Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Més esport, menys miopia

El COPLEFC se suma a la campanya del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya

El Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya (COOOC) impulsa la campanya "Més esport, menys miopia". La iniciativa exposa els beneficis de fer esport i activitat física a l'aire lliure a l'hora de prevenir i reduir el risc de desenvolupar miopia. L'objectiu del COOOC, que el COPLEFC comparteix, és conscienciar la ciutadania dels mals hàbits i facilitar consells per prevenir l'anomalia. La Generalitat, mitjançant la SGEAF, també hi dona suport, perquè tal com Anna Caula i Paretas afirma: "La pràctica esportiva aporta diferents beneficis de salut" i gràcies a la capacitat transversal de l'esport, aquest "toca en molts àmbits de la nostra vida".

Així, el COPLEFC, a més de transmetre al COOOC l'encert de la iniciativa, en una carta adreçada al seu president, Joaquim Grau i Inglada, s'adreçarà al conjunt de la col·legiació, especialment de l'àmbit educatiu, perquè se'n faci igualment ressò i traslladi el missatge al seu alumnat. Sens dubte, tal com destaca Alèxia Pérez García (col. 10230), gerent del COPLEFC, "aquesta és una clara mostra de col·laboració i sinergies entre col·legis en benefici d'una societat amb estils de vida saludables". La salut reclama un tractament multidisciplinari.

Per la seva banda, la col·laboració de la SGEAF busca que el sistema esportiu català s'adhereixi a la campanya per sensibilitzar la ciutadania, com ja estan fent les òptiques d'arreu del país. Prop de dues-centes per tota la geografia del país mostren els pòsters de "Més esport, menys miopia" facilitats pel COOC. "La miopia és una disfunció visual amb un component genètic molt gran. Tanmateix, hi ha factors ambientals i hàbits que n'afavoreixen l'aparició i evolució, com l'augment d'ús de pantalles. N'hi ha d'altres, com l'esport a l'aire lliure, que ajuden a controlar-la. Això és principalment per dues raons. Per una banda, predomina la visió llunyana. Per l'altra, s'ha demostrat que la llum solar té un efecte inhibidor de la miopia. La llum estimula l'alliberament de dopamina a la retina, la qual bloqueja l'allargament de l'ull que es produeix durant el desenvolupament de la miopia", afirma el president del COOOC, Joaquim Grau.

En paral·lel, també s'ha posat en marxa una campanya a mitjans tradicionals, mitjans en línia i a les xarxes socials per arribar al màxim públic possible. La informació es pot trobar cercant l'etiqueta #mesesportmenysmiopia.

Evidència científica per la salut visual

Segons les dades del COOOC, prop de dos milions de ciutadans al nostre país són miops i, d'aquests, mig milió tenen entre 17 i 27 anys. Concretament, en termes generals, afecta el 5% dels infants en edat preescolar, el 9% dels infants en edat escolar i el 30% dels adolescents. 

La decisió del COOOC d'emprendre la campanya es basa en diferents estudis internacionals. Una anàlisi realitzada per la Universitat de Cambridge, en què es van revisar vuit estudis publicats amb dades de 10.400 infants i adolescents, arriba a la conclusió que per cada hora a la setmana que l'infant passa a l'exterior, es redueix un 2% del risc de miopia.

En concret, el 70% dels joves dedica menys d'una hora al dia a fer activitats a l'aire lliure, tal com recull l'estudi Prevalença de la miopia dels joves a Espanya. Aquest fet contrasta amb l'ús abusiu de les pantalles: 8 de cada 10 joves utilitzen el seu mòbil més de dues hores diàries. A aquesta xifra, s'hi ha de sumar l'ús d'altres pantalles, com la televisió, els ordinadors o les tauletes. D'aquesta manera, se supera, i de llarg, la recomanació dels experts de limitar a un màxim de 2 hores diàries la visualització de pantalles.

Tota la informació de la campanya, en aquest enllaç.

CoooC-Miopia-02.png (156 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.