalment.

En l'àmbit professional, "una de les millors accions que podria fer el nou Govern seria decretar la prioritat de les entitats que ofereixen activitat física a la ciutadania", és a dir, atorgar-los el caràcter d'essencials i que rebin les ajudes perquè es recuperin i que continuïn prestant servei. Donant-hi continuïtat, P. Manuel va reblar-ho afirmant que "cal garantir a la ciutadania el dret a l'activitat física". I una de les mesures directes a les persones, sense intermediaris, seria "desgravar la quota de serveis d'activitat física a l'IRPF".

En la defensa dels professionals, es va posar l'accent en la contradicció "d'empènyer la gent a fer activitat física a l'aire lliure, que és de tothom", on hi ha "qui es fa passar per professional sense ser-ho, sense la formació específica i correcta, sense titulació, sense estar emparat per un Col·legi, que el que vol és salvaguardar els valors ètics i deontològics". O també la petició de mantenir les persones actives, però sense lloc on fer-ho. Un fet, a més, que a través de les xarxes ha generat perill, tot i que per sort, també hi ha hagut molts casos de professionals (agrupats al nostre país al portal www.coplefcactivacatalunya.cat). Una casuística que, amb la tasca de la "Secció COPLEFC", l'emissora Girona FM contribueix a combatre.

Sobre el voluntarisme vinculat al món de l'esport, i "ja va sent hora que alguns aspectes es converteixin en ocupacions professionals dignes d'un sou". Tot contrastat amb una consideració inapel·lable: "El monitor, a qui deixem els nostres fills, és una persona que està mal pagada i de vegades mal formada, i li deixem els nostres fills!". Per tant, cal dignificar "en formació, titulació i contractació" els professionals, perquè "serà en benefici de tot el sector".

Com a cloenda: davant la pregunta de si som a temps de revertir la situació, un Pere Manuel optimista va recordar a l'audiència que des del COPLEFC hi "estem obligats, tot i que costa".

Per escoltar l'entrevista sencera: enllaç.
Per llegir el document de Peticions en defensa del sector i de les professions de l'esport i l'activitat física de Catalunya: enllaç.

GironaFM-PereManuel.jpg (104 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.