Actualitat - COPLEFC
Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

La comunitat educativa ha viscut l'Educació Física al carrer

Un total de 232 centres educatius, amb la implicació de 23.159 alumnes, repartits per 32 comarques del país són les dades d'una nova edició del Dia de l'Educació Física al Carrer a Catalunya. Es tracta d'unes xifres que afegeixen un centenar de centres participants i sumen uns deu mil alumnes més als de l'any 2018. Aquests increments constitueixen la millor demostració que el missatge del DEFC està arrelant amb força entre la comunitat educativa, no solament entre els professors i mestres de l'assignatura d'Educació Física com a primers organitzadors directament implicats, sinó també dels equips directius, que són els que han de donar el vistiplau a les activitats que protagonitzen els seus alumnes. 

Cal recordar que un dels principals objectius de la jornada és posar de manifest la importància educativa de l'assignatura d'Educació Física en el currículum i mostrar-ne la realitat més actual, que es caracteritza pels seus components de valors i socialització, seguint una pràctica rigorosa i alhora variada, atractiva i divertida, entre altres aspectes. L'activitat també vol sensibilitzar la població perquè incrementi la seva activitat física, d'acord amb els beneficis que comporta per a la salut individual i col·lectiva, seguint els criteris del Departament de Salut, entre altres organismes oficials, com l'Organització Mundial de la Salut.

El DEFC és una oportunitat perquè la ciutadania vegi què és l'assignatura d'Educació Física en el marc de l'escola activa del segle XXI

Per participar de la iniciativa, impulsada i coordinada des del COPLEFC, els centres només havien seguir un procediment molt senzill d'inscripció al DEFC i de tramitació dels permisos necessaris per poder sortir amb els alumnes del recinte educatiu; un procés previst, a més a més, mitjançant una gestió una directa des del web www.defc.cat.

Un altre element important de la jornada és la lectura del Manifest del DEFC 2019, que serveix per recordar que l'Educació Física com a assignatura és:

  • Una eina fonamental per al desenvolupament integral i integrador dels nostres infants que reporta beneficis físics, psíquics i socials.
  • Un mitjà idoni per fomentar estils de vida actius i saludables per trencar els elevats índexs de sedentarisme i obesitat.
  • Un escenari immillorable d'aprenentatge personal, social i cultural que permet construir i desenvolupar les actituds i els valors necessaris per viure i conviure en societat.

L'acte central a Igualada, ajornat

Com a conseqüència de la pluja caiguda durant l'horari previst en l'acte central del DEFC, enguany a Igualada, en qualitat de Ciutat Europea de l'Esport 2019, s'ha decidit ajornar les diverses activitats fins a una data propera. La ciutat d'Igualada, després d'acollir la presentació institucional del DEFC (el dia 26 de març passat), tenia un total de 13 centres decidits a traslladar el missatge del DEFC a la ciutadania; concretament, centres de totes les etapes educatives, tant d'educació primària com de secundària i de necessitats especials, amb una mobilització de 1.315 alumnes.

Una mica d'història

El DEFC és una iniciativa inicial del professor d'Educació Física Fran Flórez, que el 6 d'abril de 2011 va sortir al carrer amb els seus alumnes a Laviana (Astúries).

Catalunya, mitjançant el COPLEFC, es va sumar a la iniciativa el 2016 i en la primera edició va aplegar més de 1.500 alumnes, corresponents a 16 centres educatius, mentre que el 2017 ja s'hi van sumar 9.290 alumnes, corresponents a 91 centres de tot el país, i el 2018 van ser 13.693 alumnes i 131 centres d'un total de 20 comarques.

Aquest 2019, amb dades provisionals, a l'Estat més de 73.500 alumnes i 570 centres també han protagonitzat el Dia de l'Educació Física al Carrer.

L'Educació Física promou entre els alumnes, futurs ciutadans, estils de vida actius i saludables, unes pràctiques físiques que seran la base per gaudir d'un cos sa per a tota la vida

El DEFC continua

Per donar el màxim relleu a l'activitat, els centres han pogut i poden continuar fent difusió de la seva experiència al DEFC mitjançant les xarxes socials, precisament amb l'etiqueta #DEFC2019. Així mateix hi haurà el Concurs Fotogràfic DEFC, tal com recullen les imatges de sota, amb una recompensa en material esportiu per al centre per valor de 300 euros.

Col·laboradors

El Dia de l'Educació Física al Carrer rep el suport d'institucions i organismes públics i privats, entitats del tercer sector amb especial interès en l'àmbit esportiu i de personalitats de l'àmbit universitari i educatiu. Col·laboren amb el DEFC, la Secretaria General de l'Esport, la Unió de Consells Esportius de Catalunya (UCEC) i diversos consells esportius: del Gironès, el Segrià, el Pla de l'Urgell, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, la Segarra i el Consorci del Lluçanès; els ajuntaments de Barcelona, Balaguer i Moià, i la Fundació Esportsalus i la Gasol Foundation, entre d'altres. El COPLEFC també ha rebut un conjunt d'adhesions, que es poden seguir a l'apartat de notícies del web www.defc.cat

DEFC-20190425-WA0012_opt.jpg (56 KB) DEFC-20190425-WA0015_opt.jpg (30 KB)DEFC-20190425-WA0021_opt.jpg (52 KB)
Fotografies: INS Escola l'Agulla, Escola Pia Igualada, composició Centre Escolar Empordà