Les instal·lacions estaran obertes
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

Les instal·lacions estaran obertes

El TSJC suspèn la Resolució de Salut i Interior de tancament de les instal·lacions a l'àrea metropolitana

Poques hores abans de la manifestació convocada per protestar pel tancament de les instal·lacions esportives establert per la Resolució SLT/1746/2020, dels departaments de Salut i Interior, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar de suspendre les mesures adoptades, amb la qual cosa els equipaments i les instal·lacions esportives dels municipis afectats per la Resolució poden tornar a obrir. La decisió arriba tres dies abans del termini establert per l'esmentada Resolució, però en qualsevol cas el que havia de ser un acte reivindicatiu al centre de Barcelona (al carrer Balmes, entre Gran Via de les Corts Catalanes i Consell de Cent) es va convertir en un acte festiu, amb una cloenda en què van prendre la paraula els diversos representants de les entitats signatàries de la demanda de suspensió cautelar, que finalment el Tribunal ha dictaminat.

D'aquesta manera acaba (o no, ja que no es tanca la possibilitat que es reclamin danys i perjudicis per l'obligatorietat de tancament) un episodi que en quManifestacio-Ufec.JPG (402 KB)alsevol cas ha posat en primer pla informatiu l'activitat física i esportiva i les instal·lacions on es duen a terme.

Fent una repassada sumària de la situació, la Resolució del 17 de juliol, de tancament durant quinze dies com a mesura per evitar els rebrots de COVID-19 a l'àrea metropolitana, amb afectació de tretze municipis, va ser el desencadenant del conflicte. Immediatament després sis gestors importants d'instal·lacions (UFEC, Gestiona, ADECAF, FC Natació i l'associació Clubs de Natació, juntament amb l'Indescat), van redactar un manifest en contra reclamant el caràcter essencial de l'activitat física en el context de COVID-19, que va tenir com a continuïtat una primera manifestació amb el lema "Esport és salut" a la plaça de Sant Jaume, després de la qual una vaga de fam va donar-hi continuïtat mentre no es resolgués el cas. El dia 22 de juliol, de ben segur que per negociacions infructuoses, es va fer un salt determinant, com va ser la interposició a la justícia d'una demanda de suspensió cautelar de la Resolució motiu del conflicte, una demanda concretada davant la societat en un nou manifest: "No a la suspensió de l'activitat esportiva. L'esport és part de la solució. Som un servei essencial", que ha acumulat més de vuit  mil signatures d'empreses, entitats i particulars. Finalment, tot es va desencallar ahir mateix, 29 de juliol, amb la interlocutòria (en castellà auto) i la mateixa manifestació al carrer de Balmes de Barcelona. En la cloenda, el missatge que es va llançar va ser de celebració entre la UFEC, Gestiona, ADECAF, FC Natació, associació Clubs de Natació i l'Indescat, per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, així com també d'agraïment als agents del sector, pel suport davant unes mesures del PROCICAT tothora considerades "injustes, arbitràries i desproporcionades"  (© foto: UFEC).

El COPLEFC opina i proposa davant la societat

El COPLEFC, com a representant dels professionals de l'activitat física i de l'esport de Catalunya i com a garant per a la ciutadania de la qualitat i seguretat dels serveis que rep, també s'ha sumat als diversos manifestos i va participar en la trobada telemàtica amb els secretaris generals de la Presidència, Salut i de la SGEAF, per trobar la millor solució possible i posant damunt la taula els esforços del món de l'activitat física i de l'esport per adequar-se al compliment de la pràctica segura. Per tant, des d'aquest vessant dels professionals i de la ciutadania que rep els seus serveis, Pere Manuel manifesta que "només podem celebrar que el conflicte s'hagi resolt". Així mateix, afegeix que des del COPLEFC "hi ha una llarga trajectòria de col·laboració amb la Generalitat i en aquests moments continuarà, com no pot ser altrament, però per a això, i davant d'aquest i de molts altres reptes que tenim  com a país, s'ha de disposar d'eines efectives, com és una taula de diàleg real, efectiu i permanent, on sigui present tot el sector, perquè tots som esport, com la situació actual demostra". Igualment, es veu necessària l'aportació d'ajuts al sector i els seus professionals, per revifar un àmbit econòmic i professional que ha quedat molt impactat per la situació sanitària actual, que a més, els experts mèdics recorden que serà aquí durant una bona temporada. Pere Manuel, d'altra banda, no vol passar per alt que "durant tots aquests mesos de pandèmia el món de l'activitat física i de l'esport hem estat menystinguts, desconsiderats", una situació que s'hauria de revertir immediatament, per a la qual cosa "a més a més, caldria una campanya que impulsi l'activitat física entre la ciutadania i que ho faci reclamant la professionalitat dels qui la imparteixin. Apostar per l'activitat física és fer-ho per estils de vida saludables i un estalvi en despesa sanitària, tot plegat acompanyat de valors socialment positius i d'equilibri emocional".

LASALUTSENTRENA.png (376 KB)