Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

La solidaritat guanya el Concurs Fotogràfic 2021

31/12/2021

Educació

Mariona Corbella, autora de la fotografia, va compartir educació física al Sudan

La 23a edició del Concurs Fotogràfic del COPLEFC, després de tot el procés de votació  habitual, és a dir, d'una primera selecció d'acord amb la valoració del col·lectiu col·legial i d'associats, que proposa les fotografies finalistes, seguida per la votació de la Junta de Govern i de les delegacions, la imatge guanyadora va ser la presentada per la companya Mariona Corbella Viròs (col. 5379), que va titular Dones amb recursos. Perspectiva de gènere en l'esport al Sudan. Enhorabona! Una felicitació que des del Col·legi fem extensiva a tothom que hi ha participat intentant mostrar algun aspecte de l'activitat física i esportiva, des de la superació de la malaltia, la vitalitat al medi natural o la joia infantil i de totes les edats, entre les inacabables interpretacions de la pràctica de l'activitat física i esportiva.

El resultat d'aquesta fotografia, com totes, té una història que encara reforça més la imatge, perquè en aquest cas és la condensació de tot un projecte solidari que la mateixa Mariona Corbella ens explica així: "Vaig captar la instantània en una petita població, en zona desèrtica, sense cap tipus d'instal·lació ni equipament esportiu en el marc d'una estada solidària. Portàvem material esportiu i hi oferíem sessions per descobrir i aprendre les seves possibilitats d'ús, amb l'objectiu que poguessin continuar explorant i reproduint activitats de forma autònoma, un cop finalitzat l'intercanvi. Sorprenentment, en arribar vàrem trobar un grup de nenes que aprofitaven espontàniament l'estructura de l'únic rètol del poblat per exercitar-se per torns i de forma autoorganitzada (aquest moment és el que correspon a la fotografia premiada)". Sens dubte, tota una sorpresa que situa el moviment i l'activitat física, en definitiva, a l'ADN de les persones, independentment de la seva condició, sexe, edat, ideologia...

La fotografia està feta en una població que Mariona Corbella recordarà sempre més: Al-Kurru, al Sudan (enllaç), producte d'una experiència transversal, en què quatre exprofessors de Secundària (dos d'Història i Ciències Socials, una d'Educació Visual i Plàstica i una d'Educació Física), van elaborar la iniciativa solidària.

El projecte

Ho explica molt bé Mariona Corbella. "Els de Ciències Socials van escollir el lloc i es van informar de la situació sociopolítica del país i ho van contrastar amb les necessitats que es descriuen segons l'UNICEF. Al Sudan hi ha un índex molt baix d'escolarització, sobretot a les zones del desert, on no hi ha escoles. La professora d'Educació Visual i Plàstica i jo, d'Educació Física, vam seleccionar material artístic i esportiu que poguéssim portar a l'avió i que després es pogués utilitzar i fos resistent per deixar-lo allà. Vam organitzar sessions amb els nens del poblat per jugar amb ells i que descobrissin les possibilitats d'ús de raquetes, cordes, pilotes, indiaques... Vam fer el mateix amb material artístic (paper, pintures, colors...). I així van aprendre què podrien fer amb el material, com es podrien organitzar i sobretot com calia guardar-lo per conservar-lo el màxim de temps." Aleshores ja va acabar el projecte i la nostra petita contribució.

Resposta al premi del Concurs Fotogràfic

"Aquest és un premi compartit. El projecte el vam dissenyar entre els quatre i ja vam decidir abans de la resolució del Concurs que, si guanyàvem, invertiríem els diners a comprar més material esportiu per a un altre projecte en alguna altra zona desfavorida."  


Diverses imatges del projecte.

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.