Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Gràcies, 354 centres, 56.574 alumnes

28/04/2023

Educació Catalunya

El DEFC assoleix un gran èxit i reclama més Educació Física per a una societat més saludable

Des que es va obrir la convocatòria del Dia de l'Educació Física al Carrer (DEFC) d'enguany (enllaç), el projecte ha viscut com mai un procés en què ha anat sumant voluntats i participants fins a convertir-se en un esdeveniment de gran magnitud i amb presència arreu del país, com demostra el mapa de localització de centres.

Això és possible perquè el projecte que impulsa el COPLEFC  té, entre altres virtuts, que és una proposta  oberta en què els responsables directes són cadascun dels centres que decideixen lliurement d'afegir-s'hi, tots amb un objectiu de conscienciació en benefici de la ciutadania present i futura, com és poder gaudir de més benestar gràcies a hàbits saludables, tant físics, com psíquics i emocionals. Aquesta és la gran aportació de l'Educació Física com a assignatura escolar, que ajuda la nostra societat a tenir, més enllà de la vida acadèmica, una educació física per a tota la vida. El nivell d'educació física social es pot anar incrementant gràcies als missatges de pràctiques saludables que a més de l'activitat física en si mateix, envolten tota la seva cultura, és a dir, amb valors afegits com ara esforç, col·laboració, tolerància, inclusió... Un conjunt de significats que queden resumits en el Manifest que es pot llegir cada any.

Algunes pinzellades de l'èxit

En aquest context, algunes pinzellades de l'èxit del DEFC 2023 han estat la col·laboració que es va manifestar en la presentació institucional, en la qual van participar el Departament d'Educació, la Secretaria General de l'Esport i de l'Activitat Física, el Servei Català de Trànsit i el Consistori de Martorell, com a amfitrió de l'acte central del DEFC. Un èxit en el qual tenen igualment un paper rellevant els consells esportius escolars i la UCEC, que n'és un col·laborador continuat des de la primera edició a Catalunya.

Un altre element destacable del DEFC és la seva capacitat d'adaptació a nous continguts. Així, ha permès d'incorporar al missatge general també la mobilitat activa i segura; per això a l'acte central es van impartir tallers per promoure entre els infants i adolescents l'ús de la bicicleta d'una manera segura. També impulsa sempre que és possible un caràcter no solament estatal, sinó també  europeu, ja que el COPLEFC promou l'acte central al municipi que estigui distingit com a Ciutat Europea de l'Esport, com és el cas de Martorell aquest 2023, o com ja va passar amb Igualada o Sant Cugat de Vallès en edicions anteriors.

El DEFC també és una festa del territori, que enguany ha abastat un total de 40 comarques d'arreu del país, des d'Ulldecona fins a Cadaqués, des del pla de Lleida fins al litoral tarragoní, de Barcelona o gironí, on ha sortit al carrer algun centre amb els seus professorat i alumnat. Això ho converteix, sens dubte, en una festa pròpia però alhora compartida.

Com també és compartir el DEFC l'experiència de treballar-lo durant tot el curs escolar, per donar veu directament a l'alumnat, siguin infants o adolescents, una proposta que novament l'àmbit municipal ha fet seva, en aquest cas a Girona, amb els seus consells dels Infants i dels Adolescents vinculats a la Regidoria d'Educació i Esports, que han definit com havia de ser la seva participació al DEFC. Unes propostes que fan veure com és l'Educació Física del segle XXI, una matèria dialèctica, amb capacitats transversals, que facilita la creativitat.

L'Educació Física també és celebració, perquè reunir-se amb el moviment i el joc com a elements claus queda clar que socialitza, tal com es fa tradicionalment a Tarragona, on coincideixen nombrosos centres alhora, o bé com aquest 2023 s'ha fet en poblacions com ara Mataró, amb més de 2.000 alumnes junts fent activitat física.

La petició

Per tot plegat, no és estrany que una conseqüència lògica, com proposa el COPLEFC, és que el món educatiu pugui ampliar el nombre d'hores que es dediquen a l'assignatura d'Educació Física, i que es converteixin en tres hores, com a mínim. Una proposta que ja es du a la pràctica en altres territoris de l'Estat i en l'àmbit europeu.
DEFC23-MarcadorDefinitiu.png (239 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.