Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

L'esport català demana empara al Síndic de Greuges

21/01/2021

L'esport català demana empara al Síndic de Greuges

Davant el sentiment de discriminació i manca de criteri del Govern català  a l'hora de prendre decisions per controlar la pandèmia, ADECAF, COPLEFC, GESTIONA, INDESCAT i UFEC  es van reunir ahir, 20 de gener, amb el síndic de Greuges. Concretament August Tarragó, president d'ADECAF; Pere Manuel, president del COPLEFC; Josep Viladot, president de GESTIONA;  Jordi Clotet, membre de la Junta Directiva d'INDESCAT, i Gerard Esteva, president de la UFEC, com a representants del sector esportiu, van exposar a Rafael Ribó, síndic de Greuges de Catalunya, els nombrosos greuges als quals està sent sotmès el conjunt del sector de l'activitat física i de l'esport. Es tracta d'una acció més de denúncia per salvaguardar una activitat que és part de la solució, justament pels beneficis individuals i socials que comporta,  i que en canvi està abocada cada vegada més a l'abisme.

El síndic de Catalunya va poder escoltar de primera mà dels representatns del sector els arguments que hi ha damunt la taula, que es baen, entre altres premisses, en el fet que practicar exercici físic i esport és un hàbit de vida saludable, que l'OMS defensa que es permeti practicar activitat física a fi de tenir una ciutadania sana i preparada per fer front a les malalties i que tots els integrants del sector han pres les mesures que el Govern els ha demanat. Per això van reclamar al síndic, il·lustre senyor Rafael Ribó, que:

 • L'activitat física i l'esport siguin reconeguts com a activitats d'utilitat pública i, la seva prestació, com a serveis essencials.
 • Que el Govern aporti els mitjans econòmics necessaris perquè el sector no hagi de patir les pèrdues econòmiques i de llocs de treball que estan comportant aquests tancaments i restriccions arbitràries. Que permeti l'obertura en condicions que es pugui dur a terme la pràctica esportiva, és a dir, podent utilitzar els vestidors.
 • Que la paralització de les competicions catalanes és un greuge comparatiu respecte de la resta d'esportistes de l'Estat, la qual cosa comportarà una davallada de l'estat físic i del proper rendiment dels esportistes catalans. I per tant, que es reprenguin tant els entrenaments en condicions normals com les competicions.
 • Que es creï una taula sectorial en la qual el sector sigui informat i amb el qual s'acordin les mesures que l'hagin d'afectar.
 • Que es defensi davant el Govern espanyol:
  • la reducció de l'IVA al sector esportiu,
  • la reducció a l'IRPF de la despesa de la pràctica esportiva (llicències federatives i escolars i quotes de gimnasos) i
  • l'exempció fiscal mentre durin els efectes de la pandèmia, tant des del Govern espanyol, com del català i de les administracions locals.


Les dures restriccions amb les quals s'ha tractat el sector esportiu a Catalunya han estat les causants del tancament de moltes instal·lacions esportives del territori, de la paralització de la competició i de les restriccions al comerç esportiu i als esdeveniments esportius.

Totes aquestes restriccions i tancaments estan tenint, a més a més, una repercussió important en l'escalada pandèmica del sedentarisme, de l'obesitat i de malalties cròniques.

Per últim, cal recordar que el COPLEFC ja es va posar en contacte amb el síndic de Greuges, el maig del 2020, i que aquesta acció sesuma a la via de pressió social, mediàtica i institucional dels diversos agents representants del sector de l'activitat física i de l'esport de Catalunya.

Logos-ReunioSindic.jpg (55 KB)

 

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.