Logo COPLEFC INTRANET

Actualitat

La Borsa de Treball va registrar 1.152 ofertes el 2024

La Borsa de Treball del COPLEFC compleix dues dècades recollint ofertes laborals per als EFE

La comparació de les dades de la Borsa de Treball del Col·legi (BT-COPLEFC) del quart trimestre respecte del tercer del 2024 mostren pràcticament un augment del 5,9% en les ofertes, ja que es va tancar el període al desembre amb 234, mentre que la suma de juliol, agost i setembre van ser-ne 221. Aquesta dada, però, s'inverteix agafant l'any sencer, amb un volum de 1.152 ofertes, que no assoleix el total del 2023, ja que aleshores van ser 1.276 peticions. Per tant, es pot dir que hi ha hagut un cert descens o estancament en la generació d'ocupació.


En bona part, el fet també és explicable per la reducció rellevant en el mercat laboral públic, després d'una minva envers el 2023, i del màxim assolit el 2022, per raó de l'estabilització funcionarial imposada per Europa. Concretament, el 2023 les administracions públiques van necessitar ocupar 499 places, mentre que aquest darrer any es van limitar a 358, o sigui més d'un 28% de davallada. Per contra, l'empresa privada va seguir en la seva línia, en passar de 777 el 2023 a 794 ofertes el 2024. Com que aquest repartiment públic-privat és el segon any que es repeteix, no sembla agosarat considerar que ja ha passat definitivament la gran ocupació facilitada sobretot des de les corporacions locals i no caldrà esperar en el futur grans xifres des d'aquest àmbit.

Ara bé, s'ha de constatar que el mercat laboral privat dobla el públic, una tendència plenament ajustada a la realitat econòmica del sector al nostre país, amb la continuïtat d'obertures de centres de fitnes i altres empreses amb l'activitat física i l'esport com a motiu de negoci.

Pel que fa a l'anàlisi territorial, no hi ha novetats significatives, cal repetir el que ja comentàvem en l'anàlisi trimestral anterior de la BT-COPLEFC, que territorialment l'ocupació es concentra d'una manera més que notable a Barcelona, amb 162 ofertes (777 durant el 2024), amb Girona, Tarragona i Lleida (2024: 126, 78 i 65, respectivament) amb unes altres dinàmiques.

En l'anàlisi per grups de professions, en la comparació trimestral predomina l'oferta relacionada amb feines d'activitat física vinculada amb la salut (3TRI, 75; 4TRI, 72) per sobre d'activitat física i rendiment (3TRI, 63; 4TRI, 54), una situació que la perspectiva anual confirma en liderar les noves ocupacions amb 372 ofertes, novament per sobre de les del grup de rendiment, amb 323, i de gestió, amb 212 oportunitats. La docència entre anys perd pistonada, ja que es passa de 103 ofertes el 2023 a 76 durant el 2024. I el medi natural, per la seva part, continua amb uns nivells baixos d'ocupació, amb 33 demandes durant els darrers dotze mesos.    

Detallant les professions més dinàmiques del sector, la que més ocupació genera és la de monitor de fitnes, que va ser la més buscada del quart trimestre, amb 39 ofertes, i també de l'any 2024, amb un total de 213, d'acord amb el que hem apuntat del ritme d'obertures de gimnasos i centres de fitnes. Per darrere durant l'any 2024, el monitor esportiu, amb 135 ofertes, i l'entrenador personal, amb 102. En el tercer graó del podi, el tècnic mitjà d'Ajuntament, amb 94 ofertes. Els altres professionals que tenen nombres significatius, però no tan rellevants, són els d'entrenador esportiu, preparador físic i coordinador d'activitats esportives, juntament amb una demanda de professorat universitari, ja sigui per renovació de titulars en centres existents o gràcies a la nova implantació de l'Escola Vitae, que s'afegeix al panorama universitari català d'estudis de ciències de l'activitat física i de l'esport (CAFiE) a Catalunya.   

La darrera dada de la Borsa de Treball del COPLEFC és la de les feines en què la titulació exigida per ocupar-les és la de CAFiE, és a dir, professionals universitaris que han superat aquest grau d'estudis. Es confirma una vegada més que el sector no té prou en compte aquesta categoria, perquè si en el conjunt de l'any 2023 la relació era del 47,9% de les ofertes, el 2024 baixa lleument aquesta proporció fins al 45,5%. De cada dues places, només una en el sector de l'activitat física i de l'esport reclama un titulat universitari.

Sobre la BT-COPLEFC, una referència ineludible de registres

Cal recordar que la Borsa de Treball del Col·legi respon a la voluntat explícita d'oferir als col·legiats (titulats en CAFiE) o bé membres associats, condició que s'assoleix amb alguna titulació oficial reglada, bàsicament de cicles formatius (i que per tant es poden inscriure al Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya, ROPEC), una plataforma de connexió amb la realitat empresarial i d'inserció laboral. En aquesta plataforma, les empreses i altres entitats interessades, per iniciativa pròpia, proposen les seves ofertes de manera autònoma, sense intervenció del Col·legi, més enllà del compliment de la legislació vigent, i amb aquesta característica la BT-COPLEFC permet veure no solament una fotografia nítida de la realitat de cada trimestre, sinó també les variacions, l'evolució i les tendències que es puguin anar produint al sector.

La Borsa de Treball al Col·legi ha estat un servei que sempre ha existit al COPLEFC, però que a mesura que van anar passant els anys, va caldre registrar-ne les dades, perquè si durant un primer període llarg els integrants del COPLEFC majoritàriament formaven part del cos docent de Catalunya i poca cosa més, i seguien els canals propis d'accés al món laboral, més endavant, el sector econòmic de l'activitat física i de l'esport de mica en mica ha anat creixent i ha comportat alhora l'augment  dels centres formatius i, per tant, molts més professionals i oportunitats laborals diversificades, que no solament  justifiquen, sinó que reclamen una anàlisi detallada i real, tal com proposa la Borsa de Treball del COPLEFC.
BorsaTreball2022.jpg (219 KB)

Newsletter

Subscriu-te per estar al dia de totes les nostres novetats.