esport-i-rendiment-1
La Jornada de l'Esport Femení que es du a terme ja fa dotze anys a la capital gironina és un esdeveniment esportiu per fer visible l'esport femení, buscar el reconeixement social i la igualtat d'oportunitats per a totes les actuals i futures esportistes, uns principis que el COPLEFC no solament comparteix, sinó que transmet al col·lectiu d'EFE i que intenta difondre també a la societat en les activitats que du a terme. Cal recordar que la ideòloga i coordinadora de l'esdeveniment és la companya Olga Praderas Tello (ass. 026608). Per això en la trajectòria de suport, ja fa diversos anys, a la Jornada de l'Esport Femení de Girona, a més d'assistir a la presentació oficial que en fan les institucions, el Col·legi cedeix la veu del seu espai radiofònic a la "Secció COPLEFC" del programa Els 4 rius de Girona FM a alguna professional implicada directament amb l'esdeveniment, i també s'han organitzat sessions al voltant d'aspectes relacionats amb la pràctica esportiva i la salut aplicant-hi el punt de vista i el caràcter femenins, així com xerrades a peu de carrer per a les interessades en la pràctica esportiva saludable al llarg de la vida, tot per trencar estereotips i promoure la igualtat.
El proper diumenge 10 de març, al centre de Girona, s'hi trobaran entitats esportives, activitats d'iniciació, exhibicions, tornejos i entrenaments al voltant d'una vintena d'esports, així com espais amb activitats paral·leles, un espai de carpes per a una pràctica esportiva saludable (amb fisioteràpia, taller de psicologia, nutrició...), el taller de perspectiva de gènere amb la nostra companya Maria Solé Tomàs (col. 67304) o el taller "Activem la revolució!" que promou no tan sols la sensibilització sobre la realitat de les nenes i les dones en l'àmbit esportiu, sinó la conscienciació i la necessitat que hi ha de ser actives a totes les etapes de la vida i mobilitzar-se per la igualtat. I a més a més, cada any hi ha diverses esportistes ambaixadores de la Jornada, amb el desig de crear referents per a la societat en general i les dones en particular que les impulsin a imitar-les.
Com es recorda des de l'organització de la Jornada, els estudis d'investigació ens alerten que la percepció que tenen els nens i les nenes de si mateixos en relació amb l'esport, el seu interès per iniciar-se en la pràctica esportiva o les seves preferències a l'hora d'escollir quin esport es vol practicar, responen a uns estereotips definits pel gènere. Uns estereotips socials i culturals que consideren la dona inferior a l'home, que alguns esports són apropiats per a elles i d'altres no, que fer esport implica la masculinització del cos, etc.
Per enfrontar-s'hi, la Jornada és una plataforma que trenca estereotips i difon la pràctica esportiva femenina, dona a conèixer grans esportistes i esportistes que comencen, reconeix l'esforç de les persones i entitats que donen suport a l'esport femení, i persegueix l'objectiu d'afavorir la igualtat i l'equitat a l'hora d'accedir a la pràctica esportiva.
Un corol·lari especial, "Juga per les Nenes Valentes"
La Jornada tindrà enguany un element nou, es tracta d'una iniciativa organitzada per Abacus, amb el suport del Govern, per recaptar fons per a l'equip de bàsquet femení del camp de refugiats de Xatila, al Líban, i per a altres projectes de suport a l'empoderament femení a través de l'esport. Cal recordar que les noies d'aquest club de bàsquet són les protagonistes del llibre de la periodista Txell Feixas, Aliades, que d'aquesta manera se suma a la significació de propostes com la Jornada de l'Esport Femení. Les Nenes Valentes, precisament seran protagonistes al denominat "Partit de Totes", l'enfrontament de bàsquet més solidari a Fontajau entre l'Uni Girona i el Perfumerías Avenida (retransmès pel canal 3Cat). A la mitja part, l'equip de les Nenes Valentes sortirà a la pista per rebre el reconeixement i suport del públic.
En la presentació de la iniciativa, la periodista Txell Feixas, flamant Premi Nacional de Periodisme de la Generalitat, va explicar com la va impactar la història d'aquestes nenes de Xatila que, "a través de l'esport, del bàsquet en concret, aconsegueixen trobar una via per fugir de la violència (masclisme, guerra...) i de l'odi, i els va donar un refugi per a l'esperança". I per la seva part, tota una referent en l'esport femení, l'actual directora esportiva de l'Uni Girona i exjugadora de l'equip, Laia Palau, va posar en relleu "la necessitat de visibilitzar l'esport femení i la importància del bàsquet com una activitat que pot contribuir a generar espais de llibertat per a les noies".
Tota la informació sobre la Jornada: enllaç.