Logo COPLEFC INTRANET

Quines ajudes puc demanar com a autònom? (Covid-19)

 

 

A data d'avui existeixen dues línies d'ajuts directes que els autònoms poden demanar, i que són compatibles entre elles:

1.1. A la Generalitat de Catalunya:

 • Compensació en cas de pèrdua econòmica de l'activitat durant el març del 2020 arran del Covid-19.

 • Es calcula la diferència entre el guany de l'activitat el març del 2019 i la pèrdua patida el març del 2020.

 • L'ajut màxim serà de 2.000 € per autònom sol·licitant.

 • Per a persones treballadores autònomes -persona física-, sempre que figurin d'alta en activitats de les quals les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d'altres fonts alternatives d'ingressos.

 • No aplicable autònoms societaris ni dependents (col·laboradors).

 • Pels autònoms acollits a Estimació Objectiva (mòduls) caldrà concretar quins documents aportaran per acreditar les pèrdues.

 • Tràmit a través del web del Departament de Treball a partir de l'1 d'abril, fes clic aquí.

 • Els ajuts s'atorgaran per ordre de sol·licitud fins a exhaurir el pressupost de 7,5 milions €.

 • Recomanem que els autònoms comencin a preparar la documentació acreditativa dels seus ingressos, despeses i resultats econòmics del març 2019 i 2020 de cara a la sol·licitud a partir de l’1 abril.  

 

1.2. Al Govern de l'Estat:

 • Prestació econòmica extraordinària per cessament d'activitat (atur del l'autònom), encara que no s'hagi cotitzat per aquest concepte en el passat.

 • Aplicable a:

  • Autònoms titulars de negocis tancats per l'administració arran de l'estat d'alarma, que són els comerços al detall, excepte els d'alimentació i begudes, farmàcies, veterinaris, sanitat, automoció, òptiques, estancs, tintoreries, tecnologia i telecomunicacions.

  • Autònoms en qualsevol activitat que hagin patit una caiguda d'almenys un 75% en els seus ingressos de març del 2020 en comparació a la mitjana dels darrers 6 mesos.

 • La prestació serà equivalent al 70% de la base de cotització dels darrers 6 mesos. En el cas dels autònoms que cotitzin per la quota mínima mensual (286,15 €), equivalent a 944,40 € de base, la prestació seria doncs de 661,86 €.

 • Els autònoms beneficiaris d’alguna bonificació, com la tarifa plana de 60 € per nous autònoms, no perdran aquesta condició quan reprenguin la seva activitat.

 • En qualsevol cas, aquesta prestació no serà compatible amb altres prestacions de la Seguretat Social (per exemple, si l’autònom també treballa per compte aliena i cobra una prestació de baixa o bé percep una pensió per jubilació que compagina amb la seva feina).

 • La prestació se sol·licita al web de la mútua col·laboradora del professional autònom. En cas de dubte, l'autònom pot preguntar al seu gestor o bé consultar el logotip que apareix a seva farmaciola.

Recordem que l'RDL 8/2020, de 17 de març, preveu en el seu article 17 la prestació extraordinària per cessament d'activitat per als afectats per declaració de l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària causada pel COVID-19. Aquesta prestació extraordinària s'estén a tots els treballadors autònoms, estiguin o no protegits per la prestació de cessament d'activitat prevista a la Llei General de la Seguretat Social, sempre que compleixin les condicions i requisits previstos en la seva regulació.

Coneix qui la pot sol·licitar i quins són els requisits fent clic aquí. 

 

Com puc aconseguir més liquiditat per als propers mesos?

Més enllà dels ajuts específics del punt 1, els autònoms poden optar també a les línies de crèdit addicional de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) que ha habilitat el RDL 8/2020 per a poder fer front a la caiguda d’ingressos i a les despeses corrents dels propers mesos de dificultats. La Generalitat també ha habilitat noves línies a través de l’Institut Català de Finances (ICF).

Aquestes línies són préstecs tous, amb tipus zero o quasi zero, terminis llargs i carències generoses, per part del Govern català i de l’espanyol, articulats a través de les entitats financeres i resumits a continuació, fes clic aquí. 

A més, la Generalitat ha habilitat una línia especial a través de l'Institut Català de Finances (ICF), fes clic aquí. 

Recomanem que els autònoms comencin a calcular les seves necessitats de finançament per als propers 3 mesos per cobrir despeses corrents i inversions, i que a partir del dilluns 23/3 contactin amb les seves entitats financeres de referència.

 

 

Font principal d'informació: PIMEC

Data d'actualització: 27/03/2020

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.